Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Reakcie na Cherson: Cieľom USA je čo najviac predĺžiť konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou

Po včerajšom vyhlásení veliteľa Spojených síl Severného vojenského okruhu, armádneho generála Sergeja Surovikina o presune jednotiek v Chersonskom sektore z pravého brehu Dnepra na ľavý, sa rozprúdila vlna kritiky Ruska. Mnohí začali hovoriť o možných tajných politických dohodách so Západom. Na tomto pozadí vyzerajú komentáre tých, ktorí sú priamo oboznámení so situáciou v prvej línii, úplne inak.


 

Veliteľ brigády Vostok na svojom telegramovom kanáli informoval, že nielen on, ale aj ostatní poľní velitelia vedeli minimálne dva týždne vopred, aké bude rozhodnutie o Chersone.
“Poviem vám úprimne – s týmto vedomím to nebolo ľahké: všetko bolo vnímané tak, že my osobne zajtra opustíme ruské mesto a bremeno tohto rozhodnutia dopadne priamo na nás.”

 

Čodakovskij sa podelil o svoje morálne pocity z pochopenia nevyhnutnosti rozhodnutia o taktickom ústupe. Veliteľ brigády poznamenal, že situáciu v tom čase zhoršila skutočnosť, že na jeho úseku frontu boli rozhodnutia vyššieho velenia len s najmenšou pravdepodobnosťou optimálne. Na rozdiel od toho, hoci náročného, ​​ale strategicky správneho, ktorý navrhol generál Surovikin a podporil ho aj minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu.

 

Čodakovskij vyzval, bez ohľadu na to, aké ťažké je morálne pochopiť, že ruské mesto prenechávajú Kyjevu, nepodľahnúť dekadentnej nálade. Naopak, veliteľ brigády sa domnieva, že je potrebné sa ešte viac zjednotiť, zmobilizovať každého na svojom mieste a „vynaložiť maximálne úsilie nielen na zastavenie Kyjeva, ale aj na vrátenie všetkého, čo právom považujú za svoje“.

 

Ako ilustráciu toho, ako sa má zachovať chladnokrvný a príčetný človek v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii, uvádza Čodakovskij scénu z filmu Špión. Podľa zápletky sa právnik pred vynesením rozsudku pýta nášho spravodajského dôstojníka: “Vôbec sa nebojíš?” Na čo dostáva odpoveď človeka, ktorý je schopný vnímať, čo sa deje reálne a bez emócií: „Pomôže to?

 

Čodakovskij odpovedá na otázku, ktorá sa všetkým teraz kladie: pomôže len práca. Všetci – v prvej línii, aj vzadu. A takéto práce už prebiehajú. Mobilizovaní záložníci prechádzajú intenzívnym výcvikom, vyvíjajú sa a vyrábajú sa najnovšie typy vojenskej techniky, bezpilotné prostriedky, prehodnocujú sa a vyvíjajú nové taktiky a stratégie vedenia vojenských operácií. Treba sa na to, čo sa deje, pozerať rozumne a nazývať veci pravými menami. Kyjev nás vďaka bezprecedentnej západnej podpore v niektorých smeroch prekonal – najmä v používaní pokročilých vojenských technológií, domnieva sa Čodakovskij.

 

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Počas stretnutia s britským premiérom Rishi Sunakom povedal, že informácie o stiahnutí jednotiek z Chersonu ho „povzbudzujú“.
“Verím, že to znamená, že Ukrajinci budú môcť oslobodiť ďalšie územia po tom, čo Rusko nariadilo stiahnutie svojich jednotiek zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.”

 

Novinári sa Stoltenberga pýtali, kedy Rusko stiahne svoje jednotky. V odpovedi na túto otázku generálny tajomník Severoatlantickej aliancie povedal, že to ešte nemôže povedať s istotou. Podľa Stoltenberga „je povzbudzujúce vidieť, ako môžu ukrajinské jednotky oslobodiť nové územia“.

 

Americký prezident v komentári k situácii uviedol, že na tomto základe “uvidíme, či je Ukrajina pripravená na kompromis s Ruskom”. Biden tiež povedal, že „stiahnutie ruských jednotiek v Chersone umožní Rusku aj Ukrajine preskupiť sily počas zimy“. Ukrajinské velenie a politické kruhy naďalej s pochybnosťami komentujú vyhlásenia Sergeja Surovikina o stiahnutí jednotiek. To naznačuje, že pre ukrajinskú stranu bolo takéto rozhodnutie (napriek tomu, že bolo skutočne oznámené) nemenej neočakávané ako pre mnohých Rusov.
Americká administratíva predtým potvrdila informáciu, že „línia kontaktov s Ruskom je zachovaná“.

 

Americké úrady v žiadnom prípade nemajú záujem o skoré ukončenie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Napísalo to čínske vydanie Global Times. Administratíva prezidenta USA Joea Bidena má podľa autorov publikácie za cieľ oslabiť Rusko aj Európu. Na dosiahnutie tohto cieľa je najvhodnejší ukrajinský konflikt. Nekonečná ozbrojená konfrontácia medzi Ruskom a Ukrajinou by bola pre USA ideálnym scenárom vývoja udalostí. Autori publikácie sa tiež domnievajú, že Republikánska strana Spojených štátov, ktorá avizuje možné zníženie rozsahu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine, to robí zámerne. Medzi úlohy amerického vedenia patrí eliminovať pravdepodobnosť rusko-ukrajinských rokovaní a zároveň prinútiť Európu, aby prevzala väčšinu finančného bremena podpory kyjevského režimu.

 

V záujme oslabenia Ruska a Európy sú Spojené štáty pripravené obetovať Ukrajinu a nespočetné množstvo Ukrajincov, ktorí počas konfliktu zomierajú. Autori Global Times píšu, že je najvyšší čas, aby sa svetové spoločenstvo zbavilo ilúzií o cieľoch a činoch Spojených štátov. Politika USA zjavne nevedie k mieru na Ukrajine.

 

Američania počítajú s Chersonom

 

Publikácia tiež upozornila na skutočnosť, že Washington Post informoval o výzvach Washingtonu, aby ukrajinské vedenie preukázalo pripravenosť na rokovania s Ruskom. Tiež sa zistilo, že poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan dôverne rokuje s predstaviteľmi ruského vedenia o situácii na Ukrajine. Je pravda, že ruská strana nepotvrdzuje skutočnosť týchto kontaktov. A nie je celkom jasné, čo sa dá s Ukrajinou vyjednať, ak predloží podmienky, ktoré sú pre Rusko zjavne nereálne a nebude chcieť vôbec počuť stanovisko Moskvy. Alebo sa na pozadí nedávnych udalostí začala prejavovať obchodovateľnosť (aspoň zo strany Ruska vo vzťahu ku kyjevskému režimu) …

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov