Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bojová prestávka nebude trvať dlho. Vojenský expert vysvetlil odpoveď na popravených Rusov aj postup v oblasti Čierneho mora

Ruský vojenský expert Boris Rožin v rozhovore upozornil na faktor počasia, význam hranice pozdĺž Dnepra a ochranu oblasti Čierneho mora a vysvetlil čakanie na zintenzívnenie nepriateľských akcií v konflikte na Ukrajine.


 

V polovici novembra sa front pozastavil. Kto z toho profituje – Rusko, ktoré presýti bojové formácie mobilizovanými, alebo Ukrajina, kde západné zbrane prúdia nepretržitým prúdom?
– Front sa v novembri z objektívnych príčin zastavil. Ozbrojené sily Ruskej federácie šetria sily na zimnú kampaň a toto je úplne vedomá voľba urobená ešte v októbri. Ozbrojené sily Ukrajiny sa zasa snažili nadviazať na dosiahnuté úspechy, ktoré viedli k čiastočnému vyčerpaniu záloh, čím sa operácie na Svätovskom a Krasnolimanskom smere už dávno dostali do fázy nasýtenia a náklady nie sú kompenzované, nie sú dosiahnuté výsledky, ktoré v skutočnosti chýbajú – Svatovo ozbrojené sily Ukrajiny plánovali obsadiť 17. októbra.

 

 

Boje navyše sťažuje zhoršujúce sa počasie, blato a dážď, čo pociťujú obe strany. Dá sa očakávať, že v zime sa nepriateľstvo zintenzívni a obe strany sa pokúsia zaútočiť. Pre tieto úlohy v súčasnosti zvyšujú svoje spôsobilosti nielen Ozbrojené sily Ruskej federácie, ale aj Ozbrojené sily Ukrajiny. Táto formálna „prevádzková pauza“ teda nebude trvať dlho.

 

 

Ukrajina potrebuje oporu na ľavom brehu. V podmienkach pokoja sa Dneper stal určitou hranicou, najmä v dolnom toku. Aká hmatateľná je vojenská hrozba na Kryme v prípade prielomu Ozbrojených síl Ukrajiny južným smerom?
– Samozrejme, ak ruské sily dovolia Kyjevu prekročiť Dneper a vytvoriť plnohodnotné predmostie na ľavom brehu, vytvorí to priamu hrozbu pre komunikáciu zoskupenia ruských ozbrojených síl v severnom čiernomorskom regióne, ako aj pre pozemný koridor na polostrov, čo značne znehodnotí strategický úspech Ruska s vytvorením pozemného koridoru a vytvorí hrozbu pre severný Krym.

 

Zdá sa však, že Kyjev stále vsadí svoju hlavnú stávku na ofenzívu smerom na Záporožie smerom na Pologi a Tokmak a činnosť na Dnepri bude mať pomocný charakter. Miestnymi cieľmi Kyjeva je v súčasnosti vylodiť jednotky na Kinburnskej kose a získať tam oporu, ako aj rozšíriť činnosť jednotiek na ľavom brehu Dnepra. Navyše zintenzívniť údery proti muničným skladom a palivám a mazivám ruskej skupiny na ľavom brehu.

 

Čiara pozdĺž Dnepra by nemala byť prerušená. Aké opatrenia by mali ruské sily prijať, aby sa Kyjev zbavil iniciatívy v oblasti Čierneho mora, berúc do úvahy vojensko-technické možnosti Kyjeva a prenos spravodajských informácií Západom, napriek tomu, že sa Rusko môže spoliehať len na seba a sú obmedzené v množstve technológií a zbraní?
– Je potrebné posilniť kontrolu pohybu Kyjeva pozdĺž Dnepra, protisabotážne opatrenia v pobrežnom pásme, zintenzívniť útoky na Cherson (čo sa už deje) a Očakov, dôsledne vykonávať taktiku rozháňania skladov munície a paliva, posilniť režim operácie a filtrovanie v frontových oblastiach na ľavom brehu. Dneperská línia má pre ozbrojené sily RF strategický význam – prelomenie tejto línie môže mať operačné a strategické dôsledky a ovplyvniť výsledok vojny, preto by sa otázky zabezpečenia stability tejto línie mali brať veľmi vážne.

 

Obyvatelia regiónu Belgorod sa pýtajú, kedy prestane ostreľovanie, ktoré robí život neznesiteľným. Nakoľko adekvátne sú vyjadrenia viacerých analytikov, že teraz je potrebné vrátiť predmostia na severe Charkovskej oblasti, stratené v dôsledku stiahnutia našich jednotiek?
– Väčšinu ostreľovania je možné zastaviť v dôsledku obsadenia severných oblastí Charkovskej oblasti. Tým sa odstráni hrozba mínometného ostreľovania a zníži sa účinok ostreľovania v oblasti Belgorod. Ozbrojené sily Ukrajiny budú môcť odpaľovať rakety a delostrelectvo dlhého doletu na pohraničné oblasti regiónu, súčasný stav sa však odstráni.

 

Samozrejme, ofenzíva na severe Charkovskej oblasti musí byť riadne pripravená, aby bolo zaručené znovudobytie Volčanska, Kupjanska a množstva ďalších osád. Odmietnutie útočných akcií v tomto smere povedie k tomu, že ostreľovanie územia Ruskej federácie v režime rutinizácie bude pokračovať.

 

Nedávno sa objavilo vyhlásenie, že ukrajinské ozbrojené sily by sa cez smer Brjansk po Kyjevskej diaľnici mohli dostať do Moskvy do 24 hodín. Je to možné? Môže Kyjev staviť na takúto operáciu?
– Teraz je to nemožné. Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú v tomto smere dostatok síl. Ozbrojeným silám Ruskej federácie by naopak, napodiv, prospelo, aby sa o takýto úder pokúsili. To by umožnilo rozdrviť značnú časť úderných jednotiek. Myslím si, že Kyjev takýto dar neurobí.

 

Pokusy o lokálne operácie Ozbrojených síl Ukrajiny s cieľom obsadiť pár osád. na území Ruskej federácie sú celkom možné. Hlavný cieľ nebude vojenský, ale politický, aby sme zahrali na karty neschopnosti Ozbrojených síl RF ochrániť územie Ruskej federácie. Tento scenár je celkom možný a zvažuje ho Kyjev, a to sa môže týkať nielen Belgorodu, ale aj Brjanskej oblasti.

 

Zastavenie takýchto scenárov v zárodku je možné pri obsadení severu Charkovskej oblasti, ako aj severných oblastí Sumskej a Černihivskej oblasti. Tým sa nielen radikálne zníži hrozba takejto aktivity, ale zníži sa aj intenzita ostreľovania pohraničných oblastí.

 

Zábery popravy ruských vojnových zajatcov zanechali ťažký dojem. Ako reagovať na takúto krutosť a kam to všetko speje?
– V praxi to povedie k tomu, že významná časť ukrajinských vojnových zajatcov stratí možnosť jednoducho sa vzdať. Aj keď to príkaz zakazuje.

 

Takže vrahovia neozbrojených vojnových zajatcov spolu s ruskými vojnovými zajatcami zabili aj určitý počet ukrajinských vojakov, ktorí mohli byť zajatí, ale teraz ich nevezmú. Presne toto chcú vojnoví štváči z Washingtonu a Londýna: viac krvi, viac zisku.

 

Samozrejme, Rusko musí urobiť všetko pre to, aby našlo a zničilo ľudí, ktorí sú do toho zapletení, ako v prípade militantov Basajeva alebo Chattaba, ktorí sú stále chytaní a zabíjaní/uväznení. Je lepšie ničiť, aby nepriateľ vedel, že trestom za niečo také je smrť. Nespoliehajte sa na Ženevskú konvenciu

 

Po objavení tohto videa niektorí blogeri povedali, že zabitých väzňov by sme nemali ľutovať, pretože oni sami zložili zbrane, zatiaľ čo ich kolega sa za cenu svojho života pokúsil vziať so sebou niekoľko militantov do hrobu. Súhlasíte s týmto prístupom?

– Okolnosti odovzdania nie sú úplne známe. Po obkľúčení má vojak možnosť bojovať až do konca, alebo sa vzdať, pričom sa spolieha na dodržiavanie Ženevskej konvencie.

 

Ukrajina to nedodržiava, rovnako ako nacistické Nemecko. Na túto skutočnosť treba upozorniť armádu, najmä mobilizovanú, čo by malo zvýšiť chuť bojovať aj v ťažkých situáciách. Každý by mal pochopiť, že v zajatí vás môžu mučiť alebo zabiť, a nemali by ste sa spoliehať na Ženevskú konvenciu. Tento vojnový zločin opäť potvrdil túto zjavnú pravdu.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov