Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská stopa podmorského Gleiwitzu

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie bolo 3. novembra splnomocnené vydať vyhlásenie, ktoré na prvý pohľad nemá priamy súvis s témou sabotáže proti baltským plynovodom. Tento dokument sa odvoláva na zapojenie britských spravodajských služieb do výcviku ukrajinských sabotérov-ponoriek v Čiernom mori. Navyše v súvislosti s faktom ukrajinského útoku na hlavnú základňu Čiernomorskej flotily Ruskej federácie v Sevastopole. Množstvo konkrétnych podrobností uvedených v tomto vyhlásení o priebehu takýchto príprav, ktorých preštudovanie v zásade nie je výsadou rezortu zahraničných vecí, jednoznačne svedčí o tom, že na zverejnenie týchto skutočností bolo výslovne poverené ministerstvo zahraničných vecí, pričom za ich odhalenie boli zodpovedné iné špecializované oddelenia. V proteste odovzdanom pri tejto príležitosti britskému veľvyslancovi D. Bronnertovi sa hovorí :„Predovšetkým sa zistilo, že v septembri 2020 sa medzi Londýnom a Kyjevom dosiahla dohoda o rozšírení výcvikového programu o britských inštruktorov pre ukrajinských vojenských potápačov. Koncom roka 2020 začali zmluvné strany implementovať iniciatívu námorného výcviku pre Čierne more, ktorá zahŕňa výcvikové kurzy pre bojových plavcov.


 

Posilňovanie britsko-ukrajinskej námornej spolupráce sa uskutočňuje v rámci programu Joint Multinational Training Group – Ukrajina. Práce sa vykonávajú na základe samostatného strediska špeciálnych operácií “Juh” pomenovaného po Atamanovi A. Golovatom zo Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Ukrajiny (vojenská jednotka A3199, bývalé 73. centrum špeciálnych operácií námornej pechoty) v meste Očakov, Mykolajivská oblasť a zahŕňa výcvik podvodných sabotérov pre operácie vo vodách Čierneho a Azovského mora. V Odese sa na základe školy vojenských potápačov (súčasť 198. výcvikového strediska ukrajinského námorníctva, vojenská jednotka A3163, Nikolaev) pripravujú špecialisti v kurze „potápač špeciálneho určenia“ s rozvojom hlbokomorských podvratných zručností.

 

Na pobreží a v Čiernom mori pri mestách Odesa, Nikolajev a Očakov za účasti britských špecialistov jednotky ukrajinského námorníctva vykonali potápačské zostupy vrátane cvičnej detonácie objektu.

 

V auguste-septembri vo vodách ústia Dnepra, 3 km južne od mesta Očakov, britskí vojenskí inštruktori (asi 15 osôb) vycvičili ozbrojené sily Ukrajiny na obsluhu bezpilotných podvodných vozidiel určených na ničenie lodí.

 

Ešte raz zdôrazňujeme, že v uvedenom dokumente ruského ministerstva zahraničných vecí nie je ani slovo o spojení tejto teroristickej výcvikovej aktivity v Čiernom mori s rozsiahlym sabotážnym útokom na kľúčovú celoeurópsku energetickú diaľnicu v Baltskom mori. A podmorský výskum, ktorý uskutočnila ruská loď Nephrite na mieste sabotáže v Baltskom mori, neodhalil priame dôkazy poukazujúce na konkrétnych organizátorov a páchateľov útoku.

 

Postavme sa však na miesto organizátorov baltskej sabotáže, pričom za samozrejmosť berieme ich vysokú profesionalitu a schopnosť vybrať si tie najlepšie možnosti konania. Sformulujme päť hlavných otázok a odpovedí, ktoré osvetľujú logiku prípravy tejto provokácie.

 

1. Kde by sa malo nachádzať miesto praktickej prípravy sabotáže?
Odpoveď. Toto miesto by sa malo nachádzať v značnej vzdialenosti od údajnej oblasti sabotáže, keďže vykonávanie rozsiahlych a dobre viditeľných cvičných sabotážnych a výbušných prác v bezprostrednej blízkosti cieľa útoku by prezradilo organizátorov operácie.

 

2. Prečo bolo vybrané vzdialené miesto prípravy sabotáže na Ukrajine?
Odpoveď. Čiernomorské pobrežie Ukrajiny plne spĺňa požiadavku odľahlosti a v prípade Ukrajiny je ideálne krytie pre takéto výcvikové aktivity v podobe „medzinárodnej pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii“.

 

3. Prečo sa sabotéri-ponorkári z Ozbrojených síl Ukrajiny ocitli v epicentre výcvikových a sabotážnych aktivít v oblasti Očakova a ďalších pobrežných miest Ukrajiny?
Odpoveď. Jednak preto, že hlavné výcvikové stredisko pre výcvik námorných špeciálnych síl sa od sovietskych čias nachádzalo v oblasti Očakova. Po druhé a to najdôležitejšie, ako predpoklad pre realizáciu teroristického útoku na ruskú strategickú komunikáciu v Baltskom mori museli jeho organizátori poskytnúť 100% záruku vlastnej neangažovanosti pri fyzickom vykonaní tejto sabotáže.

 

4. Prečo nemožno prijať ako fakt, že výcvik ukrajinských ponoriek britskými špecialistami súvisel len s vojenským bojom v Čiernom mori a najmä s útokom na základňu Čiernomorskej flotily v Sevastopole?

Odpoveď. Útok ozbrojených síl Ukrajiny na hlavnú základňu Čiernomorskej flotily bol vykonaný pomocou bezpilotných lietadiel a takzvaných námorných bezpilotných plavidiel, teda bezpilotných motorových člnov, v skutočnosti samohybných morských mín s nákladom výbušnín na palube. Vo formáte operácie realizovanej proti Sevastopolu nie je priama účasť ponorkových sabotérov vôbec viditeľná. Okrem toho konkrétne podrobnosti o výcviku ukrajinských vojenských sabotérov britskými špeciálnymi službami, konkrétne potápanie a podkopávanie určitého podvodného objektu, uvedené vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, naznačujú činnosti, ktoré nie sú charakteristické pre útok na základňu v Sevastopole, ale potrebné pre pripravu na sabotáž v Baltskom mori.

 

5. Existuje rozpor medzi bezpodmienečným imperatívom zabezpečiť 100% garanciu anonymity organizátorov baltskej sabotáže a zapojením cudzieho, v tomto prípade ukrajinského vojenského personálu, do vykonania teroristického činu?
Odpoveď. Neexistuje žiadny rozpor. Prax špeciálnych operácií na strategickej úrovni zahŕňa úplnú a najčastejšie okamžitú likvidáciu priamych páchateľov po splnení svojej úlohy, aby sa plne zaručila ich mlčanlivosť. Najmä preto padla voľba na ukrajinských sabotérov, ktorých odstránenie možno ľahko pripísať stratám počas bojov na Ukrajine.

 

Prečo Sovieti v roku 1944 vylovili z dna nemeckú ponorku U-250?

 

S vysokou mierou istoty možno konštatovať, že ukrajinských vojakov, ktorí sa zúčastnili na baltskej sabotáži, už západné spravodajské služby zničili. Pripomeňme si najmä nehodu americkej námornej pechoty, ktorá sa podieľala na likvidácii Usámu bin Ládina a následne v auguste 2011 spoločne zomrela na následky leteckého nešťastia : špeciálne jednotky SEALS (Sea, Air and Land Teams), ktoré zlikvidovali bin Ládina,“ uviedla Fox News s odvolaním sa na anonymné zdroje v Pentagone. Zdroje uviedli, že ide o najväčšiu stratu personálu pre „Skupinu 6“ v celej jej histórii.

 

Logická analýza činnosti britských špeciálnych služieb na Ukrajine v oblasti Očakova je teda priamym náznakom spojenia tejto činnosti s prípravou sabotáže strategického rozsahu v Baltskom mori.
Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov