F-35A počas testu zhodenia riadenej bomby B61-12
Aktuality, Letectvo,

Pripravuje sa úder na Rusko. USA plánujú rozmiestniť v Európe približne 500 jadrových bômb

Podľa Federácie amerických vedcov ( FAS ) je vývoj novej, dvanástej modifikácie B61, riadenej termonukleárnej bomby, úplne ukončený. Do výroby pôjde 480 kusov, poznamenáva FAS , z ktorých značná časť bude v rokoch 2023-2024 umiestnená na amerických leteckých základniach v Európe, kde nahradia zastarané modely B61. Teraz sú americké jadrové zbrane umiestnené na šiestich leteckých základniach v Turecku a európskych krajinách. 15 jadrových bômb je umiestnených na leteckých základniach v Kleine Brogel (Belgicko), Büchel v Porýní-Falcku (Nemecko), Gedi (Taliansko), Volkel (Holandsko). Ďalších 20 je na základniach v Incirliku (Turecko) a Aviano (Taliansko).


 

 

Každá z týchto základní má jeden až dva tucty skladov ( bezpečnostný systém jadrových skladov WS3 ) v rovnakom počte ochranných úkrytov pre lietadlá. V súčasnosti je v Európe osem aktívnych lokalít systému WS3.

 

 

Oznámenie nových amerických jadrových bômb v Európe sa presne zhoduje so začiatkom dvojtýždňového jadrového cvičenia NATO Steadfast Noon 17. októbra . Podľa FAS „Cvičenie sa sústreďuje na leteckú základňu Kleine Brogel v Belgicku, jednu zo šiestich leteckých základní v Európe, kde sú uložené americké jadrové bomby, a prichádza uprostred veľkých modernizácií amerických jadrových základní v celej Európe.“ Bloomberg poznamenáva , že NATO zorganizovalo jadrové manévre v Európe , aby „demonštrovalo silu Západu Rusom“.

 

Príslušníci nemeckého letectva pod dohľadom personálu amerického letectva nacvičujú nakladanie americkej jadrovej bomby B61-4 na nemecké stíhacie lietadlo Tornado

 

Termonukleárna bomba B61 je hlavnou jadrovou zbraňou strategických jadrových síl USA. Dvanásta modifikácia v roku 2015 bola testovaná bez hlavice. Letecká bomba B61-12 si zachovala výkon predchádzajúcej verzie – 0,3; 1,5; 10 alebo 50 kiloton, ale variant sa vďaka chvostu stal presnejší a ovládateľnejší. Nálož je možné zhodiť z lietadla vo veľkej výške – potom sa bude kĺzať smerom k cieľu.

 

 

Cvičenie Steadfast Noon podľa FAS vypracuje mechanizmus známy ako nukleárne zdieľanie , v rámci ktorého Američania inštalujú jadrové zariadenia do stíhačiek jednotlivých nejadrových krajín NATO a cvičia svojich pilotov na jadrový útok pomocou amerických jadrových zbraní. bomby.

 

 

Tento rok NATO oznámilo, že sedem krajín aliancie poskytuje lietadlá s dvojakým použitím pre misiu zdieľania jadrových zbraní. Krajiny v správach neboli uvedené, ale päť z nich je známych: Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Spojené štáty americké. Šiestou krajinou je pravdepodobne Turecko. Siedmym štátom je Grécko. Hoci Grécko už nemá na sklade jadrové zbrane (boli stiahnuté v roku 2001) a nemá vyhradenú bojovú jednotku, má rezervné jednotky a „pohotovostné“ misie.

 

 

Všetky americké základne v Európe, kde sú uskladnené jadrové zbrane, sú dnes intenzívne modernizované. Napríklad na leteckej základni Gedi v Taliansku modernizácia zahŕňa výstavbu novej pristávacej dráhy a ochranného priestoru pre nové stíhačky F-35A, ktoré nahradia stíhačky Tornado v misii zdieľania jadrových zbraní. Okrem toho okolo ôsmich trezorov vyrástol nový vysoko zabezpečený perimeter. Vylepšený je aj podzemný káblový systém a systém prenosu a zobrazovania alarmov ( AC&D ), ktorý sa používa pre trezory WS3. V roku 2015 boli modernizované letecké základne Aviano v Taliansku a Incirlik v Turecku. Na leteckej základni Volkel v Holandsku je v súčasnosti najvýznamnejšou modernizáciou nová veľká pristávacia dráha.

 

 

Okrem modernizácie základní a podporných zariadení sa modernizujú aj nosné systémy a zbrane. Päť zo siedmich krajín, ktoré prispievajú svojimi dvojúčelovými lietadlami do misie zdieľania jadrových zbraní, modernizujú svoje stíhacie bombardéry F-35A piatej generácie: Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Spojené štáty americké. Turecko malo prejsť na F-35A, ale stratilo americký kontrakt po tom, čo získalo ruský systém S-400.

 

 

Napokon, ako už bolo spomenuté vyššie, existujúce jadrové bomby B61 budú čoskoro nahradené pokročilou riadenou jadrovou bombou B61-12. Príprava jednotiek v Európe na prijatie nových zbraní by sa mala začať začiatkom roku 2023, prvá zbraň môže doraziť na prvú základňu koncom roka 2023 alebo v roku 2024.

 

Vybudovaním svojej jadrovej päste v Európe, aby zaútočila na Rusko, Washington mení Starý svet na rukojemníka svojich agresívnych vojenských plánov. A Európa to začína chápať.
Vladimir Malyšev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov