Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína: “Najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že vojna nebude, je mať silu ju vyhrať”

ČĽR zrýchľuje vojenský výcvik vo všetkých oblastiach, pričom sa snaží naplno pretaviť svoj obrovský ekonomický, vedecký a technický potenciál na vytvorenie technologicky vyspelej a bojaschopnej armády. Rozvíja sa rozsiahla vojensko-technická výstavba. Programy na vytváranie nových modelov komplexnej vojenskej techniky a zbraní sa zintenzívňujú. Velenie a riadenie vojsk je organizované novým spôsobom; berúc do úvahy skúsenosti ruskej operácie, interakcia medzi rôznymi druhmi vojsk sa vypracováva súčasne na súši, na mori a vo vzduchu.


 

Z nedávnych udalostí treba vyzdvihnúť nedávnu návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Spoločnom operačnom veliteľskom centre Ústrednej vojenskej rady (CMC). Spoločné centrum operačného velenia CMC je relatívne novou štruktúrou v čínskom vojenskom systéme velenia a riadenia. Bol vytvorený v roku 2016, aby čiastočne nahradil Úrad generálneho štábu Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA).

 

Si Ťin-pching, ktorý je zároveň predsedom Ústrednej vojenskej komisie, sa stretol so zástupcami dôstojníkov a vojakov veliteľského centra. Zdôraznil pevné odhodlanie Číny chrániť svoju národnú bezpečnosť a záujmy tvárou v tvár provokáciám a tlaku vonkajších síl tvárou v tvár rastúcemu chaosu vo svete.

 

Čínski experti poznamenali , že inšpekcia Vrchného operačného veliteľstva čínskych ozbrojených síl naznačuje zintenzívnenie prác na zabezpečení bojovej pripravenosti. Ako sa zdôraznilo v Číne, “najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že nedôjde k vojne, je mať silu ju vyhrať.”

 

Vojenská reforma v ČĽR a zvýšená bojová pripravenosť priamo súvisia s bezpečnostnými hrozbami zo strany USA. Čína poznamenáva, že prvá oficiálna národná bezpečnostná stratégia Bidenovej administratívy zverejnená v októbri považuje Čínu za „najdôležitejšiu geopolitickú výzvu“. Peking očakáva, že výsledky amerických strednodobých volieb povedú k sprísneniu americkej politiky voči Číne.

 

Navyše, hrozba USA sa netýka len provokácií v Taiwanskom prielive. USA mieria na Juhočínske more a celý západný Pacifik. Pozoruhodné je v tom rozhodnutie amerického ministerstva obrany zo začiatku novembra rozmiestniť šesť strategických bombardérov B-52 s jadrovými zbraňami na leteckej základni Tyndall v Austrálii.

 

Austrálska vojenská základňa sa nachádza medzi Tichým a Indickým oceánom a podľa vojenského pozorovateľa Liang Yunchun ju americké vojenské velenie plánuje využiť na prepojenie americkej základne Guam v Tichom oceáne so základňou Diego Garcia v Indickom oceáne. Rozširuje sa tak schopnosť bombardérov B-52 hliadkovať na rozľahlom území južne od Číny medzi dvoma oceánmi.

 

Austrália má výhodu, že je ďalej od Číny ako americká vojenská základňa na Guame, čo umožňuje americkým veliteľom v regióne pôsobiť skrytejšie. Vzhľadom na zapojenie Austrálie do projektu AUKUS je čoraz znepokojujúcejšie, že krajina sa rýchlo stáva dôležitou americkou vojenskou oporou v indicko-pacifickom regióne.

 

ČĽR vidí prudké zhoršenie vojensko-politickej situácie v západnej časti Tichého oceánu a zohľadňuje to v obrannom a vojensko-technickom plánovaní, najmä v oblasti konštrukcie lietadiel. Mnohé z najnovších úspechov Číny v tejto oblasti boli vystavené 8. – 13. novembra na 14. medzinárodnom leteckom veľtrhu v Zhuhai (provincia Guangdong).

 

Ukazuje moderné sériové modely lietadiel a inovatívny vývoj. Na výstave vo formáte sa zúčastňuje viac ako 740 spoločností zo 43 krajín a regiónov. Vystavených je asi 50 druhov čínskych zbraní a vybavenia, vrátane vojenských lietadiel, kde sa pozornosť upriamuje na pokročilé, ale už v prevádzke s vybavením vzdušných síl PLA. J-20 je obdobou ruského Su-57 a amerického F – 22, stealth stíhačky novej generácie, ktorá prvýkrát vzlietla na Airshow v Číne v roku 2016. V posledných rokoch zohráva toto lietadlo čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojenskom výcviku pilotov. Vystavené sú aj veľké dopravné lietadlá Y-20 a letecké tankovacie lietadlá novej generácie YY-20, ktoré účinne zvyšujú schopnosť vzdušných síl PLA manévrovať na veľké vzdialenosti.

 

Zaujímavý transportný vrtuľník Z-8L, schopný prepravovať ľahké obrnené vozidlá; zlepšuje schopnosť výsadkových jednotiek rýchlo doručovať na veľké vzdialenosti.

 

High-tech vývoj čínskeho vojensko-priemyselného komplexu zohľadňuje skúsenosti z bojových operácií ruských jednotiek, čo je viditeľné v širokej škále rôznych bezpilotných lietadiel. Predstavené sú desiatky nových modelov prieskumných a úderných bezpilotných lietadiel typov lietadiel a vrtuľníkov, vrátane tých, ktoré sú určené na pohraničné hliadky a protiteroristické operácie, získavanie vzdušnej prevahy, potlačenie protivzdušnej obrany a vzdušného sprievodu, ako aj na prepravu tovaru.

 

Na dodávky sa pripravuje obrovské množstvo strelných zbraní, vrátane útočných a ostreľovacích pušiek, pištolí, guľometov, granátometov, samopalov a nesmrtiacich zbraní. Ďalšou generáciou strelných zbraní bude nový vývoj – puška typu 20, ktorá podľa vývojárov výrazne zvýši bojové schopnosti čínskych ozbrojených síl.

 

Pri hodnotení lekcií ruskej operácie na Ukrajine Čína dospela k záveru, že formát spoločných operácií sa stane hlavným v budúcich vojenských konfliktoch. Osobitnú pozornosť odborníci venujú posilňovaniu koordinácie a nepretržitej komunikácie všetkých zložiek ozbrojených síl a služieb s cieľom dosiahnuť vysokú bojovú účinnosť vojsk. Čínski vojenskí experti sa domnievajú, že rusko-ukrajinský konflikt ukazuje na potrebu Číny ďalej zvyšovať svoju bojovú pripravenosť vo všetkých oblastiach súše, mora, vzduchu a vesmíru.

 

Čínska armáda nereaguje na telefonáty generálneho štábu USA

 

Na pozadí zvyšovania bojovej pripravenosti armády, ktorej schopnosti sa preukázali tento rok, sa Spojené štáty americké snažia obnoviť kontakty s čínskou stranou po vojenskej línii. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan nedávno povedal, že USA chcú obnoviť rozhovory o obrane s Čínou. ČĽR poznamenala , že Sullivanovo vyhlásenie bolo posledným z nedávnej série “pozitívnych signálov” od vysokých amerických predstaviteľov týkajúcich sa Číny po tom, čo od augusta vzrástlo napätie v čínsko-amerických vzťahoch. Začiatkom augusta Čína v rámci protiopatrenia po provokatívnej návšteve Nancy Pelosiovej na Taiwane pozastavila všetky vojenské kontakty so Spojenými štátmi. Čína zatiaľ nereagovala a situáciu naďalej monitoruje. Vo Washingtone sa obávajú vyhliadok na osobné stretnutie medzi Bidenom a Si Ťin-pchingom počas novembrového summitu G20 na Bali. Čínska strana zatiaľ v tejto otázke neprijala definitívne rozhodnutie.
Viktor Piroženko

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov