Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, História,

“Siví vlci” na Ukrajine predstavujú priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska

Magomed Jafarov, žoldnier z Azerbajdžanu bojujúci v radoch ozbrojených síl Ukrajiny, oznámil vytvorenie „tureckej légie“ spomedzi krymských Tatárov, Azerbajdžancov, Uzbekov a ďalších predstaviteľov turkických národov.


 

Jafarov je známy svojou príslušnosťou k tureckému pantureckému ultranacionalistickému hnutiu „Šedí vlci“, ktoré obhajuje zjednotenie všetkých turkických národov pod tureckou nadvládou. Vrátane tých, ktoré obývajú Rusko a postsovietsky priestor. Aký význam majú v tomto kontexte siví vlci a prečo je toto hnutie viac ako len ďalšie združenie marginálnych žoldnierov?

 

Magomed Jafarov

 

Hnutie bolo založené v Turecku koncom 60. rokov minulého storočia pod záštitou krajne pravicovej Strany nacionalistického hnutia (MHP), v ktorej hrali významnú úlohu vysokopostavení tureckí dôstojníci. Rovnako ako „vlci“ aj strana stojí za zjednotením všetkých turkických národov na planéte do jedného politického spoločenstva. V skutočnosti sú Šedí vlci bojovým krídlom MHP.

 

MHP aj „vlci“ pod jej kontrolou sa v roku 2015 presunuli z opozície voči prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi do tábora jeho najbližších spojencov. Stalo sa tak po tom, čo Turci začali presadzovať agresívnu zahraničnú politiku, implementujúc koncept takzvaného „Veľkého Turana“. Bol to líder MHP a Sivých vlkov Devlet Bahceli, ktorý Erdoganovi odovzdal mapu kde sú niektoré ruské regióny spolu s Ujgurskou autonómnou oblasťou Sin-ťiang v Číne, súčasťou „tureckého sveta“.

 

„Šedí vlci“ sa zúčastnili na sérii vojenských konfliktov v postsovietskom priestore: prvej karabašskej vojny na strane Azerbajdžanu a podľa niektorých informácií aj prvej čečenskej vojny na strane separatistických militantov. S podporou tureckých úradov sa aktívne zapojili do vojny v Sýrii a podporovali tureckých „splnomocnencov“.

 

Turecký nacionalista Alparslan Celik, ktorý v novembri 2015 zostrelil v Sýrii ruský Su-24M, bol prívržencom „vlkov“. V dôsledku incidentu zomrel vojenský pilot ruských leteckých síl Oleg Peškov.

 

Ešte v apríli niektoré ruské médiá napísali, že najmenej tri tisícky bojovníkov Sivých vlkov bojovali na strane kyjevského režimu na Ukrajine.
„Šedí vlci sa nachádzajú medzi ruskou opozíciou: jeden z vodcov baškirskej nacionalistickej organizácie „Baškort“ Fail Alsynov je podporovateľom hnutia.

 

Zjednotenie rôznych militantov z radov turkických národov pod značkou “Sivých vlkov” na Ukrajine predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska. V budúcnosti to umožní vytvorenie dobre koordinovanej polovojenskej formácie z radov imigrantov z bývalého ZSSR, ktorí sú pripravení viesť špeciálne operácie v záujme Turecka na území Ruska, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Uzbekistanu, Kirgizska a ďalšie krajiny. A to nehovoríme o tom, že získajú bohaté skúsenosti v ozbrojenom boji proti ruskej armáde a špeciálnym službám.

 

Títo militanti, ktorí majú skúsenosti s úzkou spoluprácou s predstaviteľmi iných turkických národností, sa stanú dirigentmi „tureckej myšlienky“ vo svojich krajinách. Relatívne sekulárny panturkizmus je celkom schopný stať sa alternatívou k islamskému radikalizmu, ktorý si získava na popularite v niektorých štátoch postsovietskeho priestoru.

 

Erdogan znova dráždi ruského medveďa. Ukázal mapu tureckého sveta aj s ruskými regiónmi

 

Nakoniec, ak sa hnutiu podarí zjednotiť tieto sily, Turci dostanú na Ukrajine nástroj „priamej akcie“, ktorý priamo bráni turecké záujmy.
V skutočnosti sme svedkami ďalších krokov Turecka pri realizácii projektu „Veľký Turan“ po „vojenskej línii“. V jeho rámci sa plánuje dostať k moci režimy nepriateľské voči Rusku v Strednej Ázii bohatej na zdroje, pripravené zabezpečiť nestabilitu na južných hraniciach krajiny. Zatiaľ čo štátna turecká agentúra pre spoluprácu a koordináciu (TIKA) nešetrí na šírení myšlienok panturkizmu a tureckej kultúry, vznikajú ďalšie štruktúry, ktoré sú pripravené podporovať záujmy Turecka so zbraňou v ruke.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov