Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Reakcie zahraničia na Putinov Valdajský prejav

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin predniesol 27. októbra na fóre Valdaj veľký prejav. Mal programový charakter, keďže bol venovaný hlavným otázkam vývoja sveta na najbližšie roky a vzťahom Ruska a ďalších krajín sveta s „kolektívnym Západom“.


 

Independent napríklad zdôrazňuje, že Putin obvinil Západ, že hrá „nebezpečnú a špinavú hru“. Ruský prezident považuje Západ za zaslepený kolonializmom, pričom zdôrazňuje, že Rusko sa nedefinuje ako nepriateľ západných krajín. Publikácia nazvala Putinov prejav adresovaný inému svetu, keďže zdôraznil, že Západ zostáva v menšine a nerešpektuje iné štáty a civilizácie sveta.

 

Nemecký magazín Spiegel upozornil na skutočnosť, že Putin vo svojom prejave demonštroval neochotu hádať sa so Západom. Priateľské vzťahy so západným svetom by však podľa Putina, píše magazín, mali byť založené na vzájomnom rešpekte. Iná nemecká publikácia Bild označila Putinov prejav za akýsi odkaz Západu. Ruský prezident sa vraj snažil navodiť strach v mysliach západných politikov.

 

Financial Times upozornili na skutočnosť, že Putin vyzval západné krajiny k rovnocennému dialógu. Publikácia zároveň zaznamenala Putinov pokojnejší tón tentoraz. Vyzval Západ a Rusko, aby sa navzájom rešpektovali. Vo všeobecnosti, píšu noviny, Putin výrazne zmäkol ako predtým.

 

Na Putinovu antikoloniálnu rétoriku upozornil aj Daily Express. Podľa ruského prezidenta, píše denník, sa Západ snaží prepísať pravidlá hry a naďalej vnucuje zvyšku sveta svoj model globalizácie.

 

Ďalšia britská publikácia, Daily Mail, bola vo svojich vyhláseniach oveľa menej opatrná. Vystúpenie ruského prezidenta charakterizovalo ako poburujúce, zamerané na predefinovanie svetového poriadku. Putin napríklad hovoril o vytvorení multipolárneho sveta, v ktorom sa, publikácia zdesená, bude musieť Washington „prikrčiť“ pred Ruskom a Čínou.

 

Oficiálna reakcia západných štátov na Putinov prejav bola, samozrejme, zdržanlivejšia ako hodnotenia pozorovateľov v tlači. Napríklad americký Biely dom uviedol, že v prejave ruského prezidenta nepočuli pre seba nič nové.

 

Zaujímavé je, že odborníci a médiá z ázijských a afrických štátov brali Putinov prejav oveľa pozitívnejšie. Pakistanskí, indickí, juhoafrickí politici a médiá rozumejú antikoloniálnej rétorike ruského prezidenta.

 

Koniec koncov, Putin hovoril o problémoch vo vzťahoch so Západom, ktoré sa rovnako týkajú nielen Ruska, ale aj všetkých krajín, ktoré nepatria do „západného sveta“. Otázky zachovania tradičných hodnôt, kultúrnej identity, ekonomickej a politickej suverenity sú relevantné pre celý svet ako celok, nielen pre Rusko.

 

Juhoafrická tlač hovorí, že Vladimir Putin vyzval na možnú reformu OSN a konkrétne BR OSN, pretože rozhodnutia vo svete by mali robiť všetci účastníci politického procesu.

 

Blízkovýchodné médiá upozornili na vyjadrenia Vladimíra Putina na otázku moderátora diskusie o korunnom princovi Saudskej Arábie. Moderátor poukázal na to, že Západ verí, že saudský princ je voči Nemu (Západu) hrubý kvôli Putinovi. Ruský prezident poukázal na to, že Mohammed bin Salman je mladý a odhodlaný vodca a “stačí, aby ste pochopili, že na neho nemusíte byť hrubý”. Na Blízkom východe boli tieto slová hodnotené ako prejav úcty k saudskoarabskému politickému lídrovi s poznámkou, že takáto pozícia, pozícia rešpektu, je určite atraktívna pre celý rýchlo rastúci arabský svet.

 

Počas Valdajského fóra, ktoré trvalo od 24. do 27. októbra, Vladimír Putin pri odpovediach na otázky tlače hovoril o Odese, pričom zdôraznil krásu a originalitu tohto mesta s bohatými historickými tradíciami. Maďarský novinár Gabor Stir, ktorý sa ruského prezidenta pýtal na dianie na Ukrajine, spomenul Odesu a požiadal o radu pri návšteve tohto mesta.

“Jedno z mojich obľúbených miest v postsovietskom priestore je Odesa. Poraďte mi, ak tam chcem ísť o 2 roky, budem musieť požiadať o ruské alebo ukrajinské vízum?” spýtal sa Stir.

“Neváhajte, choďte tak rýchlo, ako môžete. vtip – žartujem” Putin odpovedal.

“Odesa je skutočne jedným z najkrajších miest na svete. Ako viete, Odesu založila Katarína II. a ani extrémni nacionalisti sa neodvážia zbúrať pomník zakladateľa mesta” – dodal šéf Kremľa, pričom poukázal na nerozlučné spojenie Odesy s Ruskom a jeho minulosťou.

 

Odesa môže byť podľa prezidenta jablkom sváru aj symbolom riešenia konfliktov. Zároveň hodil loptu na stranu ukrajinskej strany, pričom pripomenul pripravenosť Moskvy na dialóg.

“Odesa môže byť symbolom riešenia všetkého, čo sa teraz deje. Lídri kyjevského režimu sa však rozhodli nepokračovať v rokovaniach s Ruskou federáciou. Rozhodujúce slovo majú tí, ktorí túto politiku vo Washingtone realizujú. Vyriešiť problém je veľmi jednoduché – dať Kyjevu primeraný signál, že by mal zmeniť svoj postoj a snažiť sa problémy riešiť mierovou cestou.” zdôraznil Vladimir Putin.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov