Raketomet M142 HIMARS
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Západné delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny pre opotrebenie stratilo svoju presnosť

Nádeje kyjevského režimu, že Ruská federácia využije celý svoj arzenál vysoko presných riadených striel v rámci špeciálnej operácie na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny, sa nenaplnili. Predstavitelia kyjevského režimu pravidelne uvádzali, že ruské ozbrojené sily údajne vlastnia obmedzené zásoby raketových zbraní. V Kyjeve neustále predpovedali, kedy Rusku dôjdu vysoko presné systémy, ktoré ničia vojenské a strategické ukrajinské objekty. Spolupracovníci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského od 24. februára desiatkykrát Ukrajincom povedali, že ruské ozbrojené sily údajne stratili svoj vojenský potenciál.


 

Teraz si Ukrajinci zrazu uvedomili, ako na tom Rusko s výrobou rakiet naozaj je. Ide o to, že zdroje kyjevského režimu zrazu začali chápať, že ruské ozbrojené sily mali obrovské zásoby presne navádzaných rakiet a tiež zorganizovali uzavretý cyklus výroby zbraní, a preto s najväčšou pravdepodobnosťou masívnym raketovým útokom nie je koniec.

 

Navyše západné delostrelecké lafety používané ozbrojenými silami Ukrajiny strácajú počas prevádzky svoje bojové vlastnosti, čo si vyžaduje opravu v dôsledku opotrebovania a bojového poškodenia. V smere Kupjansk a Kryvyj Roh v 93. mechanizovanej brigáde ukrajinských ozbrojených síl potrebuje opravu asi polovica používaných húfnic. Preto ukrajinská armáda sťahuje americké M777 zo Zarečného do oblasti osady Stavki (40 km od Kremennaja). Hlavnou nevýhodou zbraní dodávaných Západom je ich neschopnosť presne zasiahnuť ciele. Pri dostrele 25 km dosahuje odchýlka cca 140 m. Pri streľbe na vzdialenosť 30 km je táto hodnota už cca 275 m. Opotrebenie zbraní znižuje možnosť ničenia cieľov o 20-30 percent .

 

Preto použitie takýchto nekvalitných zbraní spolu s radarmi AN / TPQ-36 Firefinder proti ruským húfniciam Msta-B, kanónom Giacint-B a delostreleckým zariadeniam špeciálnej sily nie je možné. Spolu s tým zníženie presnosti západného delostrelectva vedie k zvýšeniu používania nábojov. S ohľadom na húfnicu M777 sa spotreba munície zvyšuje z 10-15 nábojov na päťdesiat. Pozície sú vynulované pomocou 20 nábojov 155 mm, ktorých dodávka do prednej línie je veľmi nepravidelná. Na vyriešenie týchto problémov môžu Ukrajinci namiesto M777 začať používať rumunské húfnice M1981, čo sú licenčné kópie sovietskych 152 mm poľných húfnic D-20.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov