Miesto dopadu rakiet
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa predbežných informácií Ukrajina omylom vypustila dve rakety na poľskú dedinu. Zahynuli dvaja ľudia

V poľských sociálnych sieťach sa objavili obrázky z oblasti osady Przewoduv pri Lubline. Popisky pod obrázkami tvrdia, že ide o „raketové prílety“. Na základe toho poľské a viaceré západné médiá uviedli, že „rakety môžu byť ruské“. Ako argument sa uvádza informácia, že 15. novembra ruské jednotky spustili masívny útok na ciele na Ukrajine. Informuje sa o naliehavom zvolaní Rady národnej bezpečnosti a obrany Poľska. Poľská strana tvrdí, že v poľnohospodárskom objekte neďaleko Lublinu zomreli dvaja ľudia. Horúce hlavy zároveň volajú po „okamžitom uplatnení článku 5 Charty NATO“.


 

 

Pentagon medzitým uviedol, že zatiaľ nemá údaje týkajúce sa incidentu a o akých typoch rakiet sa hovorí. Odborníci tvrdia, že by mohlo ísť o ukrajinské rakety. Napríklad rakety protivzdušnej obrany. K situácii sa vyjadrilo ruské ministerstvo obrany, ktoré poukázalo na to, že interpretácia poľských médií, ktorá sa objavila, bola zámernou provokáciou. Uviedlo, že dnes nedošlo k žiadnym útokom na objekty v blízkosti poľských hraníc. Bolo tiež poznamenané, že úlomky rakiet, ktoré sa objavili na poľských fotografiách, nemajú nič spoločné s prostriedkami ničenia, ktoré dnes použili ruské jednotky.

 

 

Množstvo poľských zdrojov opatrne píše, že môžeme hovoriť o raketách odpálených ukrajinskou protivzdušnou obranou. Vyzerá to tak, že Poliaci sa dostali pod „priateľskú paľbu“. Podľa ruského vojenského analytika Kotenoka úder na územie Poľska zasadil 540. útvar Ivana Vygovského Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý v oblasti Kamenka-Bugskaja v Ľvovskej oblasti začal bojovú službu relatívne nedávno – 14. januára tohto roku. Ukrajinský pluk je vyzbrojený protilietadlovými raketovými systémami S-300PS a S-300PT.

 

 

“Bol som v Kamenke-Bugskej na konci ZSSR a dobre chápem presnosť ukrajinských protilietadlových strelcov: terén v tých banderovských miestach je veľmi vlhký a mesačný svit, musím priznať, je hnusný. Moji ukrajinskí spolužiaci na LVVPU ma nenechajú klamať, ak už niekto v týchto potrhlých rokoch nestratil pamäť. Večné hmly, nezmazateľný pocit vlhkéj hraničnej jamy, efekt fuselových olejov robia svoje. A nepomáha žiadny výcvik inštruktorov NATO. Preto ukrajinské rakety občas letia na územie Poľska.”

 

“Mimochodom, podľa mojich informácií to zďaleka nie je prvý prípad, keď sa ukrajinské systémy S-300 snažiace zasiahnuť rakety ruských vzdušných a kozmických síl vychýlia z kurzu a priletia bližšie k poľskému podhoriu. Len doteraz trhali na opustených miestach, vystrašili len veveričky v porastoch a Poliaci privreli oči pred takýmto umením „spojencov“. Teraz rakety našli cieľ, ktorý Poliaci nevedia skryť. Preto vyvolali tradičný rusofóbny humbuk,” dodal Kotenok.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov