Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán má najväčší raketový arzenál na Blízkom východe. Vojenská spolupráca s Ruskom začala byť faktorom svetovej stability

Spravodajské agentúry Spojených štátov a Ukrajiny dostali informáciu, že Irán sa pripravuje previesť do Ruska balistické rakety krátkeho dosahu zem-zem Fateh-110 a Zolfaghar , schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 300 a 700 kilometrov, píše The Washington Post . Zmluva na dodávku rakiet bola údajne uzavretá 18. septembra.


 

„Prechod z dronov na rakety zem-zem by mohol poskytnúť Rusom viac schopností a väčšiu údernú silu. Niektoré modely rakiet sa dodávajú s elektrooptickými navádzacími systémami, ktoré umožňujú operátorom rakiet presne ich navádzať pri konečnom priblížení sa k cieľu,“ povedal pre publikáciu Farzin Nadimi, iránsky expert na zbrane z Washingtonského inštitútu pre politiku Blízkeho východu.

 

„Irán tiež pripravuje nové dodávky bezpilotných lietadiel pre Rusko, vrátane desiatok ďalších Mohajer- 6 a veľkého počtu Shahed-136. Druhé, niekedy nazývané kamikadze drony, sú navrhnuté tak, aby zasiahli svoje ciele a sú schopné dopraviť výbušniny až do vzdialenosti 1 500 míľ. Iránski technickí poradcovia v posledných týždňoch navštívili oblasti kontrolované Ruskom, aby poskytli pokyny, ako ovládať drony .

 

Izraelskí vojenskí experti so znepokojením konštatujú vysokú účinnosť používania iránskych bezpilotných lietadiel na Ukrajine: „UAV vykonali útoky na oblohe Ukrajiny – a to v Izraeli vyvoláva obavy. Použitie Shahed-136 môže v zime znamenať veľký rozdiel a ak Rusi vypustia roje UAV, Ukrajinci budú mať problémy.“

 

Podľa analytikov zo skupiny Missile Threat pri Washingtonskom Centre pre strategické a medzinárodné štúdie ( CSIS ) má Irán najväčší a najrozmanitejší raketový arzenál na Blízkom východe, „vrátane tisícok balistických a riadených striel, z ktorých niektoré sú schopné zasiahnuť aj Izrael a juhovýchodnú Európu.” Za posledné desaťročie Irán značne investoval „do zlepšenia presnosti a smrtonosnosti týchto zbraní“. V dôsledku toho sa podľa expertov CSIS iránske raketové sily stali skutočnou hrozbou pre americkú armádu a jej partnerov v regióne.

 

V septembri 2019 Irán spustil koordinované útoky presných bezpilotných lietadiel a riadených striel proti saudským ropným zariadeniam v Abqaiq a Khurais, čím dočasne zastavil výrobu v rafinérii Abqaiq, ktorá dodáva 5 – 7 % dennej svetovej produkcie ropy. Iránske rakety sa stali nočnou morou nielen pre Saudskú Arábiu, ale aj pre Izrael v Libanone.

 

V januári 2020 Irán hodiny vypálil 22 balistických rakiet na americké sily v Iraku ako odvetu za americkú vraždu šéfa IRGC generála Kásema Solejmáního. Tieto útoky poškodili americké zariadenia na leteckej základni Al-Assad západne od Bagdadu a zranili viac ako 100 amerických vojakov.

 

„Potenciál balistických rakiet vyrobených v Iráne spôsobiť značné zničenie je nepochybný, pretože boli opakovane použité v nepriateľských akciách. Za posledných pár rokov došlo v januári 2020 k útokom na leteckú základňu Al-Assad v Iraku s použitím balistických rakiet krátkeho doletu série Qiam a k úderom na Erbil v Iraku v marci 2022 raketami Fateh-110. Táto zbraň zasiahne veľmi tvrdo s impozantným stupňom presnosti, “ píše publicista pre americký vojenský portál The Drive Tyler Rogoway.

 

The Drive odhaduje , že Irán má viac ako 20 rôznych typov balistických rakiet, ktoré môže Rusku ponúknuť. Uvádza sa napríklad, že dosah balistickej rakety stredného doletu (IRBM) Qiam-1 je asi 804 kilometrov, čo umožní ruským ozbrojeným silám zasiahnuť ciele na celej Ukrajine. Pokročilejšie verzie série Qiam majú manévrovateľné návratové vozidlá ( MaRV ), ktoré poskytujú vylepšenú presnosť zásahu cieľa a sťažujú jeho zachytenie protivzdušnou obranou.

 

Ghadr-110 , vylepšená verzia Shabab-3 IRBM , má ešte dlhší dolet okolo 2000 kilometrov. „Rusko by mohlo umiestniť tieto rakety do veľkej vzdialenosti od hraníc Ukrajiny, “ uvádzajú noviny. – Vzhľadom na prirodzenú mobilitu rôznych typov iránskych balistických rakiet v koľajových vozidlách bude pre Ukrajinu veľmi ťažké čeliť hrozbe, ktorú tieto rakety predstavujú. Rusko môže tiež kúpiť sériu vysoko presných mobilných IRBM na tuhé palivo Fateh, ktoré sú vybavené koncovým navádzaním pre vyššiu presnosť zásahu .

 

„Fateh-110, ktorý bol testovaný v bojoch a bol uvedený do sériovej výroby, môže byť pre ruských generálov veľmi zaujímavý. Raketa má dosah takmer 300 kilometrov, vďaka čomu je vhodná na ničenie mnohých cieľov na Ukrajine.“

 

Obzvlášť atraktívne je, že iránske rakety zem-zem používajú odpaľovacie zariadenia na podvozku komerčných nákladných áut, čo uľahčuje ich údržbu a obsluhu.

 

Vývoj mnohých iránskych rakiet by nebol možný bez spolupráce s Ruskom. V dňoch 7. – 8. septembra sa teda v iránskej provincii Isfahán konali cvičenia pozemných síl iránskej armády „Ektedar – 1401“, počas ktorých boli testované balistické rakety so satelitným navádzaním Fath 360 a Fajr-5 . prvý krát . Vtedy bol prvý raz použitý ruský systém GLONASS, ku ktorému Rusko poskytlo Iránu prístup.

 

Iránsky raketomet Fath 360 je odpoveďou Iránu na americký HIMARS. Nová satelitne navádzaná balistická strela je presnosťou porovnateľná s HIMARS a umožňuje mobilnú taktiku strieľaj a uteč.

 

Zaujímavý koncept ďalšieho rozvoja vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a Iránom predložil pracovník Ruského centra pre makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy (CMASF), vytvoreného v tom čase súčasným podpredsedom vlády RF Andrej Belousov, jeho mladší brat Dmitrij Belousov.

 

Rusko by podľa jeho názoru malo financovať priemysel krajín, na ktoré sa vzťahujú sankčné obmedzenia zo strany USA a ich spojencov, aby sa sankcie obišli. Pravdepodobne sme teraz svedkami implementácie tohto konceptu: Moskva investuje v Iráne (nielen) a dostáva k dispozícii nové sériovo vyrábané typy pokročilých zbraní.

 

Americká rozviedka tvrdí že Irán plánuje dodávať Rusku nielen drony, ale aj balistické rakety

 

Správa Dmitrija Belousova sa teda odvoláva na „odsun z krajiny (samozrejme do priateľských jurisdikcií) jednotlivých zložiek výrobných reťazcov, ktoré sú obzvlášť citlivé na obmedzenia sankcií, po ktorom nasleduje dovoz hotových výrobkov“ .

 

Rusko-iránske vzťahy tak stúpajú na úroveň vojenskej spolupráce. Z dlhodobého hľadiska by úzka rusko-iránska spolupráca mohla zastaviť postup kolektívneho Západu v Eurázii.
Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov