HIMARS
Aktuality, Pozemná technika,

USA tajne znížili dostrel raketometov HIMARS pre Ukrajinu

USA plánujú v priebehu nasledujúcich troch rokov strojnásobiť výrobu 155 mm munície. Americká ministerka armády Christine Wormuth (civilná pozícia) uviedla, že USA zvýšia svoju mesačnú produkciu 155 mm delostreleckej munície v dôsledku presunu nábojov na Ukrajinu. USA prejdú zo súčasnej produkcie 14 000 nábojov 155 mm každý mesiac na 20 000 nábojov do budúcej jari a do roku 2025 zvýšia produkciu na 40 000 nábojov, povedala Warmuth. Tlak na rozšírenie výroby pochádza z presunu viac ako 1 milióna nábojov na Ukrajinu a názoru predstaviteľov Pentagonu, že boje na Ukrajine budú pokračovať donekonečna. Okrem toho Douglas Bush, námestník ministra ozbrojených síl pre obstarávanie, logistiku a technológiu, povedal, že tiež presadzuje zdvojnásobenie výroby rakiet Javelin a rakiet pre inštalácie HIMARS.


 

 

USA tajne upravili raketové systémy HIMARS, ktoré dodávajú Ukrajine, aby ich nebolo možné použiť na odpálenie rakiet na ruské územia. Oznámili to denníku The Wall Street Journal pod podmienkou anonymity predstavitelia americkej administratívy. Takéto preventívne opatrenie bolo podľa Bidenovej administratívy nevyhnutné na zníženie rizika eskalácie konfliktu s Ruskom.

 

Upravené inštalácie nemožno použiť najmä na odpálenie rakiet ATACMS, ktorých dosah je až 300 kilometrov. Spojené štáty takéto rakety Ukrajine nedodali, ale obmedzili možnosť ich použitia s HIMARS v prípade, že Kyjev dostane ATACMS z iných zdrojov, píše WSJ. Pentagon neposkytuje podrobnosti o tom, aké presne boli vykonané úpravy systémov prenesených na Ukrajinu. Americká armáda len potvrdzuje, že sa to týka softvérových aj mechanických častí. Celkovo Spojené štáty dodali Ukrajine 20 systémov HIMARS a veľké množstvo satelitne navádzaných rakiet s dosahom asi 75 kilometrov. Tieto rakety aktívne využívajú Ozbrojené sily Ukrajiny na údery proti ruským muničným skladom, dopravným sieťam a veliteľským stanovištiam na okupovanom území Ukrajiny.

 

Keď Ukrajine dôjde munícia

 

Velenie ozbrojených síl Ukrajiny, zahraničná rozviedka a vojenskí experti opakovane poznamenali, že raketové systémy HIMARS, ktoré sú dodávané ukrajinskej armáde od konca júna, výrazne ovplyvňujú priebeh nepriateľských akcií. Ukrajinské úrady tvrdia, že potrebujú aspoň 200 ďalších týchto systémov, aby konečne zvrátili priebeh vojny.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov