Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bitka o Arťomovsk môže byť najbrutálnejším bojom v prebiehajúcej vojne medzi Ukrajinou a Ruskom

Veľké problémy majú Ozbrojené sily Ukrajiny pri Arťomovsku (DĽR), kde ich dennodenne ostreľujú spojenecké sily. Ruskí vojaci teraz urobili významný pokrok a systematicky ničia pozície ukrajinských ozbrojených síl v tomto smere. Bitka o mesto môže byť najbrutálnejším bojom v prebiehajúcej vojne medzi Ukrajinou a Ruskom. Arťomovsk má významnú strategickú pozíciu a drží ho veľká ukrajinská skupina. Podľa najnovších údajov však ukrajinské ozbrojené sily v meste dnes majú veľké problémy s komunikáciou a podporou, ako aj s prítomnosťou nižších dôstojníkov, ktorí by mohli ukrajinských vojakov psychicky podporiť.


 

 

Ruské velenie sústredilo značné rezervy na severe Krymu na posilnenie svojich zoskupení nachádzajúcich sa na území Chersonskej a Záporožskej oblasti a je pripravené ich kedykoľvek priviesť do boja. Uviedol to generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Zástupca náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny brigádny generál Oleksij Gromov hovoril o zálohách ruskej armády sústredených na Kryme. Velenie ruských ozbrojených síl podľa neho premenilo Džankoja a jeho okolie na “najväčšiu vojenskú základňu”, kde sú sústredené veľké zálohy pripravené každú chvíľu nasadiť do boja.

 

 

Podľa ukrajinskej rozviedky je len v oblasti Medvedevka v oblasti Džankoj pripravených na nasadenie viac ako 750 obrnených vozidiel. A to južným smerom, severným smerom Rusko naďalej sústreďuje skupinu na území Bieloruska, kde na cvičisku pokračuje výcvik jednotiek 1. tankovej armády Západného vojenského okruhu OS RF. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny je presvedčený, že bieloruská armáda sa v budúcnosti pripojí k ruskej armáde a zaútočí zo severu. V súčasnosti však nebol identifikovaný vznik útočných skupín.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 1. decembra 2022
▪️Ukrajinské delostrelectvo zvýšilo intenzitu útokov na pohraničné oblasti vo Valujskom a Šebekinskom okrese. Práca ruských systémov protivzdušnej obrany bola zaznamenaná nad Belgorodom, niekoľko ukrajinských rakiet bolo zachytených.
▪️V sektore Kupjanskij odrazili ruské ozbrojené sily ďalší pokus o ofenzívu ukrajinských síl pri Kuzemovke. V oblasti Stelmahovka zasiahla delostrelecká paľba miesta rozmiestnenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V sektore Limanskij spustili ukrajinské formácie sériu útokov na línii Krasnopopovka-Ploshchanka, útočné skupiny boli kryté ruským delostrelectvom
▪️Ťažké boje pokračujú o osady pozdĺž diaľnice Lisičansk-Soledar.
Ozbrojené sily RF poskytujú delostrelecké a letecké útoky proti posilám.
▪️Wagner PMC pokračujú vo svojej útočnej operácii na juhovýchodnom okraji Bachmutu. Delostrelecké a ťažké plameňometné systémy ničia identifikované palebné miesta a pevnosti.
▪️Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v nevyberaných delostreleckých a raketových útokoch na Doneck. Počas uplynulého dňa boli zasiahnuté obytné budovy, materská škola a hotelový komplex.
▪️V Záporožskom regióne prebehla ďalšia výmena väzňov podľa vzorca „50 na 50“.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v noci z 1. na 2. decembra 2022
▪️V regióne Belgorod v noci viackrát fungovali systémy protivzdušnej obrany, ciele boli úspešne zasiahnuté.
▪️V Charkovskej oblasti spustili ruské ozbrojené sily raketový útok na miesto ukrajinskej armády v Klugino-Bashkirovke v okrese Chuguevsky. Okrem toho ruské delostrelectvo zasiahlo ciele v pohraničí Ogurcovo, Malajská Volča, Strelechja, Ternovja a Čugunovka.
▪️Ozbrojené sily RF na Starobelskom smere rozpracovali živú silu a techniku ​​Kyjeva v Dvurečnaji, Zapadnom, Tabajevke, Krachmalnom, Stelmachovke, Makeevke a Myasozharovke.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zaútočili ruské sily na ukrajinské pozície v Bachmute, Soledare, Verchnekamenskom, Serebrjanke, v okolí Sporného, ​​Kleshcheevky, ako aj v Artemove, Kirove a Novgorodskoye.
▪️V Luhanskej ľudovej republike Kyjev ostreľoval Starobilsk a dedinu Horogo z HIMARS, o spôsobených škodách nie sú žiadne informácie.
▪️Ozbrojené sily RF na Doneckom smere pracovali na koncentrácii nepriateľskej živej sily v Avdejevke, okolí Pervomajského, západnej časti Maryinky a Krasnogorovky. Ozbrojené sily Ukrajiny opäť udreli v centre Donecka. V Gorlovke došlo k poškodeniu kontaktnej siete, v dôsledku čoho bol dočasne zastavený pohyb električkovej dopravy.
▪️V smere Južnodoneck zasiahli ruské raketové jednotky a delostrelectvo ciele v Ugledar, Vremjevka, Zolotoj Niva, Prečistevka, Bogojavlenka a Boľšaja Novoselka.
▪️Ozbrojené sily RF spustili v noci niekoľko raketových útokov na infraštruktúru v Záporoží. Okrem toho ruské delostrelectvo pôsobilo na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny v Kamenskoje, Gulyaipole, Dorozhjanke, ako aj Nikopole a Ilyinke na severnom brehu Dnepra.
Ukrajinské formácie zasa ostreľovali Melitopol a Tokmak.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú na južnom sektore frontu: Ozbrojené sily RF pôsobili na cieľoch v Chersone, Kačkarovke, Tokarevke a Antonovke.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V doneckom smere bola v dôsledku útočných akcií ruských vojsk úplne oslobodená obec Andrejevka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dva tanky a päť bojových obrnených vozidiel.

 

Preventívna delostrelecká paľba, ťažké plameňometné systémy a údery armádneho letectva v kupjanskom smere zmarili pokus Kyjeva o útok v smere na obec Kuzjomovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, šesť tankov, päť obrnených transportérov a štyri obrnené vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere bola pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike zničená rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho delostrelecká paľba a údery armádneho letectva zmarili pokus nepriateľa o útok v smere na obec Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. Straty v tomto smere predstavovali 20 zabitých a zranených, jeden tank a štyri bojové obrnené vozidlá.

 

V južnodoneckom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili o protiútok na ruské pozície pri obciach Novomichajlovka a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby a aktívnej činnosti ruských jednotiek boli všetky protiútoky odrazené a boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo až 30 ukrajinských vojakov, štyri bojové vozidlá pechoty a tri pickupy.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili tri miesta dočasného rozmiestnenia cudzích žoldnierskych jednotiek v Slavjansku v Doneckej ľudovej republike, ako aj 85 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 162 miestach.

 

Ursula von der Leyen narátala už 100-tisíc mŕtvych ukrajinských vojakov

 

Počas protibatériového boja pri obci Orechovatka v Doneckej ľudovej republiky bol zasiahnutý americký raketový systém HIMARS s muníciou a posádkou. Pri obciach Krivaja Luka a Markovo v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve americké protibatériové radarové stanice AN/TPQ-37. Pri obciach Voľnoje Pole v Doneckej ľudovej republike a Orechov v Záporožskej oblasti boli zničené tri sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili za deň tri ukrajinské bezpilotné lietadlá v oblastiach Žitlovka a Červonopovka v Luganskej ľudovej republike a v meste Doneck. Okrem toho bolo zostrelených osem rakiet z viacnásobných odpaľovacích systémov HIMARS a „Oľcha“ pri obciach Svatovo v Luganskej ľudovej republike, Novoje v Záporožskej oblasti, Zeljonyj Gaj a Ždanovka v Doneckej ľudovej republike.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov