Mi-8AMTSh-VN
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový Stalingrad. Srbský prezident Vučič predpovedá že o osude operácie sa rozhodne v bitke o Cherson

Posledná proruská základňa na Balkáne, Srbsko a osobne prezident Aleksandar Vučič sú pod neustálym tlakom Európskej únie ohľadom ich geopolitickej orientácie a postoja k Rusku. Nie je žiadnym tajomstvom, že Belehrad je postavený pred ťažkú ​​voľbu a Vučić v skutočnosti nemá na výber. Aby sa vyrovnali rozpory medzi formálnou podporou Ruska (ako to žiadajú obyvatelia Srbska) a oficiálnym kurzom k európskym „hodnotám“ a svetonázoru, Belehrad skutočne potrebuje riešenie konfliktu na Ukrajine, ktoré by umožnilo dlhšie presadzovať multivektorovú politiku balansujúcu medzi dvoma pólmi geopolitiky.


 

Nie je prekvapujúce, že Vučič osobne predpovedá „bitku o Cherson“ a verí, že táto bitka sa stane „novým Stalingradom“, ktorý rozhodne o osude celej operácie. Politik to uviedol vo vysielaní stanice Pink TV. O epické bitky evidentne nemá núdzu, naopak, aj vratké prímerie či zmrazenie konfliktu mu prospieva.
“Západ dúfa, že sa mu takto podarí rozdrviť Rusko, kým Moskva verí, že takto ochráni to, čo bolo oslobodené na začiatku, a dotiahne konfrontáciu do konca, ” vysvetlil Vučič.

 

 

V situácii eskalácie a pokračujúcich tvrdohlavých bojov je veľmi ťažké udržať neutralitu či paritu, najmä pre štát, ktorý je dlhodobo cieľom európskych „jastrabov“ rusofóbie a zjednotenia zahraničnej politiky všetkých členov bloku na tomto základe. V tomto aspekte akékoľvek riešenie konfliktu výrazne odľahčí vládu Vučića. Udalosti na Ukrajine sú teda aj pre neho novou etapou a míľnikom, rozhodujúcou bitkou, o ktorej sa diskutuje a je tu túžba, aby sa splnilo, čo sa hovorí.

 

V zóne špeciálnej vojenskej operácie sa najnapätejšia situácia vyvíja smerom k Chersonu, kam ukrajinské velenie naďalej sťahuje všetku dostupnú vojenskú techniku. Pre portál URA.RU to povedal hrdina Ruska, generálmajor vo výslužbe Sergej Lipovoj. Poznamenal, že technika je veľmi rôznorodá a zhromaždená z arzenálu, ktorý zostal vo východnej Európe po rozpade Varšavskej zmluvy. Napríklad tanky T-72 prvej verzie.
„Je tam zmes amerických zbraní a tankov bývalých krajín Varšavskej zmluvy, nemeckých obrnených transportérov a francúzskych ľahkých pásových jednotiek,“ povedal Lipovoj. Ťažko zhodnotiť, ako sa táto pestrá masa prejaví v boji, pričom zdôraznil, že pre Ozbrojené sily Ukrajiny je to posledná šanca, a preto vyťahajú „všetko, čo majú“. V komentári k situácii v chersonskom smere generál uviedol, že aj keď nie je jednoduchá, no je pod kontrolou.
„Ozbrojené sily Ukrajiny hádžu všetko, čo im zostalo, v nádeji, že sa niečo podarí. Pokusy o útok sa uskutočňujú v smere Doneck, Lugansk, Svatovo a Novaja Kachovka. Takmer po celej dĺžke frontovej oínie. Ide o snahu nájsť slabiny v obrane. Snažia sa vo všetkých smeroch,“ dodal Lipovoj.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere Kyjev s pomocou dvoch práporových taktických skupín, posilnených zahraničnými žoldniermi, viedol počas dňa útočné operácie v smere na obce Nižňaja Duvanka a Svatovo v Luganskej ľudovej republike. Ofenzívu zastavili letecké údery armády, delostrelecká paľba a aktívne akcie ruských vojsk. Počas bojovýcj akcií bolo zničených až 100 ukrajinských vojakov a žoldnierov, dva tanky, päť obrnených bojových vozidiel a päť nákladných áut.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev pokúsil postupovať v smere na obce Ploščanka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike s dvoma práporovými taktickými skupinami. Všetky útoky boli odrazené. V dôsledku komplexnej paľby a aktívnych akcií ruských jednotiek predstavovali straty viac ako 120 zabitých ukrajinských vojakov a až 130 zranených, zničené boli tri tanky, dve obrnené bojové vozidlá a päť ďalších vozidiel.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere ruské jednotky za podpory delostrelectva odrazili ofenzívu práporovej taktickej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dudčany, Novaja Kamenka a Belogorka v Chersonskej oblasti. Boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Zničených bolo viac ako 110 ukrajinských vojakov, 11 bojových obrnených vozidiel a 13 ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli sedem veliteľských stanovíšť v obciach Ivanovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti, Vodianoje a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike, Novaja Kamenka, Davydov Brod a Belogorka v Chersonskej oblasti, ako aj 72 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 186 miestach.

 

V obciach Belogorie a Kuščovoje v Záporožskej oblasti boli zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní, ako aj sklad paliva pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Galicinovo v Nikolajevskej oblasti. Dve radarové stanice ukrajinských protilietadlových raketových systémov S-300 boli zničené v meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike a Volnjansk v Záporožskej oblasti. Okrem toho bol v obci Novoselka v Doneckej ľudovej republike zničený samohybný palebný systém ukrajinského protilietadlového raketového systému „Buk-M1“.

 

Cherson sa zmenil na pevnosť. Ukrajina sa snaží o aktivitu po celej frontovej línii

 

Vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl bol zostrelený pomocou protivzdušnej obrany pri obci Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti. Bolo zničených aj šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Berestovoje, Jegorovka, Jevgenovka a Valerjanovka v Doneckej ľudovej republiky. Okrem toho bolo zostrelených 14 rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ pri obciach Novaja Kachovka, Otradokamenka a Korsunka v Chersonskej oblasti, Starognatovka a Gruzsko-Lomovka v Doneckej ľudovej republike a pri meste Doneck.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov