Jevgenij Prigožin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf bojovej skupiny Wagner potvrdil vytváranie ľudových milícií v regióne Belgorod

Úrady Chersonského regiónu majú v úmysle oslobodiť ďalšie tri regióny Ukrajiny, uviedol pre RIA Novosti zástupca vedúceho miestnej správy Kirill Stremousov.
“Po odrazení útoku na Cherson plánujeme spustiť protiofenzívu na Nikolajev, Odesu a Dnepropetrovsk,” uviedol zdroj. V predvečer Vladimír Putin dekrétom zaviedol stanné právo v Chersonskej a Záporožskej oblasti, Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. Úradujúci guvernér Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo oznámil organizovaný presun civilného obyvateľstva z pravého na ľavý breh Dnepra. To je podľa neho nevyhnutné na vytvorenie obranného opevnenia. Podľa úradov regiónu Kyjev hromadí sily na rozsiahlu ofenzívu, Rusko vytvorilo vojenskú skupinu na jej odrazenie. 18. októbra armádny generál Sergej Surovikin , veliteľ Spoločnej skupiny síl v oblasti operácie, uviedol , že situácia v Chersonskom smere nie je jednoduchá, velenie nevylučuje robiť „ťažké rozhodnutia“. ”


 

Takmer mesiac po začatí čiastočnej mobilizácie v Rusku sa nahromadilo množstvo problémov, ktoré si vyžadujú neodkladný zásah najvyššieho vedenia krajiny. Ruský prezident Vladimir Putin 19. októbra oznámil prísne opatrenia na poskytnutie mobilizovaných Rusov a podporu ich rodinám. Hlava štátu schválila prísny zoznam pokynov k tejto téme a vymenovala zodpovedné osoby z radov vysokých funkcionárov. Ruský vodca poveril ministerstvo obrany a ministerstvo financií, aby schválili výšku peňažného príspevku a jednotlivých platieb pre mobilizovaných na základe minimálnej garantovanej sumy najmenej 195-tisíc rubľov mesačne, odo dňa zápisu do zoznamov personálu vojenského útvaru vrátane doby výcviku a vzdelávania. Zodpovednými boli Sergej Šojgu a Anton Siluanov, ktorí to musia dokončiť za menej ako dva týždne – do 1. novembra.

 

Vláda Ruskej federácie a ministerstvo obrany zároveň dostali pokyn, aby zabezpečili včasné prijatie všetkých splatných finančných prostriedkov každým zmobilizovaným. Zodpovedný Michail Mišustin a Sergej Šojgu by mali podať prvú správu hlave štátu o tejto otázke 1. novembra a potom bude tento postup mesačne.

 

Ruská vláda bola tiež poverená, aby zabezpečila pridelenie prostriedkov z rozpočtu potrebných na realizáciu vyššie uvedeného. Predseda vlády to musí oznámiť do 1. novembra.

 

Ruský líder poveril guvernérov regiónov a území, ako aj hlavy republík, teda najvyšších predstaviteľov konštitučných celkov Ruskej federácie, aby pomáhali pri organizovaní miest pre mobilizovaných, ako aj pri organizovaní podujatí na výcvik a vzdelávanie týchto občanov“. Okrem toho musia zabezpečiť realizáciu súboru opatrení sociálnej podpory pre rodiny mobilizovaných. Títo úradníci sa musia hlásiť hlave štátu do 1. novembra.

 

Prezident sa teda rozhodol prevziať osobnú kontrolu nad všetkým, čo súvisí so zabezpečením mobilizovaných, ich výcvikom a vzdelávaním, ako aj opatreniami na podporu ich rodinných príslušníkov. Teraz mnohí úradníci nebudú môcť predstierať, že procesy prebiehajúce v krajine sa ich netýkajú.

V súčasnosti na území Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou vznikajú obranné stavby a v spomínanej oblasti Ruskej federácie sa formujú aj ľudové milície. Večer 19. októbra o tom verejnosť informoval telegramový kanál „Kepka Pigožina“ s odvolaním sa na Jevgenija Prigožina, zakladateľa bojovej skupiny „Wagner“.

 

Špecifikovaný kanál dostal žiadosť od redaktorov RIA, ktorá načrtla niekoľko aktuálnych problémov. Médiá sa pýtali Prigožina najmä na to, ako ruský prezident Vladimir Putin zaviedol štyri stupne pripravenosti v regiónoch Ruskej federácie a výstavbu Wagnerovej línie na Donbase.

 

V komentári sa uvádza, že v zóne zodpovednosti Wagner PMC sa Wagnerova línia skutočne aktívne buduje na „hraniach Luhanskej a čiastočne Doneckej oblasti, ako aj v nich“. Wagner PMC navyše spolupracuje s regiónom Belgorod, kam bol pred niekoľkými týždňami vyslaný Hrdina Ruska Andrey Bogatov.

 

Zaoberá sa nielen výstavbou obranných štruktúr, ale aj vytváraním ľudových milícií na území regiónu Belgorod. Niekoľko podnikov tam vyrába potrebné prvky pre opevnenie a inštruktori Wagner PMC školia občanov, ktorí budú brániť hranice regiónu – hovorí komentár.

 

Okrem toho bolo zdôraznené, že PMC „Wagner“ môže poskytnúť komplexnú pomoc aj ďalším subjektom Ruskej federácie, „ktoré sa potrebujú postarať o svoju obranu“. Pripomíname, že v prvej polovici októbra boli svedectvá o rozsiahlych opevňovacích prácach, ktoré na území Luhanskej republiky realizovalo Wagner PMC.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov