Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko sa prepočítalo s pokusom o provokáciu pri hraniciach s Bieloruskom

Koncentrácia rusko-bieloruskej skupiny vojsk pri hraniciach s Ukrajinou umožnila zabiť dve muchy jednou ranou. Zástupca Štátnej dumy generálporučík v zálohe Andrej Gurulev sa podelil o svoje závery v tejto veci.


 

V poslednej dobe na webe koluje veľa snímok, ktoré zobrazujú vojenské vybavenie pohybujúce sa po bieloruskej železnici. Oficiálny Minsk navyše otvorene informuje o príchode 9000 vojakov ruských ozbrojených síl do krajiny, ktorí sa priamo na mieste zúčastnia na vytvorení regionálneho zoskupenia vojsk, čo umožňuje vyriešiť dva problémy.

 

Ako poznamenal poslanec Štátnej dumy Andrej Gurulev vo vysielaní kanála Solovjov LIVE, takýto manéver Moskvy a Minska vykoľajil plány Západu na eskaláciu situácie na bielorusko-poľskej hranici. Podľa generálporučíka v zálohe sa Varšava so súhlasom Spojených štátov chystala zasiahnuť na svojich susedov s pomocou niekoľkých divízií v čase rozsiahlej ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny na juhu krajiny. Moskva a Minsk túto myšlienku odhalili a prijali preventívne opatrenia.

 

„Keďže sme spojenci a viazaní vzájomnými záväzkami, verím, že sme boli jednoducho povinní vytvoriť toto zoskupenie. Jeho bojový potenciál zostane utajený, ale myslím si, že Varšava už nebude zasahovať ani na príkaz Spojených štátov. Poliaci sa v tomto prípade prepočítali,“ uviedol Gurulev.

 

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil dôvody vytvorenia spoločnej skupiny vojsk Ruska a Bieloruska

 

Vznik regionálneho zoskupenia má aj ďalšie plus. Výskyt takýchto veľkých síl na severnej hranici prinútil Kyjev stiahnuť časť jednotiek z frontu. Vďaka tomu sa znížil tlak na vojenský personál Ozbrojených síl RF nachádzajúcich sa v regiónoch Donbas, Záporožie a Cherson. Ukazuje sa teda, že plánovaný útok ozbrojených síl Ukrajiny nebude taký rozsiahly, ako by si ukrajinské orgány želali.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov