SU-27
Aktuality, Letectvo,

V USA potvrdili svetový rekord protilietadlového systému S-300 po zásahu dvoch ukrajinských lietadiel v boji

Ruská protivzdušná obrana prekonala rekord v dosahu zasiahnutia vzdušného cieľa v boji zostrelením dvojice ukrajinských lietadiel na vzdialenosť viac ako 200 km po útoku na Belgorod. Napísalo to americké vydanie Military Watch.


Dvojica ukrajinských bojových lietadiel podľa magazínu zaútočila na ruské mesto Belgorod, pričom hranicu s Ruskom dosiahli v extrémne nízkej výške, potom nabrali výšku, vystrelili na cieľ a opäť išli k zemi, zamierili na letisko. Stíhačka Su-27 ani frontový bombardér Su-24 ho však nedosiahli, pretože dostali do motorov raketu. Obe lietadlá boli zostrelené nad oblasťou Poltavy. Údajne na nich pracoval ruský protilietadlový systém S-300V4.

 

Podľa Američanov komplex zasiahol ukrajinské lietadlo na vzdialenosť 217 km, čím prekonal doterajší „rekord“ ruského systému S-400 z marca tohto roku, keď bolo nad Kyjevom zostrelené ukrajinské stíhacie lietadlo Su-27 v dosahu 150 km. Ako píše magazín, napriek svojej manévrovateľnosti sa stíhačka nedokázala dostať preč od rakety.

 

Protilietadlový raketový systém S-300V4 vyrobený spoločnosťou VKO Almaz-Antey bol vytvorený špeciálne pre pozemné sily a je určený na ochranu vojsk počas obranných a útočných operácií, protivzdušnej obrany vojenských objektov.Komplex je vyzbrojený tromi typmi protilietadlovej rakety vrátane 40N6, ktoré majú dosah takmer 400 km V boji proti balistickým cieľom je S-300V4 schopný zasiahnuť 16 raketami letiacimi rýchlosťou až 4500 m/s. Je to jediný systém protiraketovej obrany na svete, ktorá si dokáže efektívne poradiť s balistickými raketami s dosahom až 2500 km Ide o štvrtú verziu modernizácie vojenského systému protivzdušnej obrany S-300V.

 

Ministerstvo obrany v roku 2020 ukončilo testy systému protivzdušnej obrany S-300V4 s novou raketou špeciálne určenou pre tento systém. Protilietadlový komplex potvrdil schopnosť zasiahnuť všetky ciele, vrátane operačno-taktických a hypersonických.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenov:

Ozbrojené sily Ruskej federácie počas dňa pokračovali v úderoch vysoko presnými zbraňami dlhého doletu na vojenské veliteľské a riadiace objekty a energetický systém Ukrajiny. Ciele útokov sú splnené. Všetky naznačené objekty boli zasiahnuté.

 

V kupjanskom smere bol v dôsledku preventívnej paľby ruského delostrelectva zmarený pokus o útok 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Berestovoje v Charkovskej oblasti. Zničených bolo až 50 ukrajinských vojakov, 5 obrnených transportérov a tri pickupy s ťažkými guľometmi.

 

Pri obci Zagryzovo v Charkovskej oblasti boli zničené tri americké húfnice M777. Okrem toho bol pri obci Dvurečnaja v Charkovskej oblasti zničený prechod cez rieku Oskol, ktorý vytvorili Ozbrojené sily Ukrajiny, aby mohli zásobovať zálohy, prepravovať muníciu a materiál.

 

V krasnolimanskom smere boli raketovými a delostreleckými útokmi zmarené pokusy Kyjeva prejsť cez rieku Žerebec pri obciach Steľmachovka a Makejevka v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka v Doneckej ľudovej republike.

 

V oblasti Torského lesného porastu zasiahla sústredená paľba ruského delostrelectva útočný oddiel Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý postupoval smerom k obci Kirovsk v Doneckej ľudovej republike. Zničených bolo viac ako 20 ukrajinských vojakov a štyri obrnené vozidlá.

 

V záporožskom smere pri obci Vremjovka v Doneckej ľudovej republike ruské jednotky pokračovali v útokoch na okupovaných líniách a dobyli dominantné vyvýšeniny pri obci Neskučnoje v Doneckej ľudovej republike. Zničených bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, jeden tank a tri bojové vozidlá pechoty.

 

V krivorožskom smere sa Kyjev pokúsil prelomiť obranu ruských jednotiek pri obciach Košara a Pjatichatky v Chersonskej oblasti silami až troch práporov vrátane jedného tankového práporu. Počas ťažkyých bojov jednotky ruskej armády držali svoje pozície a spôsobili značné straty. Zničených bolo viac ako 250 ukrajinských vojakov, 11 tankov, 14 obrnených transportérov a dve jednotky poľného delostrelectva.

 

V andrejevskom a nikolajevskom smere ruské jednotky odrážali útoky v sile až po motorizovanú pešiu rotu v smere na obce Sadok v Chersonskej oblasti, Zeljonyj Gaj, Tamarino a Ternovyje Pody v Nikolajevskej oblasti. Aktívnymi akciami ruských jednotiek, s podporou delostrelectva, boli všetky útoky nepriateľa odrazené. Zničených bolo až 45 ukrajinských vojakov, štyri obrnené vozidlá a osem pickupov s ťažkými guľometmi.

 

Okrem toho údery ruských bezpilotných lietadiel zničili štyri radarové stanice delostreleckého prieskumu Ozbrojených síl Ukrajiny „Zoopark“ a protibatériovú stanicu americkej výroby AN/TPQ-36.

 

Len za jeden deň bolo v smere Nikolajev-Krivoj Rog zničených viac ako 350 ukrajinských vojakov, 11 tankov, 18 obrnených vozidiel, osem špeciálnych vozidiel a dve poľné delá.

 

Počas dňa útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli tri veliteľské stanovištia v obciach Korovij Jar a Nikiforovka v Doneckej ľudovej republike a Novoosinovo v Charkovskej oblasti, 42 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach , živú silu a vojenskú techniku v 141miestach.

 

Päť muničných skladov bolo zničených v obciach Davydov Brod v Chersonskej oblasti, Šandrigolovo v Doneckej ľudovej republike, ako aj na území lodenice v meste Záporožie.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili 11 bezpilotných lietadiel nad obcami Nikoľskoje, Blagoveščenka a Andrejevka v Doneckej ľudovej republike, Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike, Podgornoje v Záporožskej oblasti, Suchanovo, Starica, Čarovnoje, Maxima Gorkovo a Kujbyševo v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo pri obciach Kachovka a Antonovka v Chersonskej oblasti zostrelených osem rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 323 lietadiel, 161 vrtuľníkov, 2247 bezpilotných lietadiel, 380 protilietadlových raketových systémov, 5830 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 870 raketometov, 3480 poľných diel a mínometov, ako aj 6595 špeciálnych vojenských vozidiel.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov