Ruský film “Najlepší v pekle”
Aktuality, História,

Ruský film “Najlepší v pekle” (2022)

Podarilo sa mi nájsť odkaz na nový ruský film Лучшие в аду režišéra Andreja Batova, ktorý bol natočený v roku 2022 a reaguje na Špeciálnu operáciu na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2024. Film vznikol aj za finančného prispenia šéfa ruských Wagnerovcov Jevgenija Prigožina


 

Film je veľmi dobre natočený a realistický, reflektuje na reálne bojové operácie, ktoré sa skutočne stali. Na tvorbe filmu sa podieľali ostrieľaní vojenskí odborníci z Wagnera, ktorí majú za sebou skúsenosti aj zo Sýrie či Afriky. Obsah je jednoduchý, na začiatku filmu sa divák zoznámi s dvoma vojenskými zoskupeniami: Bieli (ruskí vojaci) a Žltí (ukrajinskí vojaci).

 

Farby sú zvolené zámerne, Wagnerovci, Čečenci, jednotky Luhanska, Donecka a ruskí vojaci majú ramená a stehná označené bielou páskou, Ukrajinci používajú žlté a modré pásky, pričom modré nie su až tak dobré, pretože ich nie je dobre vidieť.

 

Tri ozbrojené zoskupenia Bielych majú za úlohu obsadiť výškové budovy v bližšie nemenovanom meste a vyčistiť cestu leteckému pozorovateľovi, ktorý ma zistiť kde presne sa nachádzajú pozície ťažkého ukrajinského delostrelectva, ktoré je veľmi dobre maskované, takže ho drony nedokážu objaviť. Následne má poslať získané koordináty palebných postavení delostrelectva žltých dvom SU-25 bielych. Ako už bolo povedané, situácia, ktorá sa vo filme stala sa skutočne aj odohrala.

 

Bojové scény sú reálne a naturalisticky tvrdé. Vojaci oboch jednotiek sú yzbrojení, motivovaní a ochotní biť sa až do konca. Ruský vojenský odborník Nikolaj Starikov ohodnotil film veľmi vysoko: “Film zobrazuje bojové scény realistickým spôsobom, bez príkras a zbytočne krvavých scén. Ukazuje modernú vojnu na úrovni bojovej činnosti menších útočných bojových skupín. Táto vojna čiastočne pripomína šachovú partiu, pri ktorej velitelia rozmýšľajú nad tým ako súpera oklamať a prechytračiť.

 

Rossijskaja Gazeta uviedla, že film zobrazuje vernú rekonštrukciu útočných bojových operácii vojenskej jednotky Wagnerovcov na bližšie neidentifikoateľnom mieste v Donbase. Ukazuje ťažkú prácu vojakov bez príkras a zbytočného sentimentu. V boji na smrť stoja proti sebe motivovaní a vycvičení bojovníci, ochotní nekompromisne bojovať do konca.

 

Alexander Gubkin z Echa Severa takisto hodnotí film veľmi vysoko, vidí vo filme však čiastočne propagandistický aspekt, ktorí je podčiarknutý na začiatku a v závere filmu. Film predstavuje divákovi jednotku Wagnerovcov, ktorá sa nevzdáva, pretože : “od nich sa ide alebo do dôchodku, alebo do hrobu. Vojaci Wagnerovcov uzavreli zmluvu s korporáciou, štátom a aj sami medzi sebou, takáto zmluva sa nedá zrušiť. A aj keď sa dostanú do pekla (je jedno či biblicky, alebo na bojisku), budú v tomto pekle najlepší” (po rusky Лучшие в аду).

 

Nikita Mironov z Večernej Moskvy vníma veľmi pozitívne skutočnosť, že vo filme nie sú dobrí a ani zlí. Bieli sú Wagnerovci, žltí – motivovaníí ukrajinskí vojaci, nie neonacistiká chamraď z Pravého sektora či Azova. Hlboko ho zaujal motív, keď v jednom z bytov padne na zem ikona, vojak žltých ju zdvihne, vráti na miesto, prekrižuje sa a o niekoľko sekúnd po výbuchu granáta umrie. Na miesto prichádza biely vojak, ktorý takisto zbadá ikonu na zemi a takisto ju zdvihne, položí na miesto a takisto vzápätí umiera. Táto scéna podčiarkuje fakt, že medzi Bielymi a Žltými ide o bratovražednú vojnu, ktorá v prvom rade vyhovuje Američanom, ktorí podporovali na Ukrajine od roku 1991 banderovské prozápadné zoskupenia a ktorí potrebujú za každú cenu poraziť Rusko a neskôr aj Čínu..

 

Motív bratovražednej vojny sa objaví ešte v ďalšej scéne. Po minutí nábojov vo vzájomnom boji na život a na smrť bojujú dvaja vojaci – biely a žltý, pričom neskôr sa ukáže, že ich dedovia v minulosti spoločne prišli do Berlína….

 

 

Film je realistický a ukazuje aj taktické spôsoby vedenia vojenského konfliktu v súčasnosti. Nebudem sa viac o filme rozpisovať, každý si dokáže o filme urobiť vlastný obraz sám.

Karol Oravečka

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov