Winston Churchill
Aktuality, História,

Tajné vojenské plány Winstona Churchilla proti ZSSR v máji 1945

Anglicko, 27


.október 2022 (AM) – V októbri 1998 zverejnila britská a svetová tlač prvé správy o vojenských plánoch kabinetu Winstona Churchilla pre Sovietsky zväz, vypracovaných na jar 1945. Základom týchto správ boli dokumenty Britského štátneho archívu. Nedávno boli v Ústave svetových dejín Ruskej akadémie vied prijaté fotokópie týchto dokumentov, čo umožňuje podrobnejšie sa s nimi zoznámiť.

 

Kľúčom k nim je plán núdzovej operácie „Nemysliteľné“, z 22. mája 1945, vypracovaný Spoločným plánovacím štábom vojnového kabinetu. Plán poskytuje vyhodnotenie situácie, formuluje ciele operácie, definuje zapojené sily, smery útokov vojsk západných spojencov a ich pravdepodobné výsledky. Prílohy plánu obsahujú informácie o rozmiestnení vojsk Červenej armády (v anglických dokumentoch sa spravidla používa výraz „ruská armáda“) a západných spojencov, ako aj kartografický materiál. Čas príkazu predsedu vlády na vypracovanie operačného plánu nie je uvedený, ale vzhľadom na náročnosť jeho prípravy, charakter a objem samotných dokumentov je dôvod predpokladať, že príkaz predsedu vlády bol doručený plánovačom v r. apríla 1945.

 

Zadaniu predchádzali pochmúrne úvahy a závery, ktoré o mnoho rokov neskôr Churchill reprodukoval vo svojich memoároch takto:

po prvé, sovietske Rusko sa stalo smrteľnou hrozbou pre slobodný svet;

po druhé, okamžite vytvoriť nový front proti jeho rýchlemu postupu;

po tretie, tento front v Európe by mal ísť čo najďalej na východ;

po štvrté, hlavným a skutočným cieľom anglo-amerických armád je Berlín;

po piate, oslobodenie Československa a vstup amerických vojsk do Prahy je nanajvýš dôležité;

po šieste, Viedeň, v podstate celé Rakúsko, by mali ovládať západné mocnosti, prinajmenšom na rovnakej úrovni ako ruské Soviety;

po siedme, je potrebné obmedziť agresívne nároky maršala Tita voči Taliansku…» {1} .

 

 

V krátkosti si pripomeňme vojensko-politickú situáciu v marci – apríli 1945, ktorá sa každým dňom menila a neúprosne približovala dlho očakávané víťazstvo nad agresormi.

 

Na území Nemecka, ktoré sa po vylodení spojencov v Normandii ocitlo v zovretí dvoch frontov, sa rozpútali záverečné boje druhej svetovej vojny v Európe. Z východu postupovala Červená armáda a zo západu anglo-americké [98] vojská. Červená armáda dokončila oslobodenie Poľska a Maďarska, dokončila likvidáciu nepriateľa vo Východnom Prusku, dobyla Východné Pomoransko, Sliezsko, obsadila Viedeň, hlavné mesto Rakúska a dostala sa do centrálnych oblastí Česko-Slovenska.

 

V polovici apríla boli jednotky 1. bieloruského frontu (velil im maršál Sovietskeho zväzu G. K. Žukov) 60 – 70 km od Berlína. Ráno 16. apríla začali hlavné sily 1. bieloruského a následne 2. bieloruského a 1. ukrajinského frontu operáciu na dobytie Berlína. Nemecké velenie na začiatku presunulo ďalšie sily na sovietsko-nemecký front, kde bolo 214 divízií, z toho 34 tankových. Na západnom fronte zostalo 60 divízií, z toho 5 tankových divízií.

 

Vojská západných spojencov prekročili Rýn v apríli a dokončili likvidáciu nepriateľského zoskupenia Porúrie. Oslobodili Drážďany, Magdeburg a množstvo ďalších veľkých nemeckých miest. 25. apríla sa na rieke uskutočnilo historické stretnutie amerických a sovietskych vojsk. Elba, neďaleko Torgau. Akcie Červenej armády a vojsk západných spojencov boli koordinované v súlade s dohodami dosiahnutými na Jaltskej (Krymskej) konferencii lídrov troch vedúcich mocností protihitlerovskej koalície – F.D. Roosevelt, I.V. Stalin a W. Churchill 4. – 11. februára 1945

 

Nacistické Nemecko bolo v úplnej politickej izolácii. Jeho jediný spojenec, Japonsko, proti ktorému mal podľa rozhodnutia potvrdeného na Jaltskej konferencii zakročiť Sovietsky zväz, už nemohol ovplyvňovať vývoj udalostí v Európe. Vďaka úsiliu amerického námorníctva boli japonské jednotky vyhnané takmer zo všetkých území Tichého oceánu, ktoré dobyli, a japonské námorníctvo bolo porazené. Pozemné sily Japonska však stále predstavovali mocnú silu, ktorej boj sa v Číne a na samotných japonských ostrovoch mohol podľa výpočtov amerického velenia ťahať až do roku 1947 a vyžadovať ťažké obete.

 

ZSSR, zabezpečujúci plnenie spojeneckých záväzkov a vlastných geopolitických záujmov, začal od začiatku roku 1945 materiálne prípravy na vojenské operácie proti japonským armádam. V apríli vyrazili zo sovietsko-nemeckého frontu na Ďaleký východ prvé veliteľsko-štábne oddelenia vojenských formácií, ktoré mali po porážke Nemecka vstúpiť do vojny s Japonskom.

 

Práve v týchto aprílových dňoch nariadil britský premiér Churchill pripraviť plán vojny proti ZSSR.

V apríli 1945 boli Viedeň, Berlín a potom aj Praha mimo dosahu vojsk západných spojencov. O to naliehavejšie sa Churchillovi zdalo vytvorenie „nového frontu“ proti Červenej armáde. Tieto ciele boli určené pre nižšie zverejnený plán operácie Unthinkable, vojna proti ZSSR, ktorý je uložený v Štátnom archíve Veľkej Británie.

 

TENTO DOKUMENT JE MAJETKOM VLÁDY JEHO VELIČENSTVA KRÁĽA VEĽKEJ BRITÁNIE {2}

Prísne tajné
konečné [verzia] 22. máj 1945 Spoločné veliteľstvo plánovania
vojnového kabinetu



Správa o spoločnom plánovaní operácie Unthinkable

[1] . Analyzovali sme [možnosť vykonať] operáciu Nemysliteľné. Podľa pokynov bola analýza založená na nasledujúcich predpokladoch: [99]

a) Akcia získava plnú podporu verejnej mienky zo strany Britského impéria a Spojených štátov amerických, morálka britských a amerických jednotiek zostáva vysoká.

b) Veľká Británia a USA majú plnú podporu poľských jednotiek a môžu sa spoľahnúť na využitie nemeckej pracovnej sily a zostávajúceho nemeckého priemyselného potenciálu.

a) Nemôžeme sa spoliehať na žiadnu pomoc od armád iných západných mocností, hoci na ich území máme k dispozícii základne a vybavenie, na použitie ktorých sa možno bude musieť uchýliť,

d) Rusi vstupujú do spojenectva s Japonskom.

e) Dátum vyhlásenia nepriateľstva – 1. júl 1945.

f) Do 1. júla pokračuje realizácia plánov na premiestnenie a demobilizáciu vojsk, potom sa zastaví.

Z dôvodu dodržania režimu zvýšeného utajenia sa neuskutočnili konzultácie s ústrediami ministerstiev, ktoré majú na starosti druhy ozbrojených síl.

 

Cieľ

2. Všeobecným politickým cieľom [operácie] je vnútiť Rusom vôľu Spojených štátov a Britského impéria.

Hoci na „vôľu“ oboch krajín možno nazerať ako na záležitosť priamo súvisiacu len s Poľskom, vôbec z toho nevyplýva, že rozsah nášho zapojenia [v konflikte] bude nevyhnutne obmedzený. Rýchly [vojenský] úspech môže prinútiť Rusov, aby sa aspoň dočasne podriadili našej vôli, ale nemusí. Ak chcú totálnu vojnu, dostanú ju.

 

3. Jediným spôsobom, ako môžeme dosiahnuť cieľ definitívnym a dlhodobým spôsobom, je vyhrať totálnu vojnu, ale vzhľadom na to, čo bolo povedané vyššie v odseku 2, pokiaľ ide o možnosť skorého [vojenského] úspechu, Zdá sa nám správne pristupovať k problému s dvoma predpokladmi:

a) totálna vojna je nevyhnutná a zvážili sme šance na úspech, berúc do úvahy toto nastavenie;

b) politický postoj je taký, že rýchly [vojenský] úspech nám umožní dosiahnuť naše politické ciele a následná účasť [v konflikte] by nás nemala znepokojovať.

 

totálna vojna

4. Keďže s možnosťou revolúcie v ZSSR a politického kolapsu súčasného režimu u nás neuvažujeme a nie sme kompetentní v tejto otázke vynášať úsudky, môžu byť Rusi vyradení z hry len v dôsledku tzv. :

a) okupácia takého [rozsiahleho] územia Ruska, ktoré zníži vojenský potenciál krajiny na úroveň, pri ktorej sa ďalší odpor [Rusov] stáva nemožným;

b) spôsobiť ruským jednotkám na bojisku takú porážku, ktorá by znemožnila Sovietskemu zväzu pokračovať vo vojne.

 

Okupácia ruského životného priestoru

5. Je možné, že sa situácia vyvinie tak, že Rusi budú môcť stiahnuť svoje jednotky a vyhnúť sa tak rozhodujúcej porážke. V tomto prípade môžu prijať taktiku, ktorú tak úspešne používali proti Nemcom, ako aj v predchádzajúcich vojnách, spočívajúcu vo využívaní obrovských vzdialeností, ktorými ich územie obdarilo.V roku 1942 Nemci dosiahli hranice Moskvy , Volge a Kaukazu, ale spôsoby evakuácie továrne v kombinácii s nasadením nových zdrojov a spojeneckou pomocou umožnili ZSSR pokračovať v bojoch. [100]

 

6. V skutočnosti nemožno hovoriť o hranici postupu spojencov hlboko do Ruska, pri ktorej bude ďalší odpor [Rusov] nemožný. Je ťažké si predstaviť samotnú možnosť takého hlbokého a rýchleho prieniku spojencov, ako sa to Nemcom podarilo v roku 1942, napriek tomu, že takýto postup neviedol k rozhodujúcemu výsledku.

 

Rozhodujúca porážka ruských vojsk

7. Podrobnosti o dostupných silách a rozmiestnení ruských a spojeneckých jednotiek sú uvedené v prílohách II a III a znázornené na mapách A. a B {3}. Súčasný pomer síl v strednej Európe, kde majú Rusi prevahu približne tri ku jednej, robí úplné a rozhodujúce víťazstvo spojencov na tomto území v súčasnej situácii nepravdepodobným. Hoci sú spojenci lepšie organizovaní a o niečo lepšie vybavení, Rusi sa ukázali ako hroziví súperi vo vojne proti Nemcom. Majú kompetentné velenie, vhodné vybavenie a organizáciu [vojakov], ktoré možno nespĺňajú naše štandardy, ale obstáli v skúške [vojnou]. Na druhej strane len asi tretina ich divízií zodpovedá vysokej úrovni [požiadaviek], iné sú ďaleko za nimi a z hľadiska mobility sú všetky bez výnimky výrazne horšie ako zodpovedajúce formácie spojencov.

 

8. Spôsobenie rozhodujúcej porážky Rusku v totálnej vojne si bude vyžadovať najmä mobilizáciu pracovnej sily [spojencov], aby bolo možné čeliť súčasnej kolosálnej pracovnej sile [Rusov]. Tento mimoriadne dlhodobý projekt zahŕňa:

a) rozsiahle rozmiestnenie obrovských amerických zdrojov [pracovnej sily] v Európe; [101]

b) opätovné vybavenie a reorganizácia ľudských zdrojov Nemecka {4} a všetkých západoeurópskych spojencov.

 

Záver

9. Naše zistenia:

a) ak je politickým cieľom dosiahnutie určitého a konečného výsledku, je potrebné dosiahnuť porážku Ruska v totálnej vojne.

b) výsledok totálnej vojny s Ruskom je nepredvídateľný, jedno možno povedať so všetkou istotou: víťazstvo v takejto vojne je úlohou na veľmi dlhý čas.

 

Rýchly úspech

10. Na základe politického hodnotenia [situácie] však možno dospieť k záveru, že rýchle a obmedzené víťazstvo prinúti Rusko prijať naše podmienky.

 

11. Pred rozhodnutím začať nepriateľské akcie by sa malo zvážiť nasledovné:

a) Ak je hodnotenie nesprávne a dosiahnutie akéhokoľvek obmedzeného cieľa, ktorý sme si stanovili, neprinúti Rusko podriadiť sa našim podmienkam, v skutočnosti sa ocitneme zapletení do totálnej vojny.

b) Nie je možné obmedziť vojenské operácie na jeden región, a preto, ako sa budú vyvíjať, budeme musieť počítať s realitou globálnej bitky.

c) Aj keď pôjde všetko podľa plánu, z vojenského hľadiska nedospejeme ku konečnému výsledku. Ruská vojenská sila zostane nezlomená a Rusi budú môcť konflikt kedykoľvek obnoviť, keď sa im to bude hodiť.

 

12. Napriek tomu, ak sme pripravení, vzhľadom na všetky vyššie uvedené nebezpečenstvá, podstúpiť riziko obmedzenej vojenskej akcie, analyzovali sme možné kroky, ako zasiahnuť Rusov úderom, ktorý by ich prinútil prijať naše podmienky aj v situácii kde sa môžu vyhnúť rozhodujúcej porážke a vojensky stále budú môcť pokračovať v boji.

 

Všeobecná strategická situácia

13. Z ruských síl, ktoré sú proti nám, je samozrejme najhrozivejšia Červená armáda. Naše základne a lode, porovnateľné s nemeckou hrozbou, neohrozujú ruské strategické bombardéry alebo ponorky, a preto treba venovať hlavnú pozornosť sile a rozmiestneniu [jednotiek] Červenej armády.

 

14. Európa. Hlavné sily Červenej armády sú sústredené v strednej Európe. Rusi síce môžu obsadiť Nórsko až po Trondheim a Grécko na juh, no táto okolnosť výrazne neovplyvní celkovú strategickú situáciu. V Európe môžu Rusi obsadiť aj Turecko a využívajúc svoje súčasné dominantné postavenie v juhovýchodnej Európe sú schopní zablokovať úžiny, čím zabránia akejkoľvek možnej námornej akcii spojencov v Čiernom mori. Samo o sebe to pre nás nepredstavuje ďalšiu hrozbu, ale juhovýchodná Európa vrátane Grécka sa okamžite uzavrie pred naším vplyvom a obchodom.

 

15. Blízky východ. Mimoriadne nebezpečná situácia môže nastať v Perzii a Iraku. Zdá sa dosť pravdepodobné, že Rusi budú v tomto regióne postupovať, aby sa zmocnili cenných ropných polí a kvôli mimoriadnemu významu tohto regiónu pre nás. Podľa našich odhadov tu môže byť proti spojeneckým silám použitých asi jedenásť [102] ruských divízií ako súčasť troch indických brigádnych skupín . Vzhľadom na vyššie uvedené je ťažké si predstaviť, ako budeme schopní brániť tieto územia, keďže strata tohto zdroja zásob ropy môže mať mimoriadne vážne [následky].

 

Kvôli dopravným ťažkostiam a kvôli zapojeniu sa do [kampane v] strednej Európe sa v počiatočnom štádiu [nepriateľských akcií] zdá byť nepravdepodobné, že by Rusi postúpili smerom k Egyptu. Ale určite sa budú snažiť vyvolať nepokoje vo všetkých štátoch Blízkeho východu.

 

16. India. Hoci sa Rusi nepochybne pokúsia vyvolať nepokoje v Indii, možnosť ich vojenského zásahu v tomto regióne je pochybná.

 

17. Ďaleký východ. Na Ďalekom východe by akákoľvek dohoda medzi Rusmi a Japoncami umožnila tým druhým uvoľniť sily na posilnenie materskej krajiny alebo obnovenie ofenzívy v Číne. Je nepravdepodobné, že budú môcť podniknúť rozsiahle operácie s cieľom vrátiť územia, ktoré stratili. Keďže však rozhodujúce operácie proti Japonsku budú pravdepodobne musieť byť odložené, vo vojne s Japonskom môže nastať patová situácia. Ruské útočné akcie proti spojencom na Ďalekom východe sa zdajú byť nepravdepodobné.

 

18. Vyššie uvedené argumenty a súčasné rozloženie hlavných síl nás vedú k záveru, že stredná Európa sa nevyhnutne stane hlavným divadlom [vojenských operácií] s pomocnými [charakterom], ale mimoriadne dôležitými [v dôsledkoch] operáciami v Perzsko-iracký región.

 

19. V prílohe I analyzujeme [možnosť viesť vojenskú] kampaň v Európe. Kľúčové body našej analýzy sú zhrnuté nižšie.

 

Faktory ovplyvňujúce našu stratégiu vo východnej Európe

20. V prvom rade budeme mať prevahu nad Rusmi vo vzduchu a na mori. Ten nám umožní kontrolovať Baltské more, ale to samo o sebe nebude hrať významnú úlohu pri dosahovaní rýchleho úspechu.

 

21. Vo vzduchu bude naša výhoda do istej miery komplikovaná skutočnosťou, že naše strategické bombardovacie sily budú musieť spočiatku sídliť v Anglicku – a to aj v prípade použitia medziľahlých letísk na kontinente. Vyčerpávajúce pracovné vyťaženie letectva a veľké vzdialenosti, ktoré budú musieť prekonávať, len ťažko umožnia ich využitie s takou efektivitou ako počas vojny s Nemeckom.

 

22. Ruský priemysel je tak rozptýlený, že ho len ťažko možno považovať za víťazný cieľ leteckých útokov. Značný rozsah ruských komunikácií nám zjavne môže ponúknuť oveľa výhodnejšie ciele [na bombardovanie], najmä na dôležitých prechodoch cez vodné bariéry. Aby sa však dosiahli nejaké efektívne výsledky, takéto útoky na komunikácie musia byť koordinované s ofenzívou na súši.

 

Takže jediný spôsob, ako dosiahnuť rýchly [vojenský] úspech, je pozemná kampaň, ktorá nám umožní naplno využiť našu výhodu vo vzduchu – tak takticky, ako aj pri útokoch na ruskú komunikáciu.

 

23. Štúdia topografickej [mapy] a všeobecného smeru komunikácií naznačuje, že hlavné úsilie pozemnej ofenzívy by sa malo sústrediť na sever [Európy]. To nám poskytuje ďalšie výhody, pretože nám to umožňuje využiť našu námornú výhodu v Baltskom mori na pokrytie nášho ľavého krídla a zásah proti pravému boku nepriateľa.

 

24. Kampaň by sa teda mala uskutočniť na severovýchode Európy predovšetkým pozemnými silami. [103]

 

Pozemná kampaň v severovýchodnej Európe

25. Možnosť zapojenia spojeneckých vojsk do útočných operácií bude do značnej miery určená tým, koľkí z nich budú viazaní potrebou obnovy a ochrany komunikácií v zničených oblastiach Nemecka.

 

26. Berúc do úvahy túto časť, ako aj sily potrebné na zaistenie bezpečnosti frontu na sever k línii Drážďany-Chemnitz, dostávame podľa našich odhadov asi 47 divízií, vrátane 14 obrnených divízií, ktoré môžu byť zapojené. v útočných operáciách.

 

27. V reakcii na to budú podľa našich odhadov Rusi schopní postaviť sily zodpovedajúce 170 spojeneckým divíziám, z ktorých 30 je obrnených. Budeme teda čeliť nepomeru síl v približnom pomere dva ku jednej v obrnených silách a štyri ku jednej v zemi.

 

28. Je ťažké posúdiť, do akej miery by naša výhoda v taktickom letectve a velenie a riadenie pomohla obnoviť rovnováhu [síl], ale vzhľadom na vyššie uvedené rozdiely v silách by bolo začatie ofenzívy rozhodne riskantným podnikom.

 

Ak sa napriek všetkému vyberie táto možnosť, možno ju implementovať dvoma hlavnými údermi:

– severná, pozdĺž osi Stettin – Schkeidemühl – Bydgoszcz;

– južná, pozdĺž osi Lipsko – Cottbus – Poznaň a Breslau.

 

29. Hlavné tankové bitky sa pravdepodobne rozvinú východne od línie Odra-Neisse a výsledok kampane môže závisieť od ich výsledku. S priaznivým výsledkom sa nám pravdepodobne podarí dosiahnuť spoločnú líniu Danzig-Breslau. Akákoľvek následná ofenzíva by však znamenala natiahnutie frontovej línie, ktorú treba držať v zime, a zvýšenie ohrozenia vyplývajúceho z výbežku, ktorý sa sformoval v oblasti Čiech a Moravy, z ktorého budú Rusi nemusí nutne ustúpiť. Preto, ak sa nám nepodarí získať víťazstvo, ktoré potrebujeme na západ od línie Danzig-Breslau, potom je veľmi pravdepodobné, že budeme skutočne vtiahnutí do totálnej vojny.

 

30. Úspech pozemného ťaženia teda bude závisieť od výsledku bitiek na západ od vyššie uvedenej línie pred nástupom zimy. Naša strategická pozícia sama o sebe nie je silná a v podstate budeme nútení spoliehať sa na jednu veľkú bitku s pre nás krajne nepriaznivým pomerom síl.

 

závery

31. Podľa nášho záveru:

a) keď vedieme vojnu s Rusmi, musíme byť pripravení na totálnu vojnu, dlhú a zároveň nákladnú;

b) početná prevaha Rusov na súši spôsobuje, že je mimoriadne pochybné, či je možné dosiahnuť obmedzený a rýchly [vojenský] úspech, aj keď to bude podľa politických názorov v súlade s dosiahnutím našich politických cieľov.

(Podpisy)J. Grantham ,J.S. Thompson

W.L. Dawson {5}22. mája 1945

Priložené: Príloha I – Hodnotenie kampane v Európe. s. 7
Príloha II – Ruské sily a ich rozmiestnenie. s. 17
Príloha III – Spojenecké sily a ich rozmiestnenie. s. 21
Príloha IV – Nemecká reakcia s. 27

Príloha I. Hodnotenie kampane v Európe

 

Cieľ

[1] Cieľom tejto kampane je dosiahnuť rýchly, aj keď obmedzený úspech [vo vojne] s Rusmi.

Faktory ovplyvňujúce stratégiu spojencov

 

Použitie letectva

1. Vo vzduchu bude naša výhoda do istej miery komplikovaná skutočnosťou, že naše strategické bombardovacie sily budú musieť spočiatku sídliť v Anglicku – a to aj v prípade použitia medziľahlých letísk na kontinente. Vyčerpávajúce pracovné vyťaženie letectva a veľké vzdialenosti, ktoré budú musieť prekonávať, len ťažko umožnia ich využitie s takou efektivitou ako počas vojny s Nemeckom.

 

2. Ruský priemysel je tak rozptýlený, že ho len ťažko možno považovať za víťazný cieľ leteckých útokov. Značný rozsah ruských komunikácií nám očividne môže ponúknuť oveľa výhodnejšie ciele [na bombardovanie], najmä dôležité prechody cez vodné bariéry. Aby sa však dosiahli nejaké efektívne výsledky, takéto útoky na komunikácie musia byť koordinované s ofenzívou na súši, aby sa skomplikovalo zásobovanie ruských [jednotiek].

 

3. Analýza zraniteľných pozícií v ruských komunikačných líniách je uvedená v prílohe I. Tieto pozície sa však nachádzajú prevažne mimo dosahu ťažkých bombardérov so základňou v Spojenom kráľovstve. V dôsledku toho, ak je potrebné zaútočiť na tieto ciele, bombardovacie lietadlá musia byť rozmiestnené na letiskách v severozápadnej Európe, alebo budú musieť použiť dočasné letiská.

 

4. Zložitý systém pozemnej organizácie bombardovacích lietadiel však na niekoľko mesiacov prakticky znemožňuje ich presun zo Spojeného kráľovstva do severovýchodnej Európy a počas tejto doby môže dôjsť k možnosti rýchleho a rozhodného úderu. dobre sa stratiť.

 

5. Použitie dočasných letísk [a v dôsledku toho] obmedzenie sily úderov nám snáď umožní zvýšiť silu úderov na dôležité ciele za obrannou líniou ruských [vojskov].

 

Pri zvažovaní otázky nášho použitia bombardérov však treba brať do úvahy výraznú početnú prevahu ruských armád a taktických lietadiel, ktoré proti nám nasadzujú. Prevaha je taká, že budeme musieť hlavne na taktické účely využívať ťažké bombardéry, aby sme poskytli priamu podporu pozemným silám.

 

7. Bombardovacie lietadlá v Stredozemnom mori budú musieť byť použité v rovnakej kapacite. [106]

 

Topografia

8. Štúdium topografie [mapy] a komunikácií vo východnej Európe vedie k jednoznačnému záveru, že hlavné úsilie na súši by sme mali vynaložiť na sever. Na juh od pomyselnej čiary Zwickau-Chemnitz-Dresden-Görlitz, s výnimkou údolia Dunaja, nie je dostatok pohodlných spôsobov postupu zo západu na východ a prevažne hornatý charakter terénu obmedzuje možnosti vedenia manévrovej vojny.

 

Zabezpečenie ľavého boku

9. Je dôležité zabrániť ruskému odvetnému postupu z prístavov Severného Nemecka alebo Bornholmu smerom na Švédsko a Dánsko. Naša námorná výhoda v Baltskom mori by tomu zabránila, no bolo by múdre prinútiť Stettina, aby sa rýchlo vzdal. Vyššie uvedené hovorí v prospech jedného z hlavných útokov na pobrežie severného Nemecka, podporovaného masívnymi bočnými útokmi, čo by nám umožnilo využiť našu prevahu pri vedení rozsiahlych vojenských operácií.

 

Okrem toho naše námorníctvo v Baltskom mori odreže nepriateľovi námorné cesty a zničí každú námornú skupinu, ktorá sa dostane na more. [Avšak] toto všetko výrazne neovplyvní schopnosť alebo vôľu Rusov vzdorovať.

 

Logistika

10. Na nemeckom území okupovanom spojeneckými vojskami je komunikačný systém takmer úplne zničený, kým v časti Nemecka okupovanej Rusmi je ničenie oveľa menej rozsiahle a železnice fungujú. Z tohto dôvodu budú v zadnej časti spojencov ťažkosti v dopravnej komunikácii.

 

11. Je pravdepodobné, že na zabránenie tomu, aby sa Nemecko stalo prekážkou [našej činnosti], bude potrebné veľké úsilie jednotiek a zdrojov. Nie je možné predpovedať, aké vážne budú. Avšak z logistického hľadiska, ak sa ofenzíva vôbec uskutoční, je nepravdepodobné, že by úvahy organizačnej povahy zabránili nášmu postupu, kým neprídeme na [prechodovú čiaru] z úzkeho na široký [železničný] rozchod. Teraz možno širokorozchodné trasy v hlavných smeroch dosahujú líniu rieky. Odra.
Použitie motorových vozidiel nám umožní poskytnúť rozsah [vojakov] asi 150 míľ za touto čiarou.

 

Zhrnutie

12. Na základe vyššie uvedeného sme dospeli k záveru, že:

a) [vojenská] kampaň [proti Rusom] by mala byť spočiatku na mieste a mala by sa rozvinúť v severovýchodnej Európe;

b) najlepšou zónou pre útok je územie severne od línie Zwickau-Chemnitz-Gerlitz.

 

Sily, ktoré môžu spojenci priviesť do ofenzívy

Pozemné vojská.

13. Príloha III ukazuje, že celkové sily spojencov v severnej Európe k 1. júlu by mali byť: [106]

– 20 obrnených divízií;
– 50 peších divízií;
– 5 výsadkových divízií;
– obrnené a pešie brigády ekvivalentné 8 divíziám.

 

Situácia v okupovanom Nemecku

14. Okupované Nemecko je základňou pre akúkoľvek ofenzívu, ktorú plánujeme. Preto je potrebné prijať adekvátne opatrenia na zaistenie bezpečnosti tohto územia. Možný vývoj tamojšej situácie je zvažovaný v prílohe IV, z ktorej vyplýva, že na udržanie vnútorného poriadku budeme potrebovať súčiastky.

 

15. Dôsledky chaosu, do ktorého sa Nemecko v dôsledku spojeneckých operácií dostane, budú mať pravdepodobne vážnejší vplyv na možnosť prilákania a mobility našich jednotiek. Zabezpečenie fungovania spojeneckých komunikačných liniek môže vyžadovať odklonenie významných inžinierskych, dopravných a riadiacich zdrojov. V súčasnosti nie je možné spoľahlivo posúdiť stupeň rozptýlenia.

 

16. Pravdepodobne však bude potrebné vyvinúť maximálny tlak na našich západoeurópskych spojencov, aby prevzali čoraz väčšiu zodpovednosť [za stav vecí] v Nemecku. Pri porovnaní toho, čo bolo povedané s vyššie menovanými rozptýleniami, považujeme za oprávnené navrhnúť možnosť zníženia okupačných síl Británie a Spojených štátov na:

– 10 peších divízií;
– 1 obrnená divízia.

 

Ďalšie škrty sú možné, keď sa vyjasní povaha a rozsah spolupráce s Nemcami. Keďže však prípravné kroky týmto smerom sú nepravdepodobné, ak vôbec, možno vyššie uvedené čísla považovať v počiatočnej fáze činnosti za minimum.

 

Požiadavky na obranu

17. Od Juhoslávie možno očakávať problémy a nepochybne aj prítomnosť [ruských] síl [schopných podniknúť] ofenzívu v Rakúsku. Keďže však terén až po severné hranice Rakúska je hornatý a ťažký], Najvyššie veliteľstvo spojeneckých síl v Stredozemnom mori [skupina J podľa nášho názoru môže zorganizovať obranu tohto sektora do oblasti severne od Salzburgu disponibilnými silami . Na tieto účely však budú plne nasadené tri obrnené a dvanásť peších divízií spomedzi dostupných.

 

18. Severne od Salzburgu máme k dispozícii silné obranné pozície pozdĺž línie z Českých hôr do Zwickau. Vzhľadom na ich dĺžku (250 míľ) a s prihliadnutím na početnú prevahu Rusov však na zaistenie bezpečnosti tohto úseku frontu budú podľa nášho názoru sily rádovo 5 obrnených a 20 peších divízií. požadovaný.

 

Pomoc od Nemcov

19. O možnosti pomoci Nemcov hovorí príloha IV; podľa výpočtov môže byť v počiatočných fázach [vojenského ťaženia] 10 nemeckých divízií preformovaných a vyzbrojených. Do 1. júla by sa s nimi však nemalo počítať. Preto, aj keď by mohli byť znovu sformované včas na boj do jesene, nezahrnuli sme ich do našich výpočtov.

 

20. Reorganizácia väčších nemeckých síl by bola časovo oveľa náročnejšia [107] , keďže zahŕňa rozsiahle prezbrojenie [nemeckých jednotiek zariadením] zo spojeneckých zdrojov.

 

Záver o dostupných silách [spojenci]

21. Podľa našich výpočtov sú teda spojenecké sily dostupné na vedenie útočných operácií na severe:

Obrnené
divízie
Pešie
divízie
Výsadkové
divízie
Ekvivalent
divízie
Celkom
Celková hotovosť k 1. júlu dvadsať päťdesiat 5 osem 83
vnútornej bezpečnosti jeden 5 5 jedenásť
Obrana 5 dvadsať 25
Hotovosť za ofenzívu štyri 25 5 3 47

 

Vzdušné sily

22. Za predpokladu, že sa nepočíta so znížením predsunutých síl, spojenecké taktické letectvo v severozápadnej Európe a Stredozemnom mori bude mať 6 714 lietadiel prvej línie. Kapacita bombardérov je 2 464 lietadiel, z ktorých 1 840 má základňu v Spojenom kráľovstve a 624 v Stredozemnom mori.

 

23. O premiestnení amerického letectva po 1. júni 1945 nie sú žiadne informácie. V dôsledku toho môže dané usporiadanie prejsť zmenami smerom k redukcii v dôsledku prebiehajúceho presunu [amerických lietadiel] v priebehu júna, ak nejaké budú.

 

námorníctvo

24. Bez ohľadu na obmedzenia kladené na operácie na ľade počas zimných mesiacov budú v Baltskom mori potrebné tieto sily:

– 2 alebo 3 krížniky;
– 2 flotily torpédoborcov (vrátane 1 flotily [domovskej krajiny]);
– flotila ponoriek (malá trieda);
– niekoľko flotíl motorizovaných batérií / obrnených člnov;
– 1 útočné spojenie.

 

25. Tieto sily budú zrejme musieť mať základňu v Brunsbüttelkogu s predsunutými základňami na severonemeckom pobreží hneď za pozemnými silami a tiež vo Švédsku, kde sa na túto úlohu hodí Karlskrona (hlavná švédska námorná základňa) a Lyde Fjord.

 

26. Časť vyššie uvedených síl môže byť vychovaná z flotily materskej krajiny, keďže hrozba v Severnom mori zo strany Rusov je extrémne slabá, ale zvyšok bude musieť byť poskytnutý za cenu vybudovania našej sily na Ďalekom východe.

 

27. Malotonážne vojnové lode budú potrebné len vo vodách materskej krajiny a v Stredozemnom mori, aby zničili akékoľvek nepriateľské lode, ktoré sa odvážia opustiť severné ruské prístavy alebo cez Dardanely do Stredozemného mora.

 

Dostupné ruské sily

Pozemné sily

28. Ruské sily v Európe sú popísané v prílohe II. Vo všeobecnosti jednotky, ktoré majú k dispozícii, sú: [108]

– 169 útočných divízií;
– 347 konvenčných divízií;
– 112 rázových tankových brigád;
– 141 konvenčných tankových brigád.

 

29. Nie je možné predvídať zmeny v ruskom nasadení do 1. júla. Treba však predpokladať, že vzhľadom na potrebu pripraviť spojeneckú verejnú mienku na budúcu vojnu s Ruskom nebude akýkoľvek útok [na ňu] [pre Rusov] úplným prekvapením. Pravdepodobne dospejú k záveru, že ofenzíva z našej strany sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční na severe.

 

30. Rusi sa pravdepodobne budú musieť vysporiadať so závažnými problémami vnútornej bezpečnosti v Poľsku. Prevažná väčšina Poliakov je s najväčšou pravdepodobnosťou protiruská; Rusi sa nemusia spoliehať na podporu či obyčajnú neutralitu ani Beurlingovej armády , ktorá má dnes vo svojich radoch 10 divízií.

 

31. Ale aj pri tomto predpoklade musíme počítať s tým, že naša ofenzíva bude musieť čeliť silám nasledujúcich ruských armádnych skupín:

– 2. Baltské more [vpredu];
– 1. pobaltský a 3. bieloruský [fronty];
– 2. bieloruský [vpredu];
– 1. bieloruský [vpredu];
– 1. ukrajinský [vpredu].

 

32. Vo všeobecnosti budú tieto fronty:

– 100 útočných divízií;
– 220 konvenčných divízií;
– 88 rázových tankových brigád;
– 71 konvenčná tanková brigáda.

 

33. Ako hrubý odhad to zodpovedá nasledujúcemu ekvivalentu spojeneckých formácií:

– 140 peších divízií;
– 30 obrnených divízií;
24 tankových brigád.

 

vzdušné sily

34. Ruské letectvo na Západe má k dispozícii približne 14 600 lietadiel, z toho 9 380 stíhacích a útočných lietadiel a 3 380 bombardérov neidentifikovaného typu, z toho asi 1 000 ťažkých bombardérov.

 

35. Existuje teda asi 2 000 lietadiel heterogénneho alebo neidentifikovaného typu, z ktorých 800 je v prevádzke ruského námorného letectva.

 

Možná ruská stratégia

36. Počas úvodnej fázy nepriateľských akcií bude ruská stratégia pravdepodobne obranná. Ak budú Rusi riadne varovaní, môžu posilniť predsunuté pozície, aby sme zostali na línii kontaktu. Rusi môžu byť vďaka svojej značnej početnej prevahe schopní zabrániť akémukoľvek postupu našich jednotiek. Väčšinu obrnených jednotiek budú s najväčšou pravdepodobnosťou držať pokojne v tyle ako strategickú zálohu v bojovej pripravenosti na protiútok v prípade, že sa nám podarí zorganizovať prielom. Ak sa tak stane, ruská stratégia [109] bude pravdepodobne spočívať v [zorganizovaní] „viskózne“ obrany až po líniu Odra-Neisse s očakávaním, že hlavná tanková bitka sa bude odohrávať na území východne od týchto riek.

 

Nebudú nutne potrebovať stiahnuť svoje jednotky z Čiech a Moravy paralelne [k bojom na fronte], a ak sa rozhodnú udržať si kontrolu nad týmito oblasťami, možno s podporou Čechov, potom, keď budeme postupovať ďalej, rímsa v našej línii [obrana] nám bude spôsobovať čoraz väčšie nepríjemnosti.

 

37. Počas úvodnej fázy pozemnej kampane budú Rusi pravdepodobne využívať svoje letectvo najmä na poskytovanie úzkej podpory pozemným silám. Je možné, že v rovnakej úlohe bude zapojené aj ruské bombardovacie letectvo s dlhým doletom, keďže sa ukázalo ako úplne neúčinné v úlohe strategického letectva.

 

38. Rusi sa môžu pokúsiť zorganizovať masívnu sabotáž na spojeneckých komunikačných líniách, najmä vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku a v menšej miere aj v Nemecku. Zvyčajnou metódou by tu bolo použiť [na tento účel] miestnych komunistov, ku ktorým by boli infiltrovaní na posilnenie Rusi, špeciálne vybraní spomedzi repatriantov, ktorí tam boli nejaký čas ako väzni alebo na nútených prácach.

 

Stručný prehľad kampane

39. Vzhľadom na prevahu Rusov v pozemných silách je každá útočná operácia [proti nim] určite riskantná. Ak sa napriek tomu prijme rozhodnutie o vykonaní pozemnej útočnej operácie, aby sa dosiahol účinok maximálneho prekvapenia s cieľom vyviesť Rusov z rovnováhy, možno s prihliadnutím na vyššie uvedené dospieť k záveru, že je účelné dodať dve hlavné útoky nasledujúcich dvoch armádnych skupín:

– na severe pozdĺž osi Stettin-Schneidemuhl-Bydgoszcz;

– na juhu pozdĺž osi Lipsko – Cottbus-Poznaň a Breslau.

 

40. Primárnym cieľom by tu bol [prístup] k línii Odra-Neisse. Ďalej je možná ofenzíva pozdĺž všeobecnej línie Danzig – Breslau. Stupeň postupu na východ od línie Odra-Neisse však závisí od výsledku hlavnej tankovej bitky, ktorá, ako je uvedené vyššie, sa môže odohrať v tejto zóne, teda v Schneidemuhl-Bydgoszcz-Breslau-Glogau. sektore.

 

41. Treba si uvedomiť, že ak sa Rusi nestiahnu z Čiech a Moravy, tak ako sa bude vyvíjať naša ofenzíva, natiahne sa aj naše južné krídlo, čo budeme musieť pozorne sledovať. Vzhľadom na rozsah pohorí, počnúc od Görlitzu, z juhu na východ, sa rozsah frontu bude pri postupe vpred zväčšovať.

 

42. Ak teda do jesene dosiahneme líniu Danzig-Breslau a boje budú pokračovať, môžeme sa ocitnúť v ťažkej situácii pred voľbou: buď sa pohneme vpred, predĺžime komunikáciu v ťažkých poveternostných podmienkach, alebo počas [dlhého ] východoeurópskej zimy držíme front, ktorý je príliš dlhý pre dostupné sily. Ak je postup za túto hranicu nevyhnutný, môžeme sa ocitnúť vtiahnutí do virtuálnej totálnej vojny, a preto podľa predpokladu, na ktorom je analýza založená, musíme vyhrať dostatočné víťazstvo na to, aby sme prinútili Rusov podriadiť sa našich podmienkach, západne od generálnej línie Danzig – Breslau.

 

závery

43. Dostávame sa teda k nasledujúcim záverom.

a) Kampaň vo svojej počiatočnej podobe bude mať charakter pozemnej operácie v severovýchodnej Európe. [110]

b) Letecké operácie sa budú vykonávať formou priamej podpory pozemných operácií. Musíme byť pripravení spôsobiť krutú porážku ruskému letectvu a spôsobiť vážne problémy na železničných komunikáciách za ruskými líniami.

c) Budeme musieť skutočne upevniť našu námornú výhodu v Baltskom mori a byť pripravení zabrániť akémukoľvek ruskému pohybu smerom na Švédsko alebo Dánsko.

d) Hlavné pozemné operácie budú mať charakter spojeneckej ofenzívy severne od línie Zwickau-Chemnitz-Dresden-Görlitz, pričom zvyšok frontu bude držať líniu.

e) To, aké útočné sily budeme mať k dispozícii, závisí vo veľkej miere od nevyhnutných diverzií spojených so zabezpečením fungovania spojeneckých komunikácií na zničených nemeckých územiach.

 

V spomínanom (pozri odsek „d“) sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretneme s prevahou nepriateľa v tankoch – dvakrát a v pechote – štyrikrát.

f) Vzhľadom na takúto prevahu [Rusov] sa akákoľvek útočná operácia stáva riskantnou.

g) V prípade, že po dosiahnutí efektu prekvapenia a vyvedení Rusov z rovnováhy [uznáme] možnosť ďalšieho postupu na východ, bude výsledok závisieť od výsledku hlavnej tankovej bitky, ktorá sa môže odohrať. východne od línie Odra-Neisse. Prevaha vo velení a riadení vzdušných síl nám môže umožniť vyhrať túto bitku, ale naša strategická pozícia nebude zásadne silná a v skutočnosti budeme musieť staviť na taktický výsledok jedinej veľkej bitky.

h) V kontexte prebiehajúcich nepriateľských akcií je akýkoľvek postup za líniu Danzig-Breslau spojený s nebezpečnými komplikáciami. Ak sa nám nepodarí získať potrebné víťazstvo na západ od menovanej línie, v skutočnosti sa zapletieme do totálnej vojny.

 

Príloha II. Ruské sily a ich rozmiestnenie

ekonomika

1. V súčasnosti Rusko vyrába obrovské množstvo vojenského materiálu pre svoje pozemné a vzdušné sily. Leví podiel z nich sa prepravuje k armádnym jednotkám po dlhých a riedkych komunikačných líniách, obzvlášť náchylných na letecké útoky.

2. Jej [ruský] vojenský potenciál podstatne vzrastie v prvej polovici roku 1945 z priemyselných zdrojov a surovín z území, ktoré okupuje, najmä z Horného Sliezska. Rusi teraz reorganizujú tieto územia a väčšina priemyselných zariadení je teraz údajne v procese demontáže a prepravy do Ruska. Následne Rusi nebudú mať okamžitý prospech zo získania týchto zdrojov a nebudú schopní adekvátne kompenzovať stratu spojeneckých zásob. Na druhej strane by ruské vojenské sily získali istý okamžitý prospech zo zajatia nemeckej techniky – najmä vozidiel a protitankových zbraní.

3. Na konci vojny medzi produktmi, na ktorých spojenecké dodávky sa Rusko spoliehalo v najväčšej miere, budeme menovať motorové vozidlá a vysokooktánový letecký benzín, ktorých dovoz tvoril asi polovicu všetkých dodávok. Na udržanie masovej výroby vojenských produktov na súčasnej úrovni Rusko teraz vo veľkej miere potrebuje spojenecké dodávky, najmä výbušniny, gumu, meď, oxid horečnatý a niektoré ferozliatiny. Tem [111]napriek tomu, aj keby bola o tieto zásoby odňatá, nemožno s istotou povedať, že by nebola schopná, ak by sa tak rozhodla, pokračovať vo vojne s nezmenšenou až všestrannou účinnosťou po dobu niekoľkých mesiacov s. vojnová korisť. Jeho straty budú najciteľnejšie v takých oblastiach, ako je technické vybavenie lietadiel, vojenská doprava a výbušné materiály.

4. Je pravdepodobné, že Rusko bude schopné udržať si súčasnú úroveň prídelového prídelu pri absencii spojeneckých zásob potravín, aj keď si to môže vyžadovať vyberanie vysokých náhrad zo všetkých území, ktoré v Európe okupuje.

5. Rusko bude čeliť mimoriadne vážnej úlohe úplného obnovenia komunikácií do 1. júla. Väčšina mostov bude aj naďalej provizórnymi drevenými konštrukciami a železničná sieť východne od Visly sa neobnoví a nezmení sa rozchod – snáď s výnimkou hlavných diaľnic vedúcich z východu na západ. Posledne menované budú náchylné na letecké útoky.

 

Ono [Rusko] bude trpieť narastajúcim nedostatkom lokomotív a vozidiel, spôsobeným ich opotrebovaním a leteckými útokmi. Tento nedostatok sa zintenzívni v dôsledku núteného dlhodobého presunu z hlavných priemyselných regiónov [nachádzajúcich sa] na Urale a východne od Moskvy.

 

Rusi nebudú mať problém so znižovaním pracovnej sily na prácu vo vnútri Ruska kvôli návratu vojnových zajatcov a vysídlených osôb a rozsiahlym odvodom práce na okupovaných územiach.

 

Ruské ozbrojené sily

armády

6. Ak predpokladáme, že v súčasnej vojne Rusi stratili približne 10-11 miliónov ľudí, tak celkový počet ruských pozemných síl zmobilizovaných do 1. júla by mohol byť niečo viac ako 7 miliónov ľudí. Viac ako 6 miliónov z nich je podľa našich odhadov zapojených do európskych operácií. Okrem toho bude v ich zložení pôsobiť asi 600 tisíc osôb [personálu] špeciálnych bezpečnostných jednotiek (NKVD). V ruskej armáde sa vyvinulo schopné a skúsené najvyššie velenie. Ide o mimoriadne odolnú armádu, ktorej údržba a rozmiestnenie stojí menej ako ktorákoľvek zo západných armád, a využíva odvážne taktiky, ktoré sú zväčša založené na ignorovaní obetí pri dosahovaní svojich cieľov. [Systém] ochrany a maskovania [Rusov] na všetkých úrovniach je na vysokej úrovni. Vybavenie [ruskej armády] počas vojny sa rýchlo zlepšilo a teraz je dobré. O tom, ako sa vyvíjal, sa vie pomerne veľa a možno namietať, že rozhodne nie je horší ako u iných veľmocí. Preukázaná schopnosť Rusov vylepšiť existujúce typy zbraní a vybavenia a nasadiť ich masovú výrobu je mimoriadne pôsobivá. Existujú príklady toho, ako Nemci kopírovali hlavné charakteristiky ruských zbraní. Počas vojny bol citeľný pokrok [Rusov] v oblasti rádiokomunikácií a technických prostriedkov na pretláčanie riek, opravy obrnených vozidiel a obnova železníc. Školenie inžinierskeho personálu je na vysokej úrovni. a možno tvrdiť, že rozhodne nie je o nič horší ako u iných veľmocí. Preukázaná schopnosť Rusov vylepšiť existujúce typy zbraní a vybavenia a nasadiť ich masovú výrobu je mimoriadne pôsobivá. Existujú príklady toho, ako Nemci kopírovali hlavné charakteristiky ruských zbraní. Počas vojny bol citeľný pokrok [Rusov] v oblasti rádiokomunikácií a technických prostriedkov na pretláčanie riek, opravy obrnených vozidiel a obnova železníc. Školenie inžinierskeho personálu je na vysokej úrovni. a možno tvrdiť, že rozhodne nie je o nič horší ako u iných veľmocí. Preukázaná schopnosť Rusov vylepšiť existujúce typy zbraní a vybavenia a nasadiť ich masovú výrobu je mimoriadne pôsobivá. Existujú príklady toho, ako Nemci kopírovali hlavné charakteristiky ruských zbraní. Počas vojny bol citeľný pokrok [Rusov] v oblasti rádiokomunikácií a technických prostriedkov na pretláčanie riek, opravy obrnených vozidiel a obnova železníc. Školenie inžinierskeho personálu je na vysokej úrovni. ako Nemci kopírovali hlavné charakteristiky ruských zbraní. Počas vojny bol citeľný pokrok [Rusov] v oblasti rádiokomunikácií a technických prostriedkov na pretláčanie riek, opravy obrnených vozidiel a obnova železníc. Školenie inžinierskeho personálu je na vysokej úrovni. ako Nemci kopírovali hlavné charakteristiky ruských zbraní. Počas vojny bol citeľný pokrok [Rusov] v oblasti rádiokomunikácií a technických prostriedkov na pretláčanie riek, opravy obrnených vozidiel a obnova železníc. Školenie inžinierskeho personálu je na vysokej úrovni.

 

7. Na druhej strane dnes ruská armáda trpí veľkými stratami a únavou spôsobenou vojnou. Taktická a vzdelanostná úroveň [ruských vojakov] je vo všeobecnosti nižšia ako úroveň nemeckej armády. Vzhľadom na pomerne nízku všeobecnú úroveň vzdelania sú Rusi nútení rezervovať najlepší ľudský materiál pre špeciálne zložky ozbrojených síl: letectvo, obrnené jednotky, delostrelectvo a ženijné jednotky. Z tohto dôvodu z hľadiska úrovne výcviku [112]pešiak nezodpovedal západným štandardom. Je citeľný nedostatok vysoko vzdelaného a vyškoleného personálu a dôstojníkov na strednej úrovni, čo sa nevyhnutne mení na prílišnú centralizáciu [v riadení]. Existuje množstvo dôkazov, že ruské velenie čelí v zahraničí značným problémom s disciplínou. Drancovanie a opilstvo sú rozšírené a to je príznakom toho, že armáda je unavená z vojny, [čo je obzvlášť výrazné], keď prichádza do styku s vyššou úrovňou materiálneho blahobytu, než aký dosahoval doma. Akékoľvek obnovenie vojny v Európe spôsobí vážne napätie v Červenej armáde. Jej jednotky budú musieť bojovať mimo Ruska a najvyššie vrchné velenie môže bude čeliť ťažkostiam pri udržiavaní morálky medzi radovými, najmä v nižších peších jednotkách. Tento faktor možno posilniť efektívnym využívaním spojeneckej propagandy.

 

vzdušné sily

8. Morálka ruského letectva je chvályhodná. Ruskí piloti sú inteligentní a operujú s neustálou kompetenciou, niekedy s brilantnosťou, a majú bohaté skúsenosti s taktickými operáciami na krátke vzdialenosti na podporu armádnych síl. Malo by sa, [pravda,] brať do úvahy, že dlho pôsobili v podmienkach početnej prevahy nad Nemcami. Ich výcvik a disciplína sú prakticky na úrovni spojeneckých vzdušných síl.

9. Vo všeobecnosti sú sily frontovej línie ruského letectva zložené zo 16 500 aktívnych lietadiel, združených v štyroch armádach:

armádne vzdušné sily s viac ako 11 000 lietadlami vybavenými na poskytovanie priamej podpory pozemným operáciám armády;

Námorné letectvo. Tieto sily, pozostávajúce z viac ako 1100 lietadiel, sú svojou povahou blízke veleniu pobrežného velenia a veleniu síl kladenia mín bombardovacieho letectva, a nie našim vzdušným silám. [Hlavné úsilie] týchto [ruských] síl sa primárne zameriava na protiponorkové operácie.

Letectvo bombardérov s dlhým doletom pozostáva z približne 1000 lietadiel. Ako strategická destinácia sa zatiaľ ukazuje ako neefektívna.

Stíhacie letectvo [Air Defense], Tieto jednotky, v počte približne 300 lietadiel, sú určené na obranu dôležitých cieľov v oblastiach za frontom. Okrem toho sú súčasťou stíhacích jednotiek vzdušných síl ďalšie obranné bojové letecké sily. Tieto lietadlá sú určené na obranu dôležitých cieľov a pravdepodobne majú málo skúseností s ich obranou.

10. Ruské lietadlá majú moderný dizajn a spĺňajú úlohy, na ktoré sú určené. Vo všeobecnosti sú však nižšie ako vzorky spojeneckých lietadiel. Ruské letectvo nie je organizované ani vybavené na boj proti moderným denným alebo nočným bombardovacím silám s dlhým doletom, na boj s dennými silami alebo na pôsobenie ako strategické [bombardéry]. Najmä ruská radarová technológia, pokiaľ možno posúdiť, je na úrovni výrazne nižšej ako západné štandardy.

11. Výroba lietadiel [pre Rusov počas vojnových rokov] vzrástla. Bol dosiahnutý výkon 3000 lietadiel mesačne. Tieto objemy výroby sú dostatočné na to, aby nahradili straty, ktoré utrpeli Nemci. Ak však spojenci odoprú [ruskému] dodávky hliníka a spôsobia im veľké straty, podľa našich dôverných plánov sa tieto objemy výroby ukážu ako úplne nedostatočné vo svetle nových požiadaviek.

12. [Letecký priemysel] Ruska je približne z 50 % závislý od spojeneckých dodávok [113] leteckého paliva. V priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov sotva bude môcť prijímať významné objemy z bývalých nemeckých [rafinérií].

 

námorníctvo

13. Malé námorné sily Rusov nemožno nazvať moderným a efektívnym nástrojom vedenia vojny a v súčasnosti žiadna z ich početných flotíl nie je schopná prevziať iniciatívu vo vedení vojny na mori. Vybavenie [lodí] je do značnej miery zastarané, úroveň vzdelania a výcviku personálu je nízka. Dôstojníci a námorníci nie sú oboznámení s najnovším vývojom v námornej vojne, najmä pokiaľ ide o interakciu [flotíly] s letectvom. Lodenice v Leningrade boli poškodené, podobné lodenice na Čiernom mori boli úplne zničené.

 

Príloha I až príloha II

Sily Červenej armády (okrem satelitných armád)

Fronty alebo územia armády divízií tankové brigády
bubny obyčajný bubny obyčajný bubny obyčajný
Fínsko a Nórsko 3 9 9 ? jeden
Leningradský a 3 3 jeden pätnásť jeden 12
Baltské more [vpredu]
2. Baltské more [vpredu] 3 štyri 19 40 7 17
1. Baltské more [vpredu] 3 3 25 54 9 19
3. bieloruský [vpredu]
2. bieloruský [vpredu] 2 5 16 40 dvadsať 12
1. bieloruský {vpredu] 5 5 16 päťdesiat 31 13
1. ukrajinský [vpredu] štyri štyri 24 36 21 desať
4. ukrajinský [vpredu] jeden 3 12 32 3 2
2. ukrajinský [vpredu] 3 štyri 32 28 7 21
3. ukrajinský [vpredu] jeden štyri 19 36 7 6
Sev. Kaukaz a Irán jeden jedenásť jeden
Všetci na Západe 22 45 169 366 112 143
Ďaleký východ 7 36 13
CELKOM 29 45 205 366 125 143
74 armád 571 divízií 268 tankových brigád
Ekvivalent v spojeneckých divíziách
Front alebo územie Pešie/jazdecké divízie Obrnené divízie Armádne tankové brigády
Západná Európa, Sev. Kaukaz a Irán 235 36 47
Ďaleký východ 24 štyri
CELKOM 259 40 47

[114]

 

Zásady výpočtu ekvivalentu v delení

Rozdelenie sily Ekvivalent bojovej sily
šokové rozdelenie 7 – 8 tisíc (10 – 11 tisíc pre zborové a armádne jednotky) ⅔ Britská divízia
pravidelné delenie 7 – 8 tisíc (10 – 11 tisíc pre zborové a armádne jednotky) ⅓ Britská divízia
tankový zbor s celkovým počtom asi 40; pozostáva zo šokových brigád – tri na zbor plus 2 motorizované brigády a 1-2 strážne pluky samohybných zbraní 200 tankov a samohybných diel a 10 tisíc ľudí 1 britská obrnená divízia
Prostý; pechotná podporná obrnená brigáda 50 tankov, 1 tisíc ľudí ⅓ tanková brigáda britskej armády

 

Doplnok II k prílohe I

Ruské vzdušné sily (okrem satelitných jednotiek)

Front alebo územie Vzdušné sily Počet lietadiel
Bojovníci Stormtrooperi bombardéry Zmiešaný alebo nešpecifikovaný typ Celkom
Vzdušné armády
Leningrad [vpredu] 13 360 250 160 tridsať 800
2. Baltské more [vpredu] 15
1. bieloruský [vpredu] 1 3600 2500 1600 300 80 000
1. ukrajinský [vpredu] 2
3
4
16
4. ukrajinský [vpredu] 8 1350 950 600 J00 3000
2. ukrajinský [vpredu] 5
3. ukrajinský 17
Letecké armády vzadu 6 500 500
7
Stredoázijský vojenský okruh 72 60 118 250
Bombardéry s dlhým doletom 960 960
Stíhacie sily [Protivzdušná obrana] 300 300
Námorné letectvo
Severná flotila 150 150
Baltská flotila 400 400
Čiernomorská flotila 250 250
Všetci na Západe 5682 3700 33SO 1848 14610
letectvo na Ďalekom východe a tichomorská flotila 9 630 270 90 900 1890
10
11
12
CELKOM 6312 3970 3470 2748 16500

 

Poznámky: A. Počet 300 stíhacích obranných lietadiel je ľubovoľný a vzťahuje sa na tie sily [protivzdušnej obrany], ktoré sú rozmiestnené v tyle na obranu dôležitých zariadení, ktoré sú mimo zóny zodpovednosti armád vzdušných síl.

B. Počet dopravných lietadiel hlavne typu Dakota sa odhaduje na 2 500 kusov.

[115]

 

Príloha III. Spojenecké sily a ich rozmiestnenie

námorníctvo

1. Vo všeobecnosti sú všeobecné sily britského námorníctva – dokonca aj bez podpory zo strany Spojených štátov – úplne postačujúce na to, aby sa vysporiadali s ruskými námornými silami, a ich dispozícia 1. júla by im mala poskytnúť potrebnú výhodu v Európe. .

armády

2. Rozloženie spojeneckých síl, ktoré odhadujeme, je zobrazené v prílohe I.

3. Všeobecné hodnotenie pozemných síl:

Pešie divízie Obrnené divízie Obrnené alebo tankové brigády pešie brigády Celkom
divízií brigády
S.-V. Európe päťdesiat dvadsať 9 pätnásť 75 24
Stredomorský štrnásť 3 7 desať 17 17
stredný východ jeden 2 5 jeden 7
Ďaleký východ 3 3

 

4. Vyššie uvedené výpočty sa vykonávajú na nasledujúcom základe:

– Americké plány prerozdelenia počítajú so stiahnutím [z Európy] do 1. júla štyroch divízií. [Preto] jedna obrnená a tri pešie divízie by mali byť dočasne odpočítané od amerických síl rozmiestnených v severovýchodnej Európe. Zaznamenali sme značný rozsah plánovaného premiestnenia [amerických síl] po 1. júli: Len v júli môže byť stiahnutých 10 divízií.

– Berúc do úvahy začiatok sťahovania kanadských [jednotiek] do ich vlasti a presun indických jednotiek zo Stredozemného mora,

– [Nadchádzajúca] demobilizácia [ozbrojených síl Veľkej Británie] nebola braná do úvahy, pretože podľa našich odhadov, aj keby začala v tej či onej miere, nedosiahne do 1. júla taký rozsah, aby výrazne ovplyvňujú bojaschopnosť našich vojsk.

 

morálka

5. V prípade naplnenia predpokladu formulovaného v odseku 1 písm. a) sprievodnej nóty by sme podľa našich odhadov nemali očakávať citeľný pokles bojových kvalít našich jednotiek.

 

Vybavenie a zdroje

6. S výhradou nasledujúcich výhrad musí byť situácia s vybavením [vojakov] uspokojivá. Pokiaľ ide o britské jednotky, je však potrebné okamžite konať, aby sa zabezpečilo, že: [116]

a) výroba delostreleckej munície bola zachovaná na súčasnej úrovni;

b) pokračovali dodávky tankov Sherman z amerických zdrojov;

c) Kanadská [vojenská] výroba zostala na súčasnej úrovni.

 

Jednotky, ktoré môžu byť zapojené do operácií

7. Treba vziať do úvahy, že v severovýchodnej Európe – bez ohľadu na postoj, ktorý Nemci [vo vzťahu ku konfliktu] zaujmú – budú zviazané značné sily a prostriedky, najmä ženijné [vojsky] [s problémami, ktoré budeme musieť vyriešiť] v okupovaných regiónoch Nemecka.

 

vzdušné sily

8. Morálka spojeneckého letectva je vysoká. Úroveň [bojovej pripravenosti] posádok je vo všetkých smeroch dobrá, sú dobre pripravené, disciplinované, majú [potrebné] skúsenosti. Výcvik nových posádok bude pokračovať.

9. Strategické letectvo je organizované do podjednotiek a jednotiek, ktoré majú 2 464 bombardérov s dlhým doletom, ktoré sú schopné presne zhodiť značný náklad bômb na strategické aj taktické ciele vo dne aj v noci. Stíhací sprievod strategických bombardérov v denných operáciách dosiahol stupeň efektívnosti, pri ktorom sa dá očakávať, že bude operovať na ruských [obranných] líniách aj mimo nich s minimálnymi stratami. Efektívnosť týchto síl je však spojená so zložitým systémom pozemnej organizácie, a preto ich nemožno rýchlo presunúť z jedného miesta operácie do druhého. Tento nedostatok mobility si vyžaduje [výstavbu] dočasných letísk v prípade, že bude potrebné zasiahnuť ciele mimo dosahu aktuálne používaného lietadla.

10. Taktické letectvo, pozostávajúce zo 6 714 lietadiel prvej línie, je schopné poskytovať silnú a nepretržitú podporu našim pozemným silám. Taktické letectvo je tiež schopné brániť dôležité ciele pred nepriateľskými leteckými útokmi.

11. Vybavenie spojeneckých vzdušných síl je všade lepšie ako vybavenie ruských vzdušných síl. Pokiaľ ide o dostupný počet spojeneckých lietadiel v prvej línii, treba poznamenať, že počet amerických lietadiel uvedených v prílohe II sa môže výrazne znížiť v dôsledku presunu, ktorý Američania plánujú vykonať v priebehu júna a o ktorom nemáme žiadne informácie. .

12. [Objem] výroby lietadiel a techniky Spojenými štátmi po 1. júli 1945 je nám neznámy, ale dá sa očakávať zníženie. Výroba lietadiel a zariadení v Spojenom kráľovstve sa zníži. Nechýbajú zásoby leteckého paliva.

13. Príloha II zobrazuje sily a pozície RAF, Dominion a spojeneckých vzdušných síl v európskych a stredomorských operáciách k 1. júlu 1945. Údaje o letectve USA sú k 1. júnu 1945. Keďže nemáme žiadne údaje o premiestnení amerických vojakov po 1. júni by sa k údajom USA [vzdušných síl] malo pristupovať s rezervou. [117]

 

príloha I až príloha III

Sily spojeneckých pozemných síl 1. júla 1945

Pešie divízie Obrnené divízie Výsadkové divízie Obrnený tank alebo tankové brigády pešie brigády alebo ich ekvivalent Celkom
divízií brigády
IC-B. Európe
britský osem 3 jeden 7 jedenásť 12 13
Dominions 2 2 2 štyri 2
USA 39 štrnásť štyri 3 57 3
poľský jeden jeden jeden 2 jeden
CELKOM päťdesiat dvadsať 5 9 pätnásť 75 24
II. Stredomorský
britský 6 jeden 5 3 7 osem
Dominions jeden jeden jeden 2 jeden
USA 5 jeden 2 6 2
taliansky 5 5 5
poľský 2 jeden 2 jeden
CELKOM štrnásť 7 desať 17 17
III. stredný východ
britský jeden jeden 5 jeden 6
poľský jeden jeden
CELKOM jeden 2 5 jeden 7
Ďaleký východ
britský 3 3
CELKOM 65 23 5 osemnásť 33 93

 

Poznámky :1. V S.-V. Európa, jedna poľská divízia je stále zahrnutá v [zložení síl] Spojeného kráľovstva.

2. Stredozemné more zahŕňa [aj] Grécko.

3. Východná Afrika je súčasťou Blízkeho východu.

4. Neberie sa do úvahy [údaje o]:

– európski spojenci s výnimkou Poľska;
– Brazílčania:
– jednotky operujúce pod vlajkou USA.

 

5. Vo výpočtoch sa zohľadňuje premiestnenie plánované pred 1. júlom (napríklad 1. indická divízia zo Stredomoria). Podľa podmienených odhadov môže preradenie Kanaďanov do 1. júla zodpovedať jednej divízii. Podrobnosti o americkej redislokácii pred 1. júlom nie sú známe. Súčasné nohavice však umožňujú do tejto doby zredukovať štyri divízie, a preto je možné z dostupného počtu amerických jednotiek v severovýchodnej Európe odpočítať jednu obrnenú a tri pešie divízie. Treba poznamenať, že po 1. júli dosiahne presun amerických jednotiek značný rozsah: v priebehu tohto mesiaca sa plánuje stiahnutie 10 divízií.

 

6. K 1. júlu môžu byť prijaté nejaké kroky ohľadom demobilizácie [spojeneckých vojsk], avšak podľa našich prepočtov to nepôjde tak ďaleko, aby to nejakým spôsobom ovplyvnilo bojaschopnosť [spojeneckých] jednotiek.

[118]

 

Príloha IV. Hodnotenie nemeckej reakcie na konflikt medzi západnými spojencami a Ruskom

Postavenie nemeckého generálneho štábu a dôstojníckeho zboru

Nemecký generálny štáb a dôstojnícky zbor pravdepodobne dospejú k záveru, že [rozhodnutie] postaviť sa na stranu západných spojencov bude v ich najlepšom záujme, ale miera ich pripravenosti na efektívnu a aktívnu spoluprácu môže byť obmedzená – predovšetkým z dôvodu skutočnosť, že nemecká armáda a civilné obyvateľstvo boli unavení z vojny.

 

Postavenie nemeckého civilného obyvateľstva

2. Vojnová únava sa stane dominantným faktorom [ovplyvňujúcim] postavenie nemeckého civilného obyvateľstva. Neochota spolupracovať so západnými spojencami sa môže zvýšiť [pod vplyvom] ruskej propagandy [vedenej] z ruskej okupačnej zóny. Zakorenený strach z boľševickej hrozby a ruských represií by však s najväčšou pravdepodobnosťou prinútil nemecké civilné obyvateľstvo rozhodnúť sa pre anglo-americkú pred ruskou okupáciou a prikloniť ich tak na stranu západných spojencov.

 

Možné problémy spojencov v súvislosti so zaistením bezpečnosti vo vnútri Nemecka

3. Vo všeobecnosti je nepravdepodobné, že postoj civilného obyvateľstva v Nemecku nadobudne formu aktívneho a organizovaného nepriateľstva voči anglo-americkým silám, avšak nasledujúce faktory sú potenciálnymi zdrojmi nepokojov a sabotáží:

a) Neznesiteľné životné podmienky. Takáto situácia môže nastať, ak dopravné prostriedky, ktoré máme teraz v Nemecku, budú postačovať buď na udržanie únosnej životnej úrovne civilného obyvateľstva, alebo na podporu operačných akcií spojeneckých síl, ale nie na vyriešenie oboch. týchto úloh súčasne.

b) Nemecká mládež, ktorá z nacistickej propagandy zdedila všetky svoje súčasné predstavy o západnej demokracii.

c) Nezamestnaní v zdevastovaných oblastiach, ako sú prístavy a priemyselné centrá, najmä [ak nastanú udalosti] na pozadí zhoršujúcich sa ťažkých životných podmienok. Nespokojnosť tejto triedy sa môže prejaviť nielen v nepriateľstve voči anglo-americkým jednotkám, ale potenciálne aj v proruských náladách.

d) Značná masa nemeckých vojnových zajatcov alebo potenciálnych vojnových zajatcov [chytená] v rukách anglo-amerických spojencov, ktorí musia byť buď strážení, alebo prepustení, aby sa o seba postarali. Po prepustení môžu predstavovať mimoriadne vážny zdroj potenciálnych nepokojov.

4. Je ešte priskoro hodnotiť, ako nemecká administratíva, aj keď je ochota spolupracovať, zvládne tieto potenciálne zdroje nepokojov a sabotáží, ale zdá sa jasné, že anglo-americké jednotky budú musieť [umiestniť] strážne posádky v nemecké priemyselné oblasti a prístavy. Okrem toho môžu významné [sily] vyžadovať ochranu našej hlavnej komunikácie.

 

Potenciálna vojenská hodnota nemeckých jednotiek

5. Ak sa vyžaduje, aby Nemecko bojovalo na strane západných spojencov, nemecký generálny štáb musí byť vážne reformovaný [119] , aby mohol vytvoriť, organizovať a kontrolovať armádu, možno s nami generálny štáb nebude spolupracovať do uzavretia nejakej politickej dohody medzi Nemeckom a západnými spojencami.

6. Hoci Nemci môžu v počiatočných fázach privítať spojenectvo so západnými spojencami v mene „križiackej výpravy“ proti boľševizmu a ich vôľa viesť vojnu zostane, aspoň v jednotkách, ktoré bojovali na východnom fronte, želanie Nemcov obnoviť svoju vojenskú prestíž môže byť obmedzené nasledujúcimi faktormi;

a) Postoj veteránov (najmä nemeckých vojnových zajatcov, ktorí sú dlhodobo zajatí), že vojna sa tak či tak skončila, aj keby ju Nemecko prehralo.

c) Skrytá zloba za porážku, umocnená politikou nevstupovania [spojencov] do blízkych priateľských vzťahov [s Nemeckom].

d) Nevyhnutný zmätok [v sentimente] spôsobený zmenou strán [v konflikte].

e) Ťažké podmienky bojov na východnom fronte, ktoré si [Nemci] dobre uvedomujú.

d) Vojnová únava.

e) ruská propaganda.

f) Isté pochlebovanie pri pohľade na západných spojencov, ktorí sa dostávajú do problémov s Ruskom.

 

7. Nemeckí generáli, aj keď sa rozhodnú postaviť sa na stranu anglo-amerických síl, budú musieť čeliť určitým problémom pri zapájaní jednotiek do boja v počiatočnej fáze ťaženia proti ruským významným [nemeckým] silám. S najväčšou pravdepodobnosťou nebudú môcť hneď na začiatku [akcie] priviesť do boja viac ako desať divízií. Ale aj zhromaždenie tohto druhu síl by zabralo značný čas, pričom miera zdržania bola určená rozptýlením nemeckých vojnových zajatcov [chytených] s Anglo-Američanmi.

 

Obmedzenia spôsobené nedostatkom vybavenia

8. Z nasledujúcich dôvodov môže byť limitujúcim faktorom dodávka zariadení:

a) Značná časť nemeckej techniky je s najväčšou pravdepodobnosťou nepoužiteľná z dôvodu nedostatku údržby a prístreškov.

b) Pred koncom nepriateľských akcií mali [Nemci] nedostatok vybavenia. Nedostatok nemožno odstrániť okamžite, hoci na tento účel možno priviesť sklady v odľahlých oblastiach, ako je Nórsko.

d) Vyzbrojenie významných nemeckých síl (povedzme do 40 divízií) z nemeckých zásob je prakticky nemožné pre nedostatok použiteľných ťažkých zbraní a vozidiel.

e) Aj keď Nemci dospejú k rozhodnutiu, že pomoc anglo-americkým jednotkám je viac v ich záujme, výroba vojenskej techniky bude naďalej obmedzená:

– únava z vojny;
– stav podnikov;
– nedostatok dopravy a tým aj nedostatok surovín.

 

9. Napriek tomu budú Nemci s najväčšou pravdepodobnosťou schopní primerane vyzbrojiť a zaviazať sa k boju práve tých 10 divízií, ktoré boli uvedené v odseku 7 ako možný príspevok z ich strany [k spojeneckému ťaženiu proti Rusom] {7} .

 

V tejto podobe bol plán predložený Výboru náčelníkov štábov – najvyššiemu orgánu vojenského vedenia ozbrojených síl Veľkej Británie. 8. júna 1946 nasledoval ich záver, zaslaný Wu, Churchillovi: [120]

“Premiér V súlade s vašimi pokynmi sme zvážili naše potenciálne prostriedky na vyvíjanie tlaku na Rusko prostredníctvom hrozby alebo použitia sily. Obmedzujeme sa na to, o čom svedčia konkrétne fakty a čísla. Sme pripravení o nich s vami diskutovať, ak si to budete priať.

a) pozemné sily

Ruská divízia sa svojim zložením líši od spojeneckej divízie. Preto sme prepočítali ruské divízie na ich britský ekvivalent. Naše hodnotenie celkovej rovnováhy síl v Európe k 1. júlu:

SPOJENCI RUSKY
USA 64 divízií
Británia a Dominiony 35 divízií
Poľsko 4 divízie
Celkom 103 divízií 264 divízií (vrátane 36 obrnených)

b) Letectvo

SPOJENCI RUSKY
taktické letectvo strategické letectvo taktické letectvo strategické letectvo
USA 3480 1008
Británia a Dominiony 2370 1122
Poľsko 198 dvadsať
Celkom 6048 2750 11802 960

 

Prevaha v počte ruského letectva bude na určitý čas kompenzovaná výraznou prevahou spojencov v jeho kontrole a efektívnosti, najmä strategického letectva. Po určitom čase prevádzky však bude naše letectvo vážne oslabené v dôsledku nedostatočného doplňovania lietadiel a posádok,c) Námorné sily

Spojenci určite dokážu zabezpečiť dominantnú prevahu svojich síl na mori.

Z pomeru pozemných síl strán je zrejmé, že nemáme ofenzívne spôsobilosti s cieľom dosiahnuť rýchly úspech. Avšak vzhľadom na to, že ruské a spojenecké pozemné sily sú v kontakte od Baltu po Stredozemné more, musíme byť pripravení na operácie v pozemnom divadle…

Preto veríme, že ak vypukne vojna, bude mimo našich schopností dosiahnuť rýchly obmedzený úspech a ocitneme sa zapletení do dlhej vojny proti presile. Navyše, prevaha týchto síl sa môže prehnane zvýšiť, ak sa zvýši americká únava a ľahostajnosť a magnet vojny v Tichomorí ich pritiahne na svoju stranu .

 

Dokument podpísali náčelník cisárskeho generálneho štábu poľný maršal A. Brook a náčelníci štábov námorníctva a letectva. Ako vidíte, o otázke, či začať vojnu proti ZSSR alebo nie, rozhodla rovnováha síl. [121]

 

Churchillovou reakciou bola nová úloha – pripraviť plán na obranu Britských ostrovov pre prípad: „ak Američania stiahnu svoje jednotky do zón (okupácia – O.R) a pošlú zvyšok síl späť do USA… V tejto situácii budú mať Rusi sily na útok na Severné more a Atlantik. Žiadam vás, aby ste vypracovali plán na ochranu Britských ostrovov (doslova: „ako potom môžeme chrániť náš ostrov…“ – O.R.) “ {9} .

 

Namiesto ofenzívnej s rovnomenným názvom sa rovnako narýchlo začala rozvíjať obranná operácia. Išli z jedného extrému do druhého.

 

Spoločné plánovacie veliteľstvo vojnového kabinetu v rovnakom zložení splnilo úlohu predsedu vlády a 11. júla predstavilo objemný vývoj, v dôsledku ktorého sa dospelo k tomuto záveru: „Len v prípade použitia tzv. raketami a inými novými zbraňami, ktoré môžu mať Rusi, dôjde k vážnemu ohrozeniu bezpečnosti našich krajín. (Prvá sovietska raketová jednotka vznikla v roku 1946 – O.R.) Inváziu alebo vážne údery proti našim námorným komunikáciám je možné uskutočniť až po dlhej príprave, ktorá bude trvať niekoľko rokov “ {10} .

 

Inými slovami, vývojári dospeli k záveru, že aj táto verzia operácie bola neproduktívna, čím nepriamo poukázali na neopodstatnenosť premiérových obáv z reality sovietskej vojenskej hrozby pre západnú Európu a Britské ostrovy.

 

V polovici júla 1945 Churchill po porážke vo voľbách odstúpil. Vo Veľkej Británii sa k moci dostala labouristická vláda na čele s K. Attleem. Zdalo sa, že plán operácie Unthinkable bol vyhlásený za neudržateľný. Uplynulo však trochu času a nová britská vláda začala do tejto záležitosti aktívne zapájať Američanov a Kanaďanov, čo potvrdzujú aj odtajnené dokumenty z roku 1946. Zaslúžia si samostatnú úvahu. Podotýkame len, že rokovaniami bol poverený vedúci britskej vojenskej misie vo Washingtone, účastník konferencií v Jalte a Postupime, poľný maršal H. Wilson, ktorý diskutoval o britských vojenských projektoch s prezidentom G. Trumanom, generálom D. Eisenhowerom, v tom čase vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe a kanadský premiér M. King. Nasledované v septembri: Stretnutie generála D. Eisenhowera na jachte neďaleko pobrežia USA obklopenej zvláštnym závojom tajomstva s britským poľným maršálom B Montgomerym. Strany nakoniec dospeli k záveru, že ak Červená armáda spustí ofenzívu v Európe, západní spojenci ju nedokážu zastaviť. Plán operácie Nemysliteľné, respektíve to, čo z nej ostalo, bol odoslaný do archívu Následné plány na vojnu proti ZSSR už boli vypracované na úrovni NATO.

 

V súvislosti s Churchillovými „iniciatívami“ sa vynárajú minimálne dve otázky.

Po prvé, malo sovietske vedenie v tom čase plány postúpiť k brehom Atlantiku a dobyť Britské ostrovy? Na túto otázku treba odpovedať záporne. Potvrdzuje to zákon prijatý ZSSR 23. júna 1945 o demobilizácii armády a námorníctva, ich následnom presune do mierových štátov. Demobilizácia sa začala 5. júla 1945 a skončila v roku 1948. Armáda a námorníctvo sa zredukovali z 11 miliónov na necelé 3 milióny ľudí, bol zrušený Výbor obrany štátu, Hlavné veliteľstvo Najvyššieho vrchného velenia. Počet vojenských obvodov v rokoch 1945–1946 klesol z 33 na 21. Výrazne sa znížil počet vojakov vo východnom Nemecku, Poľsku a Rumunsku. V septembri 1945 boli sovietske jednotky stiahnuté zo severného Nórska, v novembri z Československa, v apríli 1946 z ostrova Bornholm (Dánsko), v decembri 1947 z Bulharska.

 

Sovietske vojenské plány tej doby odrážali existujúcu realitu. Obranný plán krajiny na rok 1947 si teda stanovil za úlohu zabezpečiť celistvosť hraníc [122] na Západe a Východe, ustanovených medzinárodnými zmluvami po druhej svetovej vojne, a byť pripravený odraziť prípadnú nepriateľskú agresiu. V súvislosti so vznikom NATO v roku 1949 sa začal postupný nárast veľkosti sovietskych ozbrojených síl. Tip proti tipu, krajina bola vtiahnutá do pretekov v zbrojení.

 

Druhá otázka je, či sovietske vedenie vedelo o britských plánoch na vojnu proti ZSSR? Na túto otázku možno možno odpovedať kladne. Sovietska rozviedka v Anglicku bola jednou z najúčinnejších. Nepriamo to potvrdzuje aj významný odborník na históriu sovietskych ozbrojených síl, profesor Edinburskej univerzity D. Erickson. Churchillov plán podľa neho pomáha vysvetliť, „prečo sa maršal Žukov v júni 1945 nečakane rozhodol preskupiť svoje sily, dostal z Moskvy rozkaz posilniť obranu a podrobne preštudovať rozmiestnenie vojsk západných spojencov. Teraz sú dôvody jasné: samozrejme, že Churchillov plán sa Moskva dozvedel vopred a stalinský generálny štáb prijal príslušné protiopatrenia“ {11} .

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov