Systém troch dronov Lanius prepravovaných veľkým dronom
Aktuality, Letectvo,

Izrael vyvinul kamikadze dron s umelou inteligenciou. Video

Izraelská obranná firma Elbit Systems predstavila smrtiaci autonómny kamikadze dron riadený umelou inteligenciou. Podľa vývojárov je Lanius manévrovateľná vysokorýchlostná kvadrokoptéra s funkciami inteligencie, mapovania a klasifikácie cieľov založených na umelej inteligencii. V prípade potreby môže explodovať.


 

 

Lanius je vybavený množstvom senzorov, kamier, ako aj systémom Nvidia Jetson. Vďaka tomu zariadenie rýchlo zbiera a spracováva dáta s nízkou spotrebou energie. Dron sa môže pohybovať v roji až troch zariadení, ktoré na miesto pristátia dopraví väčší dron.

 

 

Maximálna vzletová hmotnosť Laniusu je 1,25 kg vrátane smrteľného alebo nesmrtiaceho užitočného zaťaženia do 150 g.
Lítiová batéria poskytuje maximálnu dobu letu približne sedem minút. Lanius je navrhnutý tak, aby vstúpil do oblasti a autonómne skenoval priestor. Dokáže odhaliť a označiť predmety ako dvere a okná, vstúpiť do budov a prehľadávať ich.

 

Čínsky experti hodnotili účinky iránskych dronov na Ukrajine

 

Dron môže tiež nájsť ľudí a pokúsiť sa ich klasifikovať ako priateľských alebo nepriateľských, vojenských alebo civilných, ozbrojených alebo neozbrojených. V prípade zistenia hrozby zariadenie ponúkne operátorovi možnosť „zasiahnuť“ cieľ. Spoločnosť Elbit Systems zdôraznila, že dron nebude môcť sám rozhodovať o likvidácii cieľov. Do tohto procesu je vždy zapojená osoba. Pripomeňme, že v septembri Izrael rozmiestnil vežu s umelou inteligenciou na západnom brehu rieky Jordán. V októbri bol podobný systém spozorovaný v blízkosti utečeneckého tábora Al-Arub neďaleko Hebronu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov