Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína vyzvala svojich občanov, aby urýchlene opustili územie Ukrajiny. Má informácie od ruských partnerov?

Peking sa zaviazal k mierovému znovuzjednoteniu s Taiwanom, ale nesľúbil, že sa vzdá použitia sily, povedal v nedeľu na 20. zjazde Komunistickej strany Číny čínsky prezident Si Ťin-pching, generálny tajomník Komunistickej strany Číny.
„Úprimne a zo všetkých síl trváme na vyhliadke mierového znovuzjednotenia, ale nikdy nesľúbime, že sa vzdáme použitia sily a ponecháme si možnosť prijať všetky potrebné opatrenia proti zasahovaniu vonkajších síl a extrémne malému počtu pro- separatistov za nezávislosť Taiwanu, ako aj ich separatistické aktivity,“ povedal. Si Ťin-pching zároveň zdôraznil, že takéto akcie nebudú v žiadnom prípade namierené proti väčšine Taiwancov. Oficiálne vzťahy medzi centrálnou čínskou vládou a jej ostrovnou provinciou sa prerušili v roku 1949 po tom, čo sa sily Kuomintangu pod vedením Čankajška, porazeného v občianskej vojne s Čínskou komunistickou stranou, presťahovali na Taiwan. Obchodné a neformálne kontakty medzi ostrovom a pevninskou Čínou sa obnovili koncom 80. rokov 20. storočia. Od začiatku 90. rokov sa strany začali kontaktovať prostredníctvom mimovládnych organizácií – Pekingskej asociácie pre rozvoj vzťahov v Taiwanskom prielive a Taipei Foundation for Cross-Strait Exchanges.


 

Čínska komunistická strana stojí za skutočným multilateralizmom v medzinárodných vzťahoch a dôrazne sa stavia proti hegemonizmu a hrubej sile, uviedol v nedeľu generálny tajomník Ústredného výboru KSČ a prezident Si Ťin-pching pri prejave.
„Komplexne presadzujeme diplomaciu veľkej moci s čínskymi charakteristikami, podporujeme budovanie komunity so spoločnou budúcnosťou ľudstva, rozhodne obhajujeme nestrannosť a spravodlivosť v medzinárodných vzťahoch, obhajujeme a praktizujeme skutočný multilateralizmus a zastávame jasný postoj proti hegemonizmu a brutálnemu silovú politiku,“ povedal Si Ťin-pching.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu povedal, že ČĽR bude pokračovať v reformovaní svojej armády, aby dosiahla svoj cieľ mať armádu svetovej triedy do stého výročia Ľudovej oslobodzovacej armády v roku 2027.

“Dosiahnutie cieľa storočného boja o vybudovanie armády podľa plánu a urýchlenie transformácie Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády je strategickou požiadavkou pre komplexnú výstavbu moderného socialistického štátu,” povedal Si Ťin-pching na 20. zjazde KSČ

 

Zdôraznil potrebu realizovať ideu strany o posilnení armády v novej ére, „trvať na politickej výstavbe armády, reformovať armádu, zvyšovať bojaschopnosť armády prostredníctvom vedecko-technického pokroku a talentovaného personálu, a riadiť armádu v súlade so zákonom.“ Upozornil tiež na potrebu urýchlenia modernizácie vojenskej teórie, formy organizácie armády, výzbroje a techniky.
“Je potrebné zvýšiť strategické spôsobilosti na ochranu štátnej suverenity, bezpečnosti a rozvojových záujmov,” povedal.

 

Korupcia je hlavnou hrozbou pre životaschopnosť Komunistickej strany Číny, vyhlásil ďalej Si Ťin-pching pri prejave na otvorení 20. národného kongresu Komunistickej strany Číny.
“Korupcia je hlavným zhubným nádorom, ktorý ohrozuje vitalitu a bojové schopnosti strany,” povedal Si Ťin-pching.

 

Šéf Čínskej ľudovej republiky zdôraznil, že pokiaľ existujú dôvody a podmienky na korupciu, boj proti nej sa nemôže zastaviť ani na minútu. Poznamenal, že strana nikdy nebude tolerovať korupciu a bude za ňu trestať podľa “princípu nulovej tolerancie”.

 

Sun Yeli, hovorca 20. Národného kongresu KČS, v sobotu povedal, že za posledných 10 rokov bolo v Číne odsúdených za korupčné zločiny viac ako 4,43 milióna ľudí.

 

20. zjazd Komunistickej strany Číny sa bude konať v Pekingu od 16. do 22. októbra a zúčastní sa na ňom takmer 2300 delegátov z celej Číny, ktorí zastupujú viac ako 96 miliónov členov strany. Zjazd zhrnie výsledky päťročnej práce KSČ, načrtne ciele, ktoré sa bude strana a krajina snažiť dosiahnuť v nasledujúcich piatich rokoch, posúdi a schváli zmeny pravidiel strany. Po skončení zjazdu sa má konať prvé plénum 20. ÚV KSČ, ktoré vymenuje najvyššie vedenie strany – členov politbyra a Stáleho výboru politbyra. Pozorovatelia veria, že súčasný generálny tajomník ČKS Si Ťin- pching zostane vo funkcii aj tretie funkčné obdobie.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo svojich občanov, aby okamžite opustili Ukrajinu. Príslušný príkaz bol zverejnený na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí. Peking vyzýva Číňanov, aby opustili ukrajinské územie. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v zásade po prvýkrát vyzvalo svojich občanov, aby opustili Ukrajinu ihneď po začatí špeciálnej vojenskej operácie, t.j. koncom februára, no vtedy táto výzva nevyznela až tak kategoricky. Tentoraz vo výzve odzneli slová „okamžite“ a „naliehavo“. Peking navyše sľubuje akúkoľvek pomoc pri odchode z krajiny, odlet nazýva „evakuáciou“ a dôrazne odporúča neodkladať ho.

 

Táto správa už znepokojila západnú tlač a naznačila, že Čína „niečo vie“ o nadchádzajúcich krokoch Ruska na Ukrajine. Objavujú sa návrhy, že Moskva údajne varovala Peking pred blížiacimi sa údermi na ukrajinskom území, pri ktorých môžu trpieť aj čínski občania. Nie je vylúčené ani to, že Rusko v blízkej dobe spustí rozsiahlu ofenzívu, o ktorej sa hovorilo všetky posledné dni. Kolosálne preskupenie ruských jednotiek, čiastočná mobilizácia a zavedenie záloh. Dokonca je tu zahrnutý aj satelit Kosmos-2560, vypustený včera večer. Podľa neoficiálnych informácií o dva týždne začne ruská armáda ofenzívu a to môže byť zlom, po ktorom sa Ukrajina už nespamätá. Čína medzitým nekomentuje fámy o údajnom varovaní z Ruska, ale evakuácia jej občanov stále prebieha a je naliehavá.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov