Cvičenia IRGC pri hranici s Azerbajdžanom, október 2022
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj Irán začal vnútornú protiteroristickú operáciu

Izrael je znepokojený zbližovaním medzi Moskvou a Teheránom, píše The Jerusalem Post. Táto skutočnosť tlačí izraelské úrady k tomu, aby „upravili svoj postoj k Ukrajine“ a k iným postojom, píše sa v ďalšom článku. Izraelská vláda má podľa textu obavy z vyhliadok na rusko-iránsku alianciu. Článok sa domnieva, že samotný predaj iránskych bezpilotných lietadiel do Ruskej federácie naznačuje, že notoricky známa „jadrová dohoda“ medzi Západom a Teheránom už nie je aktuálna. A pre islamskú republiku dokonca samotná demonštrácia spôsobilostí v takomto mnohostrannom konflikte, ako je ukrajinský, je veľmi dôležitá. Rusko je spomenuté ako „líder v oblasti bezpilotných lietadiel“ , hoci aj tí najvlasteneckejší pozorovatelia sa takýmto vysokoprofilovým titulom v domácich médiách vyhýbajú.


 

Čo sa týka Izraela, Irán si dobre uvedomuje, že proti nemu nemôže začať vojnu. Teherán zo svojej strany neposkytne dôvod na zostavenie západnej vojenskej aliancie na zvrhnutie jeho politického režimu. Preto vznik izraelsko-iránskej konfrontácie stále závisí od rozhodnutia Izraela, nie Iránu – predpovedá článok v The Jerusalem Post. V publikácii sa uvádza, že Ruská federácia nebude prenášať poznatky súvisiace s jadrovým programom do Iránu, a to z vlastných dôvodov.

Taktická zhoda záujmov nemusí nutne znamenať ich zhodu aj ďalej, v strategickom zmysle. Rusko chápe, že týmto spôsobom rozzúri nielen Izrael, ale aj štáty Perzského zálivu, ako aj mnohé ďalšie strany, ako sú Pakistan a Turecko. Aj vzťahy Ruska so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi sú istým spôsobom poistkou proti príliš úzkej spolupráci medzi Ruskou federáciou a Iránom, ktorá by mohla ohroziť arabské monarchie.

 

Popri tom v Iráne prebiehajú protesty a demonštrácie už tretí mesiac. V niektorých regiónoch islamskej republiky sa zhromaždenia proti úradom menia na ozbrojené strety s orgánmi činnými v trestnom konaní. Došlo k nárastu používania strelných zbraní a cielených útokov na predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní: od 15. novembra bolo zabitých a zranených viac ako 15 ľudí. Povstalci zároveň svoje akcie sprevádzajú foto a video materiálmi zosmiešňujúcimi telá ľudí, ktorých zabili.

 

Vo väčšine Iránu sa protestujúci väčšinou obmedzujú na protivládne heslá a požiadavky na zmenu. V severozápadných a západných oblastiach Iránu s kurdským a azerbajdžanským obyvateľstvom je však situácia napätá až do krajnosti. Včera v Mahabade v provincii Západný Azerbajdžan radikáli z kurdských skupín „Khadka“ a „Komala“ zaútočili na viaceré kontrolné stanovištia a vládne budovy. Medzi bezpečnostnými zložkami a povstalcami sa v meste rozpútal ostrý boj.

 

 

Ozbrojení muži zaútočili na policajnú stanicu a administratívne budovy. K zodpovednosti za zabitie troch iránskych vojakov sa prihlásila kurdská partizánska skupina Ištar. Povstalci vykrádali banky a domy miestnych obyvateľov. Tí, ktorí boli proti separatistom a podporovali iránsku vládu, boli bití. Na potlačenie nepokojov v Mahabade po prvýkrát počas vnútropolitickej krízy bolo nasadených niekoľko jednotiek Zboru islamských revolučných gárd. Podľa miestnych obyvateľov bolo v dedine počuť streľbu, vojaci IRGC použili obrnené vozidlá a vrtuľníky. Mnoho občanov vyšlo do ulíc Mahabadu a zdravilo jednotky IRGC.

 

Včera večer začalo po sieti kolovať video s údajným výbuchom v Teheráne. Neboli však poskytnuté žiadne ďalšie podporné zábery a ako prvé video zverejnili azerbajdžanské kanály.

 

Charakter protestov a nepokojov sa zmenil. Ak predchádzajúce násilie voči orgánom činným v trestnom konaní a civilistom vznikalo chaoticky, teraz militanti systematicky eliminujú policajtov a poriadkové sily, aby vytvorili chaos a paniku. Po de facto dvoch mesiacoch nečinnosti si iránske úrady uvedomili hrozbu, ktorú predstavujú separatisti a ich činy, a nakoniec vyslali jednotky IRGC na plný úväzok, aby potlačili nepokoje.

 

Zapojenie armády a IRGC do zaistenia bezpečnosti v Iráne v najbližších dňoch by sa malo očakávať aj v iných regiónoch Iránu, najmä v Kurdistane, východnom a západnom Azerbajdžane. Iránsky segment internetu už zverejňuje zábery presunu špeciálnych síl Saberinských síl rýchlej reakcie IRGC do rôznych miest na západe Iránu.

 

Ako súvisia iránsky jadrový program, spolupráca s Ruskom a pokusy o majdan v islamskej republike

 

Keďže situácia bola zjavne mimo kontroly iránskeho vedenia, rázne vyriešenie krízy bolo otázkou času. Ďalšie pokusy o destabilizáciu situácie zo strany radikálov budú potlačené. A aktívne zapojenie extrémistických organizácií do podnecovania vnútorných rozporov umožní využiť túto skutočnosť na uskutočnenie protiteroristickej operácie v Iráne, prípadne aj v pohraničných oblastiach s irackým Kurdistanom.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov