Útok dronu Lancet na ukrajinský bojový čln
Aktuality, Bezpečnosť,

Bezpilotné lietadlá ruských ozbrojených síl zaujali dominantné postavenie na oblohe Ukrajiny

Washington sa začína pozerať na Ukrajinu s čoraz väčším znepokojením, ako na opicu s granátom utekajúcim z klietky, ktorá je schopná bohvie čoho. Zelenského huncútstvo a skoky už nie sú vnímané ako politický cirkus, ale ako príprava na akciu. Výkriky „očakávania ruského jadrového úderu“ sa čoraz viac stávajú prípravami na provokáciu „špinavej bomby“.


 

Vo viacerých regiónoch Ukrajiny už prebiehajú cvičenia na prípravu obyvateľstva na jadrový útok. Dávajú sa do poriadku úkryty proti bombám, robia sa brífingy o úkryte pred radiáciou. Detské a školské zariadenia prechádzajú do osobitného režimu. Kyjev zároveň očakáva pomoc od Spojených štátov, keďže nemôže dúfať, že provokácia zostane bez odozvy.

 

Navyše, vojna je vojna a pomoc je podľa plánu. Hovorca Pentagonu brigádny generál Patrick Ryder z amerického letectva 2. novembra oznámil, že Spojené štáty do polovice roku 2023 prenesú systémy elektronického boja (EW) s dronmi Vampire na ukrajinské sily protivzdušnej obrany.

 

„Protivzdušná obrana zostáva prioritou. To je niečo, na čo sa budeme aj naďalej zameriavať a pracovať na tom čo najrýchlejšie. Čo sa týka Vampire, očakávame, že kontrakt [na ich výrobu] bude uzavretý v najbližších mesiacoch, (…) očakávame dodanie v polovici roku 2023,“ povedal Ryder.

 

Inými slovami, ďalších osem mesiacov zostanú ozbrojené sily Ukrajiny bez zbraní, ktoré sa považujú za najlepší prostriedok boja proti dronom. Medzitým ruské drony už ovládli oblohu Ukrajiny a menia situáciu na zemi.

 

Takéto správy vyvolali v Kyjeve novú vlnu šialenstva a Washington z obavy, že pacient stratí nad sebou kontrolu, poslal k Ukrajincom poradcu pre národnú bezpečnosť Jacka Sullivana s dávkou sedatív. Tieto prostriedky by na prvý pohľad mali pacienta upokojiť, no pri bližšom skúmaní sa ukázalo, že ide o zastaraný materiál. Poradca pre národnú bezpečnosť poskytol 3. novembra rozhovor, v ktorom vysvetlil, že Kyjev dostáva injekciu 400 miliónov dolárov. Blažený úsmev pri tejto novinke však bledne na tvárach poslucháčov, keď sa hrabú v detailoch.

 

Hlavným darom za tieto peniaze bude 90 tankov T-72 získaných z Českej republiky. Spojené štáty americké a Holandsko sa zaväzujú ich modernizovať a sľubujú, že to urobia do Nového roka. A čo zimná kampaň? – pýtajú sa v Kyjeve. Veď celá Ukrajina je už pri prvom mraze nastavená na oslobodenie Chersonu, ale tanky nebudú? Hoci aj keď všetkých 90 tankov príde v predstihu, drony Lancet a Geranium sa o ne postarajú. A tieto tanky nebude nič chrániť.

 

„Mýlite sa, páni,“ odpovedá Jack Sullivan svojim ukrajinským partnerom. – Dáme vám síce staré, ale modernizované systémy Hawk. Pravda, Sullivan ich počet nenaznačil. Povedal len, že teraz sa už len modernizujú. Potom sľúbil časť dronov Phoenix Host a spokojný sám so sebou odišiel do žiariaceho mesta na kopci.

 

Ukrajinské lietadlá, riadené strely s doletom 300 km a Poľsko

 

Američania v žiadnom prípade nedokážu pochopiť, že Zelenského režim, ktorý sa zaviazal chrániť západnú civilizáciu pred „ríšou zla“, potrebuje oveľa viac. Ukrajinský prezident dokázal vo všetkých medzinárodných zákutiach zaspievať, že Ukrajina potrebuje na víťazstvo 1-1,5 miliardy mesačnej pomoci. Mesačne, páni! A ty si malicherný. No, ak vaše doláre nestačia, spolubojovníci na obranu demokracie sa zaseknú. Najmä tí, ktorých ste nechali bez tepla a svetla.

Dmitrij Sedov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov