Amiral Ronarc’h
Aktuality, Námorníctvo,

Vo Francúzsku spustili novú fregatu „chránenú pred kybernetickými hrozbami“

V Loriente sa konal slávnostný ceremoniál spustenia novej fregaty „Amiral Ronarc’h“. Je vedúcou loďou medzi piatimi „obrannými a útočnými“ fregatami, ktoré si objednalo francúzske námorníctvo. Pre poveternostné podmienky bola akcia neúplná, fregata nebola prinesená na vystrojovacie mólo. Ceremoniálu sa zúčastnili francúzsky minister obrany Sebastian Lecornu a grécky minister obrany Nikolaos Panagiotopoulos, ktorý je na návšteve Francúzska.


 

Je známe, že loď bola položená v roku 2021. Prvé testy lode po spustení sa začnú v roku 2023 a do prevádzky sa plánuje uviesť v roku 2024. Zostávajúce štyri fregaty budú uvedené do prevádzky do roku 2030. Prítomnosť gréckeho ministra vojny na slávnosti bola vysvetlená tým, že v rovnakom čase sa francúzska spoločnosť Naval Group chystá postaviť ďalšie tri fregaty pre grécke námorníctvo.

 

Lodenica Lorient bola modernizovaná vďaka veľkej investícii námornej skupiny. Miesto teraz môže postaviť dve lode ročne, čo výrazne zvyšuje produktivitu francúzskej vojenskej stavby lodí. Okrem toho investície do stavby lodí pomáhajú udržať zamestnanosť v tomto odvetví. Naval Group zamestnáva viac ako 1200 zamestnancov na plný úväzok.

 

Obranná a útočná fregata je viacúčelová vojnová loď prispôsobená na prevádzku samostatne aj ako súčasť skupiny lodí. Fregata môže vykonávať protiponorkové, protilodné a protilietadlové misie, využíva pokročilú digitálnu architektúru. Podľa výrobcu bude fregata prvým príkladom francúzskych lodí, od základu chránených pred kybernetickými hrozbami. Okrem toho bude fregata schopná bojovať proti malým vzdušným a povrchovým hrozbám vrátane dronov.

 

Čína uviedla do prevádzky svoju najpokročilejšiu obojživelnú útočnú loď

Ďalším plusom fregaty je jej silná výzbroj: je vyzbrojená protilodnými raketami Exocet MM40 B3C, protilietadlovými raketami Aster 15/30, protiponorkovými torpédami MU90, delostrelectvom a znesie aj helikoptéru alebo ľahký vrtuľník a bezpilotné letecké prostriedky na palube. Okrem toho môže fregata fungovať aj ako výsadková loď, ktorá prepravuje oddiel špeciálnych síl s dvoma člnmi. Posádka fregaty je 125 osôb plus 28 ďalších osôb (možný výsadok). Výtlak lode je 4500 ton, dĺžka je 122 metrov. Fregata je určená na autonómnu navigáciu po dobu 45 dní.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov