Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojgu predpokladá použitie špinavej bomby za strany Ukrajiny. Rusko pokračuje v úderoch na veliteľské a energetické systémy

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu telefonoval s tromi šéfmi rezortov obrany krajín NATO naraz. Podľa ruského ministerstva obrany vyjadril všetkým trom obavy v súvislosti s možným použitím špinavej bomby zo strany Ukrajiny.


 

Podľa správ Šojgu hovoril najskôr s francúzskym ministrom obrany Sebastianom Lecorneauom, potom s tureckým ministrom Hulusim Akarom a nakoniec s britským ministrom obrany Benom Wallaceom.

 

Telefonickým rozhovorom predchádzalo zverejnenie štátnej agentúry RIA Novosti správy s názvom „Kyjevský režim pripravuje provokáciu „špinavou bombou“ na Ukrajine“. V správe s odvolaním sa na „dôveryhodné zdroje v rôznych krajinách“ ukrajinské úrady pripravujú na území svojej krajiny provokáciu súvisiacu s výbuchom takzvanej „špinavej bomby“ alebo jadrovej zbrane s nízkou účinnosťou. Účelom toho je podľa ruskej agentúry. obviniť Rusko z použitia zbraní hromadného ničenia na ukrajinskom mieste operácií. RIA Novosti ďalej píše, že práce na bombe “sú už v záverečnej fáze” a ukrajinské úrady údajne “uskutočňujú tajné kontakty s predstaviteľmi Spojeného kráľovstva o možnom prevode komponentov jadrových zbraní kyjevským úradom”. Správa o rozhovore Šojgu s Lecornom tiež hovorí, že sa diskutovalo o situácii na Ukrajine, ktorá „má stálu tendenciu k ďalšej, nekontrolovanej eskalácii“.

 

Agentúra RIA Novosti, ktorá je súčasťou mediálnej skupiny Rossiya Segodnya vedenej Margaritou Simonyanovou a Dmitrijom Kiseljovom, v minulosti opakovane tvrdila, že Ukrajina chce údajne vytvoriť špinavú bombu. Písalo sa o tom najmä 25. februára, deň po ruskej invázii do krajiny, a tiež 6. marca . Ruský prezident Vladimir Putin uviedol ako jeden z dôvodov spustenia špeciálnej operácie túžbu Ukrajiny získať jadrové zbrane, ale konkrétne nespomenul špinavú bombu.

 

Špinavá bomba je výbušné zariadenie pozostávajúce z nádoby s rádioaktívnym izotopom a výbušnej náplne. Pri odpálení nálože sa nádoba s izotopmi zničí a rádioaktívna látka je rozprášená rázovou vlnou na veľkú plochu. Škodlivé účinky sú podobné účinkom jadrového výbuchu s nízkym výťažkom, hoci technicky špinavá bomba nie je jadrová zbraň. V súčasnosti neexistujú precedensy na používanie takýchto zbraní.

 

Ruské ozbrojené sily pokračujú v úderoch vysoko presnými zbraňami na vojenské veliteľské a energetické systémy Ukrajiny a uplynulý deň nebol výnimkou. Uplynulá sobota bola pre Ukrajinu ďalším dňom masívnych raketových útokov na kritické ciele, zasiahnutá bola polovica ukrajinských regiónov, v druhom boli problémy s dodávkami elektriny, komunikáciou a internetom. V noci útoky pokračovali druhou alebo treťou vlnou kamikadze dronov.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Ozbrojené sily Ruskej federácie počas dňa pokračovali v útokoch ďalekonosnými vysoko presnými zo vzduchu odpaľovanými raketami na vojenské veliteľské centrá a energetický systém Ukrajiny.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek až dvoma rotami motorizovanej pechoty v smere na obce Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené. Delostreleckou paľbou a aktívnou činnosťou ruských jednotiek bolo zničených viac ako 20 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry a jedno auto.

 

V krasnolimanskom smere sa Kyjev pokúsil preraziť s posilneným motorizovaným peším práporom obranu ruských jednotiek pri obci Novosadovoje v Doneckej ľudovej republike a lesného hospodárstva Torsk. Nálety ruského letectva a sústredená paľba ruského delostrelectva z vopred pripravených pozícií spôsobili jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny palebnú porážku. Zlikvidovaných bolo asi 70 ukrajinských vojakov, tri bojové vozidlá pechoty, sedem obrnených transportérov a tri pickupy.

 

V južnodoneckom smere Kyjev zaútočil na pozície ruských vojsk silami dvoch rotných taktických skupín, posilnených tankami pri obciach Novomichajlovka, Nikoľskoje a Slavnoje v Doneckej ľudovej republike. Ukrajinské jednotky boli zastavené a rozohnané delostreleckou paľbou. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, sedem obrnených transportérov a štyri vozidlá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa Kyjev neúspešne pokúsil zaútočiť s posilneným práporom motorizovanej pechoty na pozície našich jednotiek v smere obcí Bruskinskoje, Pjatikhatki, Košara, Suchanovo a Iščenka v Chersonskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené a jednotky boli zatlačené späť na pôvodné pozície. Bolo zlikvidovaných viac ako 90 ukrajinských vojakov, tri tanky a osem obrnených transportérov.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelecké údery zasiahli veliteľské stanovište Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Novotavričeskij v Záporožskej oblasti, ukrajinské jednotky pri obciach Novaja Kamenka, Pjatichatky a Novaja Kaluga v Chersonskej oblasti, Jampol, Novoukrainka a Kirovsk v Doneckej ľudovej republike a Izjumskoje v Charkovskej oblasti, ako aj 67 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 167 miestach.

 

Päť muničných skladov Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničených v obciach Kupjansk-Uzlovaja a Dvurečnaja v Charkovskej oblasti, Trifonovka v Chersonskej oblasti, Torskoje v Doneckej ľudovej republike a v meste Nikolajev.

 

Pri obci Alexejevka v Dnepropetrovskej oblasti bol zničený zásobník s motorovou naftou pre vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri obci Smila v Čerkaskej oblasti bol zničený sklad paliva, kde bolo uskladnených viac ako 100.000 ton leteckého paliva pre ukrajinské vzdušné sily.

 

Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili 15 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Starica, Iščenko, Borozenskoje a Tokarevka v Chersonskej oblasti, Ljubimovka v Záporožskej oblasti, Jegorovka, Staromajorskoje a Blagoveščenka v Doneckej ľudovej republike, Verchnjaja Duvanka, Kuzemovka a Oborotnovka v Luganskej ľudovej republike.

 

Okrem toho bolo pri obciach Kachovka v Chersonskej oblasti a Svatovo v Luganskej ľudovej republike zostrelených šesť rakiet amerického systému HIMARS a jedna protiradarová strela HARM.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 325 lietadiel, 162 vrtuľníkov, 2323 bezpilotných lietadiel, 383 protilietadlových raketových systémov, 5997 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 874 raketometov, 3517 poľných diel a mínometov, ako aj 6720 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

Kyjevský režim pokračuje v provokáciách s cieľom vytvoriť hrozbu katastrofy v Jadrovej elektrárni Záporožie. Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny vypálilo v priebehu dňa viac ako 30 delostreleckých granátov na východný okraj mesta Energodar a územie susediace s jadrovou elektrárňou. Údery boli vedené z Ukrajinov kontrolovaných oblastí obcí Nikopoľ a Červonogrigorovka v Dnepropetrovskej oblasti.
Palebná sila bola potlačená spätnou paľbou ruských delostreleckých jednotiek. Na stanici nie sú žiadne obete ani ničenie. Radiačné prostredie je normálne.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov