Stinger DMS v ukrajinskej službe
Aktuality, Bezpečnosť,

Hrozí útok na Užhorod. Putin vysvetlil Scholzovi že sa dlho zdržiavali ničenia infraštruktúry Ukrajiny. Šéfka EK demoralizovala Ukrajincov

Vladimir Putin v rámci telefonických rozhovorov medzi prezidentom Ruska a nemeckým kancelárom vyzval Olafa Scholza, aby prehodnotil svoj pohľad na ukrajinský konflikt. Ruský líder opäť podrobne vysvetlil prístup k vedeniu operácie a osobitne upozornil nemeckého kolegu na neprípustnosť eskalácie konfliktu. Dodávka zbraní, výcvik ukrajinskej armády a finančná podpora Kyjeva vylučujú možnosť rokovaní. Vladimir Putin pripomenul, že Nemecko sa aktívne podieľa na vyzbrojovaní a podpore Zelenského režimu. Lojalita západných krajín voči Kyjevu vzbudzuje pocit beztrestnosti a povzbudzuje ukrajinských nacionalistov, aby páchali zločiny na civilistoch. Ruský prezident poznamenal, že ozbrojené sily sa dlho zdržiavali ničenia ukrajinských infraštruktúrnych zariadení. Cielené raketové útoky na energetické a priemyselné zariadenia boli nevyhnutnou odpoveďou na útoky Kyjeva na ruskú civilnú infraštruktúru vrátane Krymského mosta.


 

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odhalila straty ukrajinských ozbrojených síl za posledných deväť mesiacov na 100-tisíc zabitých vojakov. Neskôr bol odsek o stratách odstránený z písomného vyhlásenia šéfky EK a príslušného videa. Kyjev však s takýmito číslami nesúhlasí. Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta, poznamenal, že Ursula von der Leyen sa mýlila.
“Máme oficiálne hodnotenia generálneho štábu, ktoré hovorí najvyšší veliteľ. Pohybujú sa od 10 do 13 tisíc mŕtvych” zdoraznil Podoljak počas teleprenosu. Medzitým zverejnenie údajov o stratách ozbrojených síl Ukrajiny Európskou komisiou viedlo k masovej dezercii v radoch ukrajinských militantov. Podľa dôstojníka Ľudových milícií LĽR Andreja Maročka pribúdajú prípady neoprávneného opustenia vojenských pozícií vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj sabotáže, hašterenie s veliteľmi, požívanie drog a alkoholu. Spolu s tým začali príbuzní ukrajinských vojakov po zverejnení údajov o stratách „útočiť“ na vojenské registračné a náborové úrady krajiny.

 

 

Ukrajinské velenie rozhodlo o premiestnení všetkých lietadiel a dronov z letiska v Užhorode na iné vojenské letiská. Od začiatku operácie je toto letisko v Zakarpatskej oblasti uzavreté pre civilné lety a Ozbrojené sily Ukrajiny ho využívajú ako letisko pre bojové lietadlá a turecké bezpilotné prostriedky Bayraktar. Jeho dráha spočíva na ukrajinsko-slovenskej hranici. Letisko sa nachádza v tesnej blízkosti jednej z krajín – členov NATO a ruská armáda na tento objekt nezaútočila. Preto sa tu uchovávali vzácne turecké dary Bayraktar TB-2. O dôvode presídlenia v Kyjeve zatiaľ mlčia. Je možné, že tento manéver súvisí s nedávnymi vyjadreniami šéfa ruskej zahraničnej rozviedky a hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Pred dvoma dňami, takmer súčasne, šéf Zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin a ukrajinský generál Zalužnyj oznámili, že Poľsko sa pripravuje na anexiu západných oblastí Ukrajiny. Na Zakarpatskú oblasť, kde žije početná diaspóra Maďarov, si robí nárok Budapešť. Maďarský premiér Orbán opakovane vyjadril túžbu anektovať územie regiónu a minister zahraničných vecí krajiny blokuje účasť Ukrajiny na stretnutiach krajín NATO, kým nebudú rešpektované práva a slobody etnických Maďarov v Zakarpatsku.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V doneckom smere bola v dôsledku úspešných útočných akcií ruských vojsk úplne oslobodená obec Kurdjumovka v Doneckej ľudovej republikr od jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, tri tanky a šesť bojových obrnených vozidiel.

 

V kupjanskom smere bol pokus dvoch rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny o útok z oblasti obce Kotlyarovka v Charkovskej oblasti zmarený útokmi armádneho letectva, delostreleckou paľbou a ťažkými plameňometnými systémami. Bolo zlikvidovaných viac ako 50 ukrajinských vojakov, dva tanky, štyri bojové vozidlá pechoty a dve obrnené vozidlá „Kozak“.

 

V krasno-limanskom smere údery armádneho letectva a delostrelecká paľba porazili tri ukrajinské rotné taktické skupiny, ktoré postupovali do útoku v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozptýlené a zahnané späť na pôvodné pozície. Kyjev mal v tomto smere viac ako sto zabitých a zranených, dva tanky, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy. Jedenásť ukrajinských vojakov sa vzdalo.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev so silami jednej roty neúspešne pokúsil o protiútok z oblasti obce Ugledar v smere na obec Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby bolo zlikvidovaných až 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, tri obrnené transportéry a dva pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili sedem veliteľských stanovíšť v obciach Sinkovka a Krugľakovka v Charkovskej oblasti, Dibrova, Vodjanoje, Prečistovka a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike a Ščerbaki v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo zasiahnutých 78 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny v 184 miestach, ako aj miesto dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov v obci Časov Jar v Doneckej ľudovej

republike.

Počas protibatériového boja bol nanesený úder na miesto sústredenia jednotiek 40. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Lipcy a v obciach Žovtnevoje a Michajlovka v Charkovskej oblasti boli zničené dve palebné pozície ukrajinských raketových systémov „Grad“. V obciach Zagornoje, Dimitrovo a Volčanskoje v Záporožskej oblasti boli zasiahnuté tri sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Stíhacie lietadlo pri obci Ukrainka v Doneckej ľudovej republike zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl. Pri obci Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike bolo pomocou protivzdušnej obrany zostrelené ukrajinské lietadlo Su-25.
Okrem toho bolo v priebehu dňa zničených sedem bezpilotných lietadiel v oblastiach Svatovo, Krasnorečenskoje, Červonopopovka, Golikovo a Storoževka v Luganskej ľudovej republike a Jegorovka v Doneckej ľudovej republike. Tiež bolo zostrelených aj 13 rakiet systémov „Uragan“ a „Oľcha“ pri obciach Svatovo v Luganskej ľudovej republike a Novoandrejevka a Jegorovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 2. decembra 2022
▪️Ukrajinské formácie ostreľovali pohraničnú dedinu Stary Khutor v regióne Belgorod. Úlomky poškodili päť obytných budov a sociálnu infraštruktúru, prerušili dodávky elektriny.
▪️V sektore Kupjanskij pokračujú Ozbrojené sily Ukrajiny v neúspešných útokoch na ruské pozície v oblasti Kuzemovka. Na postupujúce skupiny sú zasiahnuté delostrelecké údery, funguje taktické letectvo ruských leteckých síl.
▪️V smere na Lisičansk pokračujú ruské jednotky v útočných bojoch v oblasti Sprnoe. Ozbrojené sily Ukrajiny nasadzujú posily a snažia sa udržať pozície v okolí osady.
▪️Po porážke pri Kurdyumovke sa ukrajinské velenie snaží preskupiť sily a prevziať iniciatívu. V blízkosti Gorlovky sa útočné oddiely ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili o protiútok v smere k stanici Mayorskaja.
▪️Obytné oblasti Donecka boli opäť vystavené masívnej delostreleckej a raketovej paľbe. V dôsledku útokov na centrum mesta a výškové budovy zahynuli najmenej traja ľudia.
▪️Ukrajinský SU-25 bol zostrelený pri Pavlovke ruským námorným zborom.Uvádza sa, že útočné lietadlo bolo zničené systémom protivzdušnej obrany Osa. Porážka lietadla bola potvrdená objektívnou kontrolou. Ozbrojené sily RF zaútočili na závod na výrobu transformátorov v Záporoží. Rakety zasiahli obchod. kde sa konala konečná montáž. Útok na mesto jednoznačne zníži schopnosť kyjevského režimu nahradiť nefunkčné elektrické zariadenia.

 

 

Ursula von der Leyen narátala už 100-tisíc mŕtvych ukrajinských vojakov

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO v noci z 2. na 3. decembra 2022
▪️V Charkovskej oblasti zasiahlo ruské delostrelectvo ciele v Strelechya, Neskuchny, Starica, Ogurtsovo a Chernyakovo.
▪️V Starobelskom smere pôsobili ruské ozbrojené sily na pozíciách ukrajinskej armády v Tabaevka, Stelmakhivka, Makeevka, Sinkovka. Ruské vzdušné sily spustili nálet na ciele v Ivanovke.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovskij) zasiahli ruské raketové jednotky a delostrelectvo živú silu v Bakhmute, Soledare, Belogorovke, Družbe, Opytnom, Verchnekamenskom a okolí sporu.
▪️Ruské ozbrojené sily na Doneckom smere zaútočili na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, Vodjanoch, Krasnogorovke a západnej časti Maryinky. Ukrajinské formácie zasa ostreľovali Doneck, Gorlovku, Kaštanovoe a Snežnoe.
▪️V smere Južnodoneck ruské jednotky pracovali na hromadení ukrajinskej živej sily v Ugledare, Prechistevke, Boľšaja Novoselka a Zolotoy Niva.
▪️V Záporožskom regióne zaútočili Ozbrojené sily RF na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskej oblasti, Olgovsky, Chervon, Gulyaipolsky a Kamensky. Okrem toho boli zasiahnuté pozície na severnom brehu Dnepra v Nikopole.
▪️Ruské sily ostreľovali kyjevskú živú silu v Chersone.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov