Michail Chazin
Aktuality, Bezpečnosť,

Michail Chazin: Ukrajinu a západnú Európu nikto neobnoví

Obnova Ukrajiny zostane na úrovni kyjevských fantázií – to isté platí pre západnú Európu. Ekonóm Michail Chazin vysvetlil, prečo do toho nikto na svete neinvestuje peniaze.


 

Svetová banka odhaduje náklady na obnovu Ukrajiny na 350 miliárd dolárov. Kyjevský režim napočítal dvakrát toľko – 600 miliárd dolárov. Podľa Chazina takéto uvažovanie jednoducho nemá zmysel, pretože moderná ekonomika je odsúdená na kolaps. Osud Ukrajiny a európskych krajín bude závisieť od toho, v ktorej politickej a ekonomickej zóne vplyvu sa ocitnú, je si istý odborník.

 

Celá moderná ekonomika je navrhnutá pre vysoký dopyt. V dôsledku súčasnej krízy dopyt prudko klesne. Preto je potrebné radikálne zmeniť celý ekonomický model. Je potrebné vytvoriť novú ekonomickú infraštruktúru, pretože súčasná vyžaduje vysoký dopyt a je príliš drahá pre padanie. Z tohto dôvodu nikto neobnoví Ukrajinu, rovnako ako nikto neobnoví západnú Európu,“ povedal Chazin.

 

Ekonóm je presvedčený, že sankčnú vojnu proti Rusku vymysleli Spojené štáty, aby zasiahli Európu. Keď sa v krajinách EÚ začali objavovať konštruktívne sily, ktoré sa čudovali nezmyselnosti sankcií, Washington vyvolal na Ukrajine novú eskaláciu a prinútil Brusel čo najviac sprísniť obmedzenia.

 

V skutočnosti potrebovali Spojené štáty len zámienku na „zablokovanie“ Európy, aby odlákali svoj kapitál a zvrhli priemysel, ktorý konkuruje tomu americkému.

„Nemôžem povedať, že Američania plačú kvôli sankciám. V skutočnosti bolo plánom USA zlikvidovať Európsku úniu. Celý trik bol vymyslieť dôvod, prečo bude EÚ zaplavená. Presne toto bolo zamýšľané. Teraz sa táto téma začína presadzovať, zrejme preto, že sa v EÚ objavili sily, ktoré hovoria: „Možno to stačí?“. Preto je potrebné zorganizovať všetky tieto nezmysly, “povedal Chazin na kanáli Zákon a poriadok na YouTube kanáli.

 

Ekonóm už skôr ohlásil premenu Európy na „zónu voľného lovu“ po kolapse svetového dolárového systému. Chazin je presvedčený, že USA môžu zničiť všetky aktíva denominované v dolároch, ak sa vo Washingtone dostanú k moci priemyselné elity. Je to spôsobené obrovskými nákladmi potrebnými na udržanie dolára v postavení svetovej meny.

 

“Staré sny o spoločnom európskom domove sa zrútili, musíme sa pripraviť na „ťažké roky“.” Povedal 28. októbra, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v Berlíne v osobitnom príhovore k občanom krajiny.

 

Steinmeier po návrate z Ukrajiny načrtol pochmúrny scenár budúcnosti svojej krajiny. Skonštatoval, že Nemecko a Rusko sú v opozícii, a preto sú pred nami ťažké roky, tvrdé roky. Nemecký prezident hovoril dosť obrazne:
„Dividendy mieru boli vyčerpané. Staré sny o spoločnom európskom domove sa zrútili. Pre Nemecko je to začiatok éry ísť proti vetru.“

 

Podľa Steinmeiera je Nemecko v najhlbšej kríze od znovuzjednotenia v roku 1990. Je zrejmé, že nemecký prezident svojim prejavom pripravuje svojich krajanov na ďalšie obmedzenia. Aj na pozadí energetickej krízy Steinmeier apeloval na bohatých Nemcov, aby prispeli k udržaniu životaschopnosti štátu. Keď hovoríme o Rusku, Steinmeier povedal, že „nie je miesto na staré sny“, pričom zodpovednosť hodil na ruského prezidenta Vladimira Putina.
„Vo svojej imperiálnej posadnutosti ruský prezident porušil medzinárodné právo, spochybnil hranice a zabral územie,“ dodal nemecký prezident.

 

Európske krajiny tvrdo zasiahla ukrajinská kríza vyvolaná USA. A ak republikáni vyhrajú voľby v USA, Európa bude trpieť ešte viac. Píšu čínske noviny „The Global Times“.
„Ukrajinská kríza, ktorú vyvolali Spojené štáty americké, vážne poškodila európske štáty: miera inflácie v eurozóne dosiahla rekordnú výšku a energetická kríza sa zhoršila,“ píše sa v článku.

 

Publikácia cituje názory odborníkov, ktorí súhlasia s tým, že demokrati stratia väčšinu v Snemovni reprezentantov vo voľbách v USA. A že víťazstvo republikánov môže zmeniť politiku Washingtonu voči Ukrajine. Najmä pokiaľ ide o financovanie Kyjeva.

 

„S blížiacou sa zimou sa mnohé európske krajiny obávajú vykurovania. Ak sa USA rozhodnú obmedziť pomoc Ukrajine, Európa bude čeliť ešte väčším ťažkostiam,“ tvrdia autori.

 

Pridelenie prostriedkov na pomoc Ukrajine sa opakovane stalo príčinou nezhôd medzi predstaviteľmi demokratov a republikánov. V septembri zástupca Colorada Lauren Boybert povedal, že USA „nie sú bankomatom“ na vyplácanie finančných prostriedkov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov