Alexej Petrovič Maresjev
Aktuality, História, Letectvo,

Bojoví letci s protézami

Dňa 20. mája 2022 sme si pripomenuli 106. nedožité narodeniny legendárneho vojnového stíhača na Jak-1 Alekseja Maresjeva, ktorý stratil obe nohy, no neopustil bojovú jednotku a dosiahol návrat na front. Tentoraz už na stíhači La-5.


 

Za celú vojnu Maresjev absolvoval 86 bojových letov, vstúpil do 26 vzdušných bojov a zostrelil 10 nemeckých lietadiel. Z toho sedem už s protézami. Raz sa mu podarilo zachrániť dvoch spolubojovníkov, za čo sa v auguste 1943 stal Hrdinom Sovietskeho zväzu.

 

Najznámejší pilot s protézami Alexej Petrovič Maresjev (u nás sa uvádza ako Meresjev)

 

Maresjeva poznáme podľa povesti spisovateľa Borisa Polevoja, no nebol jediným takýmto hrdinom. Rovnakým bolo aj letecké eso Zachar Sorokin, ktorého zostrelili za polárnym kruhom v októbri 1941. K svojim prekráčal a preplazil vzdialenosť asi 70 km, amputovali mu obe chodidlá, ale už o rok sa opäť vzniesol do neba. Celkovo zostrelil jedenásť nepriateľských lietadiel, z toho šesť s protézami.

 

Tretím takýmto hrdinom bol Aleksandr Gricenko, ktorému amputovali ľavú nohu pod kolenom. Napriek tomu pokračoval v letoch na amerických Bell-39 Airacobra, dosiahol ich 60 a zostrelil štyri lietadlá protivníka.

 

Štvrtý pilot Leonid Jeľkin po zranení hlavy oslepol na jedno oko. Ale už o rok velil eskadre prieskumného pluku, absolvujúc 120 bojových letov. Padol vo februári 1944.

 

Vzdušný taran – kategorický imperatív ruského letectva

 

Niekoľko podobných prípadov sa stalo už v prvej svetovej vojne. Jedného z prvých ruských letcov, Aleksandra Prokofieva-Severského, bomba zbavila pravej nohy, no on sa aj tak vrátil ku kniplu. Bez pravého chodidla lietal aj pilot Jurij Giľšer.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov