PzH 2000
Aktuality, Bezpečnosť,

Polovica nemeckých samohybných húfnic prevezených na Ukrajinu je mimo prevádzky. Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Nemecké vydanie Der Spiegel píše o zložitej situácii s prevádzkou samohybných húfnic PzH 2000, ktoré boli dodané v záujme kyjevského režimu. Tieto húfnice ozbrojených síl Ukrajiny sa používajú v rôznych smeroch, vrátane ich použitia na ostreľovanie obytných oblastí Donecka a ďalších miest Donbasu.


 

Západ už skôr uviedol, že intenzita použitia delostreleckých diel ukrajinskými jednotkami prekračuje „maximálne štandardy NATO v priemere 3-4 krát“. Niekedy dôjde k tomu, že za deň sa vypáli maximálne týždenné strely.

 

Nemecká tlač píše, že sa prejavil problém s nedostatkom náhradných dielov na PzH 2000. Nemecké samohybné delá sa nadmerným používaním a nemožnosťou vykonávať včasnú údržbu a opravy opotrebúvajú. Autori materiálu v Der Spiegel píšu, že viac ako polovicu samohybných húfnic odovzdaných ozbrojeným silám Ukrajiny (a celkovo podľa oficiálnych údajov dostal kyjevský režim 14 jednotiek PzH 2000) je potrebné opraviť. a nedá sa prevádzkovať. Z územia Ukrajiny bolo do Litvy odoslaných na opravu šesť samohybných delostreleckých lafet. Navyše to dospelo do štádia, že jedno zo samohybných zbraní bolo potrebné úplne rozobrať, čím sa stalo darcom náhradných dielov pre ďalšie samohybné delá PzH 2000.

 

Nemecko sa chystá otvoriť stredisko údržby týchto samohybných zbraní. pohonných zbraní na Slovensku v decembri, no aj tu je problémom nedostatok náhradných dielov. Nemecké podniky údajne nemajú dostatočné zásoby komponentov, aby mohli PzH 2000 obsluhovať s takou vysokou intenzitou ich použitia ako na Ukrajine. Nemecká tlač sa zároveň jemne vyhýba téme, že mnohé samohybné delá dodané na Ukrajinu zlyhali nie preto, že by boli aktívne používané, ale kvôli ich porážke ruskými jednotkami.

 

 

Situácia špeciálnej vojenskej operácie
Regióny Belgorod a Brjansk:
Ukrajinské formácie ostreľovali pohraničné osady regiónu Belgorod: zasiahnuté boli obytné budovy a elektrické vedenie v obciach Murom a Ustinka, jeden starší muž zomrel. Kyjev zaútočil na civilnú infraštruktúru Belaja Berezka v Brjanskej oblasti, čo spôsobilo dočasné problémy s napájaním v dedine. K obetiam na životoch nedošlo.

 

Krasnodarské územie:
V noci zo 16. na 17. novembra zaútočil námorný dron Ozbrojených síl Ukrajiny na ropný prístav Šescharis v prístave Novorossijsk. Výsledné škody boli malé a neovplyvnili výkon objektu.

 

Smer Starobelsk:
V oblasti Svatovskij zahájili útočné oddiely 92. brigády ozbrojených síl Ukrajiny ďalší útok na pozície ruských jednotiek v oblasti Kuzemovka, no neuspeli a so stratami sa stiahli na pôvodné pozície. V sektore Liman sa ukrajinské jednotky 66. brigády Ombre a 25. brigády Ombr pokúsili o prielom v smere na Krasnopopovce. Ozbrojené sily RF odrazili všetky útoky. V sektore Lisičansky pokračujú pozičné boje v oblasti Belogorovka.

 

Smer soledar:
Vpredu nie sú žiadne výrazné zmeny. V okolí Bachmutu dochádza k stretom.

 

Luhanská ľudová republika:
Ukrajinské formácie odpálili rakety z HIMARS na mesto Bryanka, niekoľko obytných a hospodárskych budov bolo zničených a poškodených. Jedna staršia žena utrpela zranenia. Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili nepriateľské granáty pri Gončarovke.

 

Smer Doneck:
Bojovníci ORB „Sparta“ a 1. slovanskej brigády za podpory 238. delostreleckej brigády dokončili zabratie severného okraja obce Opytnoye. Oslobodenie osady umožňuje pokračovať v útoku na Avdiivku z juhozápadu. Ukrajinské velenie presúva posily a posilňuje obranu v snahe vyhnúť sa obkľúčeniu opevnenej oblasti Avdiivka. Kyjev zaútočil na osady Doneckej aglomerácie: v Donecku boli poškodené obytné štvrte a civilná infraštruktúra vrátane budovy Donbas Areny. Najmenej šesť ľudí utrpelo zranenia.

 

Smer Záporožie:
Velenie ozbrojených síl Ukrajiny v rámci príprav na ofenzívu pokračuje v zhromažďovaní ďalších síl v oblasti Orechov a Guljaipol. Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: Ruské ozbrojené sily zasiahli pozície ukrajinských formácií v Zaliznyčnom, Zarechnom a Guljaipolskom. V rovnakom čase v noci zaútočili ruské jednotky na 53. dielňu závodu Motor Sič v Záporoží, v zariadení vypukol veľký požiar. Podľa miestnych zdrojov bol v Melitopole zadržaný nepriateľský diverzný oddiel, ktorý predtým spáchal teroristický útok v dolnej časti mesta.

 

Chersonský smer:
Ruské raketové jednotky a delostrelectvo pracovali na nahromadení živej sily a obrnených vozidiel v Antonovke, Otradokamenke a Černobajevke. Ukrajinské formácie počas dňa útočili na obytné budovy v Novej Kachovke, Aleški a Tavričanke.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov