Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Raketový útok zničil základňu zahraničných žoldnierov pri Časov Jari. Presun 17. tankovej brigády sa zastavil. Prehľad bojov na Ukrajine

Ťažkými pásovými bojovými vozidlami T-72AMT a T-72M1R, dobre zásobená 17. samostatná tanková brigáda (vojenská jednotka A3283) Ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny sa zúčastnila protiofenzívy na Chersonskom smere. Potom sa ukrajinské velenie rozhodlo rýchlo presunúť túto formáciu na jeden z úsekov „východného frontu“, no väčšina techniky uviazla v bahne kvôli dažďom, ktoré sa začali na Pravom brehu. Tanky sa dlho presúvali z Chersonu do Krivoj Rogu, aby sa preskupili a doplnili zásoby, aby mohli vykonať následné premiestnenie a zúčastniť sa novej protiofenzívy neďaleko Svatova (LPR). Po nejakom čase sa objavili informácie, že 17. brigáda sa údajne dostala do Charkovskej oblasti. Ukázalo sa, že do tohto regiónu sa podarilo dostať len vyspelej konsolidovanej rote tejto brigády. Všetky ostatné jednotky tejto zlúčeniny nestihli opustiť svoj „príbytok“.


 

Ozbrojené sily RF spustili 27. novembra raketový útok na infraštruktúrne zariadenia v regióne Krivoj Rogu. Potom náčelník vojenskej správy Krivoj Rog Alexander Vilkul informoval verejnosť, že v dôsledku konania ruských leteckých a kozmických síl nebude železnica v Krivoj Rogu dlhodobo fungovať. Ukázalo sa, že Ozbrojené sily RF zasadili dopravnej ekonomike regiónu ranu a spôsobili značné škody. To umožnilo narušiť presun 17. brigády, ale aj ďalších formácií zo zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny na pravom brehu rieky Dneper. Presun ukrajinských jednotiek však nebol zrušený, ale iba výrazne spomalený, čím sa odstránil moment neočakávaného objavenia sa na jednom alebo druhom sektore frontu.

 

 

Ruské ozbrojené sily zničili ďalší bod dočasného nasadenia žoldnierov z takzvanej „cudzej légie“, pričom značne znížili rady „divých husí“. Ničenie cudzincov, ktorí prišli na Ukrajinu „bojovať proti Rusom“, pokračuje. Uvádza sa to v novej správe ministerstva obrany. V oblasti Časov Jar, kde velenie ozbrojených síl Ukrajiny sústreďuje zálohy na presun do oblasti Bachmut (Artemovsk), bolo zničených až sto zahraničných žoldnierov a šesť obrnených vozidiel. Nedávno sa objavili informácie, že velenie ukrajinského zoskupenia presunulo do tejto oblasti zahraničných žoldnierov, ktorí by mali doplniť jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny. Útok bol vykonaný presnými zbraňami, bez ďalšej špecifikácie.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelecká paľba v oblastiach koncentrácie živej sily Ozbrojených síl Ukrajiny zabránila útoku v smere na obec Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 30 ukrajinských vojakov a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere preventívna paľba na obce Steľmachovka a Ploščanka v Luganskej ľudovej republike zmarila pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočiť silami dvoch taktických rotných skupín v smere na obce Kolomyjčicha a Ploščanka v Luganskej ľudovej republike. Kyjev sa tiež neúspešne pokúšal vybudovať opevnenia a získať oporu pri obciach Ploščanka a Červonopopovka. V dôsledku delostreleckej paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozptýlené a zahnané späť na pôvodné pozície. Straty ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali viac ako 50 zabitých a zranených ukrajinských vojakov. Zničené boli tri bojové obrnené vozidlá a štyri jednotky špeciálnych vozidiel.

 

V doneckom smere boli v dôsledku paľby a rozhodných akcií ruských jednotiek odrazené protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Soledar, Opytnoje, Kurdjumovka a Majorsk. Zlikvidovaných bolo až 70 ukrajinských vojakov, dva tanky, dve bojové obrnené vozidlá a päť nákladných áut.

 

V južnodoneckom smere sa podarilo zabrániť pokusom Kyjeva získať stratené pozície pri obciach Novomichajlovka, Pavlovka a Ševčenko v Doneckej ľudovej republike. Delostrelecké údery a akcie útočných skupín odrazili všetky útoky, a ukrajinské sily boli zatlačené späť na pôvodné pozície. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali 60 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, jedno bojové vozidlo pechoty, dve bojové obrnené vozidlá, dve MT-LB a päť ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili šesť veliteľských stanovíšť v obciach Sadovoje, Dudčany a Zolotaya Balka v Chersonskej oblasti, Jampol v Doneckej ľudovej republike a Kislovka v Charkovskej oblasti, ako aj 62 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 137 miestach.

 

Pri meste Dnepropetrovsk bol zničený muničný sklad, kde bolo uložených viac ako 100 rakiet viacnásobného odpaľovacieho raketového systému HIMARS a viac ako 7.000 delostreleckých projektilov zahraničnej výroby veľkého kalibru. Pri obci Razumovka v Záporožskej oblasti, boli zničené štyri sklady raketových a delostreleckých zbraní Záporožskej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dve rakety viacnásobného raketového systému HIMARS pri obci Bogdanovka v Chersonskej oblasti. Okrem toho bol pri obci Miropolia v Sumskej oblasti zostrelený riadený delostrelecký projektil „Excalibur“.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci z 27. na 28. novembra 2022
▪️Ruskí delostrelci zasiahli ciele v Janzhulovke, Nikolaevke a Galaganovke v oblasti Černihiv, ako aj vo Volnej Slobode v Sumskej oblasti.
▪️V Charkovskej oblasti Ozbrojené sily RF pracovali na koncentrácii živej sily ukrajinskej armády v pohraničných oblastiach Volčansk, Budarki, Chugunovka, Ambarny, Bologovka, Strelechya a Starica.
▪️V smere na Starobelsk spôsobili ruské jednotky škody v Kupjansku, Kurilovke, Tabajevke, Makeevke, Nevskom a Torskom.
▪️Na smere Bachmut (Artemovsky) zasiahli ruské ozbrojené sily pozície ukrajinských formácií v Bachmute, Jakovlevke, Bachmutskom, Kleščeevke a Kurdyumovke.
▪️V smere na Doneck zaútočili ruské raketové jednotky a delostrelectvo na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, západnej časti Maryinky, Krasnohorivke a Kurachove. Kyjev ešte raz strieľal na Gorlovku a dedinu Golmovsky.
▪️Ozbrojené sily RF na južnodoneckom smere pracovali na živej sile Kyjeva v Ugledare, Novomikhajlovke, Novoukrajinke, Zolotoy Niva a Neskuchnom.
▪️V Záporožskej oblasti zaútočili ruské jednotky na Razumovku na juhu Záporožia. Ozbrojené sily RF navyše zasiahli ciele v Nikopole na severnom brehu Dnepra. Ukrajinské formácie zasa pálili na Energodar. ▪️V južnom sektore frontu zaútočili ruské raketové jednotky a delostrelectvo na Cherson, zatiaľ čo Kyjev ostreľoval Radensk.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov