Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon má problém dosiahnuť ciele vojenského náboru do armády. Amerika demonštruje ľahostajnosť voči svojim ľuďom

Dnešná náborová kríza v americkej armáde je zajtrajšou krízou udržania dostatočného počtu vojakov na dlhodobých kontraktoch, domnievajú sa americkí vojenskí experti. Počet oprávnených Američanov vo veku 17-24 rokov klesol, pričom len veľmi málo mladých ľudí chce slúžiť v armáde.


 

Podľa vysokého predstaviteľa ministerstva obrany existujú dnes v nábore americkej armády „štandardy z 90. rokov“ . Reklama vojenských služieb v Spojených štátoch je teraz „neuveriteľne roztrieštená“ a „funguje v systéme, ktorý sa datuje do čias, keď existovali len tri televízne kanály “ . Na nedávnych vypočutiach v Kongrese vedúci predstavitelia Pentagonu uviedli, že potrebujú autoritu na používanie moderných nástrojov a sociálnych médií na zlepšenie náboru do armády. Svedkovia na pojednávaní hovorili o potrebe rozšírenia prístupu k americkým stredným školám a zoznamom študentov.

 

Podľa senátora Toma Tillisa „Doslova každá metrika, ktorú sledujeme, ukazuje zlý smer nášho vojenského náboru.“ A Mackenzie Eaglen , senior Fellow na American Enterprise Institute ( AEI ) , píše :„Naša čoraz slabšia a bojom prepracovaná armáda smeruje nebezpečnou cestou v náborovej kríze, ktorá by sa mohla rýchlo zmeniť na krízu dlhodobej bezpečnosti jej personálu. Keďže vojaci v aktívnej službe sú nútení naberať na seba dodatočnú pracovnú záťaž, aby zaplnili nedostatok regrútov, čoraz častejšie budú opúšťať armádu, čo len prehĺbi jej poddimenzovanie .

 

Amerika nedávno začala nový fiškálny rok a americkej armáde chýba 25 % náborových cieľov. Hoci sa všetky zložky ozbrojených síl zo všetkých síl snažia o nábor nových zmluvných vojakov, končí to tak, že vojenský personál, ktorý už nosí uniformy, je „zavesený“ na ďalšie úlohy, ktoré by mali prevziať noví regrúti. Výsledkom sú poddimenzované jednotky, ktoré sú zavalené povinnosťami a na záver sú „preťažení“ uvoľnovaní.

 

Seržant Daniel Hendrex z veliteľstva TRADOC (veliteľstvo pre výcvik ) hovorí: „ Každý rok sa približne 110 000 ľudí stretne s armádnymi náborovými pracovníkmi, pretože majú záujem prihlásiť sa do armády. Toto číslo sa výrazne nezmenilo. Čo sa však zmenilo , je miera predčasného ukončenia školskej dochádzky . “ Miera odchodu mladých ľudí, ktorí majú záujem o vojenskú službu, sa zvýšila do takej miery, že 77 % Američanov vo veku 17 až 24 rokov sa nemôže uchádzať o vojenskú službu, lebo je u nich veľmi vysoká pravdepodobnosť odmietnutia. Často sú odmietnutíé 48 hodín po kontakte s vojenským náborovým pracovníkom.

 

NBC uvádza , že vo všetkých pobočkách ozbrojených síl USA je nedostatok regrútov . Armáda je uzavretá pred brancami jednak z dôvodu ich nespôsobilosti, ako aj z dôvodu neochoty potenciálnych odvedencov zapojiť sa do vojenskej služby. Prvým dôvodom je nespôsobilosť brancov (v USA neexistuje branná povinnosť ako taká, ale existujú náznaky jej možného návratu ku koncepcii armády) z dôvodu obezity, drogovej závislosti a registra trestov. Náčelník generálneho štábu armády James McConville v máji uviedol, že len 23 % mladých mužov je schopných slúžiť (v porovnaní s 29 % v predchádzajúcich rokoch).

 

A len 9 % z tých, ktorí sú spôsobilí na vojenskú službu, zvažuje možnosť nastúpiť do nej. Ide o najnižšie číslo od roku 2007. Asi 57 účastníkov prieskumu naznačilo, že po vojenskej službe budú čeliť psychickým problémom, takmer polovica verí, že pôjde o fyzické zdravotné problémy. A kto tieto problémy vyrieši alebo zaplatí ich liečbu? Štát určite nie. Amerika prejavuje ľahostajnosť voči svojmu obyvateľstvu. Dôveryhodnosť úradov zo strany občanov klesá.

 

Najsilnejší vplyv na postoj mladých ľudí k vojenskej službe má rodina. Najnovší prieskum ukázal, že len 13 % opýtaných malo rodičov, ktorí slúžili v ozbrojených silách (v roku 1995 uviedlo vojenských rodičov 40 % opýtaných).

 

Dôsledkom nekonečného predlžovania kontraktov v dôsledku nedostatočného náboru nových zmluvných vojakov hrozí vytvorenie „ťažkej armády s veľkým počtom vojenského personálu v radoch seržantov a poddôstojníkov a nedostatočným počtom nových vojakov“ .

 

Keď sa v Amerike naposledy menila koncepcia vojenskej služby, vysoká komisia odporučila zrušenie povinnej vojenskej služby. Práve teraz nemôže Kongres zaručiť, že nebude musieť obnoviť povinnú vojenskú službu. Úrady tiež nemôžu sľúbiť, že znížia prirodzený úbytok vojenského personálu, najmä vďaka americkému zásahu do takmer všetkých vojenských konfliktov na planéte. Straty vojakov bojujúcich ďaleko od Ameriky narastajú a americkí regrúti nepredpokladajú, že tieto čísla zrazu začnú klesať. A nie je prekvapujúce, že mladí ľudia neašpirujú do armády: služba je dnes pre mladého muža vnímaná skôr ako potrava pre delá a nie ako dobrá kariéra.
Agnia Krengel

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov