Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Opustenie Chersonu bude mať kritické dôsledky pre ruskú operáciu v južnom smere

Kirill Stremousov, zástupca vedúceho správy Chersonskej oblasti, v relácii Soloviev Live povedal, že ruské jednotky môžu opustiť Cherson. Stremousov cestou vyzval obyvateľov mesta a regiónu, aby sa presunuli na ľavý breh Dnepra.


 

“Viete, som vždy s ľuďmi, chápem, že ľudia by mali byť pre mňa základom, pretože sám som obyvateľom Chersonu. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjdu naše jednotky do ľavobrežnej časti Chersonskej oblasti” – povedal zástupca vedúceho správy.

 

 

Stremousovova logika v tomto prípade vychádza z toho, že po vyradení mostov Antonovskij a Kachovka z prevádzky bude zásobovanie ruských jednotiek v Chersonskom smere náročné. Spolu s tým v prípade ofenzívy ukrajinských formácií nebudú môcť ozbrojené sily RF v prípade potreby ustúpiť na ľavý breh Dnepra a budú riskovať obkľúčenie.

 

Prenechanie Chersonu ukrajinským ozbrojeným silám bude ťažké zvrátiť, pretože mesto sa potom zmení na pevnosť. Návrat Chersonu bude mimoriadne ťažký – v boji bude potrebné dobyť každú budovu a útok na mesto povedie k ťažkým stratám. Ofenzíva spojeneckých síl bude zároveň náročná, keďže Ozbrojené sily Ukrajiny budú mať všetky prechody cez Dneper pod kontrolou. Stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu tak značne skomplikuje realizáciu špeciálnej operácie južným smerom. Vrátiť mesto bude mimoriadne náročné.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere sa dve roty zahraničných žoldnierov pokúsili zaútočiť na ruské pozície v smere na Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Všetky útoky boli odrazené. V dôsledku paľby a aktívnych akcií ruských jednotiek bolo za deň zničených v smere na Kupjansk viac ako 130 žoldnierov a ukrajinských vojakov, tri tanky, dve bojové obrnené vozidlá a dve obrnené vozidlá Humvee.

 

V krasno-limanskom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny neúspešne pokúsili spustiť ofenzívu s tromi posilnenými prápormi v smere na obce Makejevka, Ploščanka a Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku aktívnych akcií ruských jednotiek a delostrelectva boli zatlačení späť na pôvodné pozície. Navyše boli porazené predsunuté zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Terny a Kirovsk v Doneckej ľudovej republike. Straty predstavovali viac ako dvesto mŕtvych ukrajinských vojakov, viac ako 120 zranených, štyri tanky, deväť bojových obrnených vozidiel a osem ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili o protiútok v smere na obce Nikoľskoje a Rovnopoľ v Doneckej ľudovej republike s cieľom zastaviť postup ruských vojsk. Delostrelecká paľba a letecké údery protiútoky jednotiek zastavili pri obciach Vodjanoje a Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo asi 80 ukrajinských vojakov, tri bojové vozidlá pechoty a dve ďalšie vozidlá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere ruské jednotky odrazili päť útokov motorizovaných peších rôt Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obce Mylovoje, Suchanovo, Bruskinskoje a Iščenko v Chersonskej oblasti. V dôsledku palebných úderov a rozhodných akcií ruských vojsk boli Kyjevské sily vrhnuté späť na pôvodné pozície. Celkové straty Kyjeva predstavovali viac ako 80 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, šesť bojových obrnených vozidiel a sedem ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo v obciach Miroljubovka v Chersonskej oblasti a Zvanovka v Doneckej ľudovej republike zasiahli veliteľské stanovištia 128. horskej útočnej brigády a 115. brigády teritoriálnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj 96 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 158 miestach.

 

Počas protibatériového boja bola pri obci Volčansk v Charkovskej oblasti porazená ukrajinská batéria viacnásobných odpaľovacích raketových systémov „Grad“, ako aj delostrelecká batéria Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Novoselka v Doneckej ľudovej republike.

 

Pri obci Dzeržinsk v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

Pri obci Visunsk v Nikolajevskej oblasti bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. Okrem toho bol pri obci Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Hacker Joker nabúral americký program velenia a riadenia ukrajinskej armády

 

Operačno-taktické letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Kostyrka v Chersonskej oblasti. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Burgunka, Bobrovyj Kut a Oľgovka v Chersonskej oblasti, Epifanovka v Luganskej ľudovej republike, Novaja Tarasovka v Charkovskej oblasti a Alexandrovka, Nikoľskoje a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zostrelených aj 13 rakiet systémov HIMARS, „Oľcha“ a „Uragan“ pri obciach Antonovka a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, Gruzsko-Lomovka a Svobodnoje v Doneckej ľudovej republike.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov