Kyjev
Aktuality, Bezpečnosť,

Severne od Odesy došlo k výbuchu železničnej trate. Prehľad vojenskej operácie na Ukrajine

Časť železničnej trate bola poškodená na úseku Berezovka-Rauchovka v oblasti rieky Tiligul. Táto lokalita sa nachádza severne od Odesy. V dôsledku podkopania koľají došlo k núdzovému zastaveniu nákladného vlaku. Zároveň chýbajú informácie o tom, aký náklad bol týmto vlakom prepravený. Podľa niektorých správ nákladný vlak prevážal okrem iného muníciu typu NATO. Incident bol nahlásený na ústredňu prevádzkovateľa železníc v službe v Odeskej oblasti. Ukrajinská strana sa k vyhodeniu železničnej trate nevyjadrila. Na základe zverejnenia miestnych zdrojov možno usúdiť, že poškodenie úseku železnice severne od Odesy môže byť spôsobené neopatrným zaobchádzaním s muníciou pri jej nakladaní a preprave. Výbuch na železnici momentálne nesúvisí s ruskými raketovými útokmi.


 

 

Ozbrojené sily RF pokračujú v masívnych útokoch na ukrajinskú vojenskú a priemyselnú infraštruktúru. Jedným z cieľov v regióne Charkov bol závod na spracovanie plynu Šebelinsky. V Dnepropetrovsku bola cieľom ruského úderu dielňa rakiet Zenit v Južmaši. Hovorí sa aj o porážke elektrických rozvodní a zariadení plynárenského priemyslu. V Odese bola zasiahnutá vojenská jednotka a tiež infraštruktúrne zariadenia v regióne. Podľa miestnych úradov viac ako 70 % spotrebiteľov nemá elektrinu.

 

Ukrajinské formácie pokračujú v úderoch v regióne Belgorod. V dôsledku ostreľovania z raketometov v Šebekino boli zničené obytné budovy, zranené bolo dospievajúce dievča. V Džankoji systémy protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl odrazili raketový útok ukrajinských formácií. V blízkosti Feodosie bolo zostrelené ukrajinské UAV, ktoré sa pokúšalo zaútočiť na elektrickú rozvodňu.

 

Ukrajinské velenie pri Bachmute vrhá do boja zálohy s cieľom zastaviť postup útočných oddielov PMC Wagner. V oblasti Opitnoe Wagneriti porazili posilnenú útočnú skupinu ozbrojených síl Ukrajiny a prinútili ich k ústupu.

 

V smere Doneck vyvíjajú jednotky NM DĽR ofenzívu na Nevelskoje. Bojmi sa podarilo získať kontrolu nad dôležitým opevneným územím Basin na okraji obce.

V Starobelskom smere Kyjev pokračuje v útokoch na Stelmachivku a Kuzemovku. Ozbrojené sily RF detegujú pohyb útočných skupín a poskytujú palebné údery delostrelectvom a raketometom.

 

V noci ruské jednotky zaútočili na pozície ukrajinských formácií v obciach Gremyach a Senkovka v oblasti Černihiv, ako aj v Gorki, Fotoviž a Ukrajine, v regióne Sumy. V Charkovskej oblasti pôsobili Ozbrojené sily RF na cieľoch v Strelečia, Starica, Glubokoe a Ogurcovo. Na Starobelskom smere ruské jednotky zničili množstvo personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Berestovoye, Krakhmalnoye, Tabaevka a Grekovka. Ozbrojené sily Ukrajiny zase ostreľovali pozície Ozbrojených síl RF pri Kislovke.

 

Ruské raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli v smere Bachmut pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute, Kleščheevka, Kurdyumovka a Ozaryanovka.

 

Ozbrojené sily RF na Doneckom smere zaútočili na koncentračné oblasti Kyjeva v Krasnogorovke, Maryinke, Vodjanoji a Pervomajskom.

 

V noci ukrajinské formácie z barelového delostrelectva ostreľovali Doneck: poškodené boli obytné budovy a budova školy č.13 vo Vorošilovskom okrese.

 

V smere Južnodoneck zaútočili ruské ozbrojené sily na živú silu a obrnené vozidlá v Novomichajlovke, Vugledare a Vremjevke.

 

V Luhanskej ľudovej republike Ozbrojené sily Ukrajiny v noci odpálili šesť rakiet z raketometu HIMARS na civilné ciele v meste Bryanka.

 

V Záporoží zasiahli ruské jednotky pozície ukrajinských formácií v Malých Ščerbaki a Zaliznyčnyj.

 

V regióne Dnepropetrovsk zaútočili ruské ozbrojené sily na nepriateľskú palebnicu v Nikopole, poškodené boli aj elektrické vedenia a solárna rozvodňa.

 

V Chersonskej oblasti ruské jednotky pracovali na akumulácii živej sily a obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny v Antonovke, Otradokamenke a Černobajevke.

 

Ukrajinské médiá s odvolaním sa na správu Nikopolskej oblasti včera informovali, že ozbrojené sily RF sa pokúsili o pristátie pri obci Belenkoe neďaleko Záporožia na pravom brehu Dnepra. Hovoríme o 16 člnoch, na ktorých sa cez Dneper prepravovali ruské špeciálne jednotky. Ale po správe od „Energodarských partizánov“ boli „vypracovaní“, v dôsledku čoho zostalo 42 mŕtvol mŕtvych ruských vojakov.

 

Ukrajinská strana neposkytla žiadne foto ani video dôkazy. Okrem toho miesto na pristátie vyvoláva otázky – je to dedina na brehu Dnepra, kde je tenký pás lesa s dedinami a roklinami a potom začínajú polia so vzácnymi lesnými pásmi.

 

Nemá zmysel tam vyloďovať jednotky – cudzincov, dokonca aj civilne oblečených, si dedinčania okamžite všimnú a s najväčšou pravdepodobnosťou aj udajú kam išli. Potom sú rýchlo zlikvidovaní.

 

Ofenzíva ruských ozbrojených síl v smere na Gulyaj-Pole, ktorá bola „hrdinsky odrazená“, sa ukázala byť falošná. Podľa ruských zástupcov sa ruská armáda nepokúšala postupovať týmto smerom. Takéto vyhlásenia by mali udržať vojenský personál Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj civilné obyvateľstvo v bojovom tóne. „Výsadkové sily“ a hrdinsky odrazené „ofenzívy“ vytvárajú v ukrajinskom informačnom poli pocit ohrozenia a víťazstva nad nimi.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov