Motor Sič Antonov An-12BK
Aktuality, Bezpečnosť,

Znárodnenie na Ukrajine: Operácia môže súvisieť s plánmi dostať Bidena z Bieleho domu

Za posledný rok Ukrajina zažila už dve vlny znárodňovania. Prvá sa začala hneď po 24. februári a zamerala sa na aktíva ruského pôvodu. Po prvé, boli zabraté aktíva patriace ruskému štátu a ruským právnickým a fyzickým osobám. A v auguste začal Kyjev vyvlastňovať ruský majetok v prospech ukrajinského štátu. Ku koncu augusta bolo znárodnených viac ako 900 objektov ruského majetku v celkovej výške asi 765 miliónov dolárov.


 

A 7. novembra médiá informovali o znárodnení majetku čisto ukrajinského pôvodu. Dá sa to nazvať druhá vlna znárodňovania. Na rozdiel od prvej vlny, ktorá sa pretiahla časom, tieto znárodnenia prebehli naraz. A hneď dostali názov „veľké znárodnenie“ alebo „znárodnenie veľkej päťky“. Orgány krajiny oznámili prechod na štátne vlastníctvo takých gigantov ukrajinskej ekonomiky, ako sú Ukrnafta, Ukrtatnafta, Motor Sič, AvtoKrAZ a Zaporižtransformator . Hlavnými akcionármi týchto spoločností boli známi ukrajinskí oligarchovia.

 

Prvé dve z týchto spoločností sú prevažne v ropnom biznise. hlavný akcionár – Igor Kolomojsky ; v prvej z dvoch spoločností vlastní 42 %, v druhej 60 %.

 

” Motor Sič ” je svetoznáma spoločnosť, ktorá vyrába motory pre lietadlá. Jej sláva ešte vzrástla po tom, čo na konci roka 2020 56 % akcií spoločnosti získali investori z Číny. Potom však Protimonopolný výbor túto dohodu zrušil, čo viedlo k vážnemu konfliktu medzi Kyjevom a Pekingom. Generálnym riaditeľom a hlavným akcionárom Motor Sič je 84-ročný Vyačeslav Boguslaev .

 

AvtoKrAZ (Automobilový závod Kremenčug) je výrobcom civilných a účelových nákladných vozidiel, obrnených vozidiel a dodávateľom náhradných dielov pre ne, ako aj prívesov a návesov. Majiteľom AvtoKrAZ je Konstantin Ževago , najmladší miliardár v Európe. “Zaporožtransformator ” je spoločnosť, ktorá vyrába transformátory, elektrické zariadenia a reaktory. Majiteľom je Konstantin Grigorišin .

 

Oficiálnou verziou rozhodnutia o znárodnení ukrajinských gigantov je potreba vojensko-ekonomickej mobilizácie. Prechod týchto podnikov do verejného sektora umožní lepšie uspokojiť potreby armády v oblasti zbraní a vojenského materiálu. Štát vykoná potrebné úpravy v práci firiem, zavedie výrobu nových typov produktov, zabezpečí 100% využitie výrobných kapacít, bude kontrolovať náklady na výrobu atď. povedal Zelenskyj. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil presun znárodnených podnikov na vojenský základ:”Tieto podniky musia pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni pre potreby krajiny.”

 

Existuje aj iná verzia. Hovoria, že vodcovia a majitelia týchto spoločností sú ponorení do korupcie, falšovania a iného zneužívania a naďalej udržiavajú vzťahy s Moskvou.

 

Napríklad na Ževaga, ktorý vlastní AvtoKrAZ, je vydaný medzinárodný zatykač v súvislosti so zmiznutím 113 miliónov dolárov z dnes už neexistujúcej banky. Grigorišin je podozrivý z udržiavania vzťahov s Moskvou a proruských nálad. Kolomojskij, ktorý Zelenského povýšil na prezidenta, je teraz v rozpore so Zelenským. A Vjačeslav Boguslajev bol podozrivý, že prostredníctvom krycích spoločností dodával do Ruska produkty spoločnosti, najmä motory pre vrtuľníky, a bol zatknutý. Dnes sú podľa ukrajinských médií Ževago a Grigorišin na úteku, Boguslajev je vo väzení a Kolomojskij je ukrytý v Izraeli.

 

Napokon je tu ešte jedna verzia, veľmi prozaická, a teda dosť pravdepodobná. Všetkých päť gigantov ukrajinskej ekonomiky je vo veľmi žalostnom stave a generuje straty. A ich majitelia ich dokonca radi odovzdajú štátu, ktorý ich bude držať nad vodou na úkor pokladnice. Ukrajinská ústava priamo hovorí, že každé znárodnenie musí byť sprevádzané peňažnou náhradou bývalému vlastníkovi majetkového predmetu (pri znárodňovaní ruského majetku však bola táto požiadavka ústavy porušená, prevod majetkových predmetov sa uskutočnil bez náhrady ). Medzi niektorými odborníkmi sa hovorí len o tom, kedy môžu majitelia piatich gigantov dostať náhradu – teraz alebo po skončení vojny s Ruskom. Pravdepodobne „vydedených“ oligarchov povzbudili slová tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Alekseja Danilova : „Znárodnené aktíva získali štatút vojenského majetku a boli prevedené na ministerstvo obrany. Po skončení stanného práva môžu byť tieto aktíva vrátené ich vlastníkom alebo budú odškodnení.“

 

Existujú odborníci, ktorí sa domnievajú, že Igor Kolomojskij je hlavným príjemcom celého spektáklu nazývaného „znárodnenie“ a on dal myšlienku znárodnenia. A ostatní ľudia zapojení do tohto príbehu (Ževago, Grigorišin, Boguslaev) sú komparzisti, ktorých cieľom je zamaskovať rolu skutočného príjemcu Kolomojského. Dlhy jeho dvoch firiem sú jednoducho astronomické. Asi pol miliardy dolárov sú dlhy Kolomojského ropného biznisu voči štátu a asi stopäťdesiat miliónov dolárov dlhy Ukrtatnafta voči Tatarstanu. Ukrtatnafta zahŕňa rafinériu ropy Kremenčug. Teraz je zbombardovaný, čo znamená, že náklady na obnovu už nenesie Kolomojský, ale štátny rozpočet.

 

Aj ukrajinské banky môžu rátať so záchranou pred bankrotom v podobe znárodnenia. V októbri Zelenskij podpísal zákon o znárodnení systémovo dôležitých bánk za 1 hrivnu. Bez ohľadu na skutočnú veľkosť kapitálu a dlhov „insolventnej“ banky bude jej hodnota pri predaji štátu 1 hrivna. V súčasnosti je na zozname systémovo dôležitých bánk 14 ukrajinských bánk vrátane všetkých 4 bánk vo vlastníctve štátu.

 

Ale späť k „znárodňovaniu veľkej päťky“. Podľa expertov je nepravdepodobné, že traja miliardári, ktorí spadali pod znárodnenie, budú môcť žiadať o odškodnenie, pretože už sú buď v súdnom vyšetrovaní (Ževago a Boguslaev), alebo čoskoro budú pod ním (Grigorišin). A Kolomojskij sa z toho opäť dostane a dostane mastnú náhradu z pokladnice. A možno mu v prípade skončenia vojny štát vráti jeho majetok (akcie v hlavnom meste Ukrnafta a Ukrtatnafta).

 

Existuje aj iná verzia „veľkého znárodnenia“. Túto akciu naplánovali spoločne Kyjev a Američania z republikánskeho tábora. Operácia sa uskutočnila presne v predvečer volieb do Kongresu USA a má politický kontext. Akékoľvek znárodnenie zabezpečuje hĺbkový audit majetkového predmetu, keď prechádza zo súkromných rúk do rúk štátu. A celé znárodnenie 7. novembra bolo koncipované kvôli tomu istému Igorovi Kolomojskému. Ale v tomto prípade mu nie je zverená úloha hlavného príjemcu, ale hlavnej obete. Táto verzia predpokladá, že sa objavia nezvratné dôkazy o kriminálnych vzťahoch medzi Kolomojským a synom Joea Bidena , Hunterom Bidenom . Oznámil to bývalý ukrajinský politik Zločevskij – spolumajiteľ energetickej spoločnosti Burizma (plynársky holding). Ten bol, podobne ako Kolomojskij, prepojený so synom amerického prezidenta cez firmu Burizma . Hunter Biden pôsobil v predstavenstve Kolomojského v rokoch 2014 až 2019 a dostával za to až 50 000 dolárov mesačne. Hunter Biden je obvinený z toho, že využil skutočnosť, že jeho otec bol vtedy viceprezidentom Spojených štátov. Offshore firma Bidena Jr. dostala od Burizmy od apríla 2014 do novembra 2015 najmenej 3,5 milióna dolárov.

 

Čínska pomsta Ukrajincom za letecké motory: Zmena postoja ku Krymu

 

Podľa najnovšej verzie operáciu „veľké znárodnenie“ plánujú americkí republikáni, ktorí hľadajú spôsoby, ako dostať Joea Bidena pod impeachment. A prostredníctvom tejto operácie očakávajú, že nakoniec Kolomojského vydajú do Spojených štátov. Plánovači operácie veľmi dúfajú, že Zelenskyj prispeje k vydaniu Kolomojského, keďže vzťahy medzi nimi nadobudli formu akútneho konfliktu. Vystúpenie Kolomojského v Amerike buď ako svedok, alebo spolupáchateľ a obvinený, dramaticky zvýši pravdepodobnosť úspechu operácie na skoré vyhostenie Joea Bidena z Bieleho domu. Presnejšiu predstavu o dôvodoch a motívoch rezonančného „vyvlastnenia“ niekoľkých ukrajinských oligarchov získame po krátkom čase. K tomu je potrebné len sledovať ďalší osud oboch piatich znárodnených podnikov a ich štyroch bývalých majiteľov.
Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov