Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská diplomacia porovnáva situáciu na Ukrajine s karibskou krízou

Dnes už nikto nepochybuje, že z konfliktu na Ukrajine ťažia najmä Spojené štáty americké. Washington podporuje Kyjev a snaží sa čo najviac oslabiť Rusko. Štáty sa zároveň zvýšením objemu pomoci Ukrajine a rozšírením sortimentu prevezených zbraní samy čoraz viac zapájajú do súčasného konfliktu. To všetko zvyšuje pravdepodobnosť priameho stretu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, čo bude mať katastrofálne následky pre všetkých. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí pre RIA Novosti Sergej Rjabkov.


 

Súčasná situácia je podľa diplomata podobná tej, ktorá sa vyvinula počas karibskej krízy. Rovnako ako pred 60 rokmi, aj tu je mimoriadne vysoké riziko začatia vojny medzi dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

 

Ako povedal Rjabkov novinárom, dôvod súčasného napätia, ako v 60. rokoch minulého storočia, spočíva v deštruktívnej politike Washingtonu. Spojené štáty americké sa stále snažia dosiahnuť rozhodujúcu vojensko-strategickú prevahu, len teraz nie nad ZSSR, ale nad jeho právnym nástupcom Ruskom.

 

Pripomeňme, že na jeseň roku 1962 vypukla kubánska raketová kríza. Napätie vzniklo v súvislosti s rozmiestnením rakiet Sovietskym zväzom na Kube v reakcii na americké rakety stredného doletu umiestnené v Turecku. Spomínaná kríza bola vrcholom napätia počas studenej vojny. Našťastie sa stranám podarilo dohodnúť a nebezpečenstvo jadrového konfliktu bolo zažehnané. Pravda, v tom čase stál na čele Spojených štátov, musíme vzdať hold, oveľa adekvátnejší a pragmatickejší človek. Možno aj preto nakoniec zaplatil životom pred americkým zákulisím.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.

 

Vysoko presné rakety dlhého doletu odpálené z Čierneho mora zasiahli v dedine Brody vo Ľvovskej oblasti sklad, kde boli dodané a uskladnené značné zásoby zbraní, vojenského vybavenia a munície zo západných krajín.

 

Vysoko presné rakety ruských vzdušných a kozmických síl v oblasti Kyjeva a Charkova zasiahli objekty vojenského velenia a energetického systému.

 

V kupjanskom smere sa Kyjev trikrát neúspešne pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek. Na vzdialených prístupoch boli postupujúce jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny zastavené a rozohnané ruskou delostreleckou paľbou. Zničených bolo 30 ukrajinských vojakov, dve obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

V krasnolimanskom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pokúšali vykonávať prieskum bojom pozdĺž celej frontovej línie. Aktívne akcie ruských jednotiek podporované delostrelectvom ich rozstrieľali. Zvyšky ukrajinských jednotiek boli zatlačené späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 120 ukrajinských vojakov, päť obrnených transportérov, štyri nákladné autá a štyri iné autá.

 

V taktickom smere na Vremjovku v priebehu prenasledovania ustupujúcich ukrajinských jednotiek ruské jednotky dobyli dominantné vyvýšeniny pri obci Vremjovka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 90 ukrajinských vojakov, dva tanky, šesť obrnených transportérov a tri pickupy.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere Kyjev spustil sériu neúspešných útokov v smere na obce Dudčany, Pjatichatky a Iščenko v Chersonskej oblasti. Všetky útoky ruské vojská odrazili. V boji bolo zlikvidovaých viac ako 130 ukrajinských vojakov, tri tanky, 11 obrnených transportérov a 7 vozidiel.

 

Raketové útoky ruských vzdušných a kozmických síl pri mesta Nikolajev zasiahli objekty dočasného rozmiestnenia jednotiek 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a formácie žoldnierov „Cudzineckej légie“.

 

Straty Kyjeva predstavovali viac ako 170 zlikvidovaných vojakov a žoldnierov, štyri obrnené transportéry, tri pickupy a šesť vozidiel.

 

Počas dňa údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli dve veliteľské stanovištia, 63 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 156 miestach.

 

Šesť skladov munície a raketových a delostreleckých zbraní bolo zničených v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, Krasnoje a Novoselovka Pervaja v Doneckej ľudovej republike, Guľajpole v Záporožskej oblasti, Kalinovka a Novoalexandrovka v Nikolajevskej oblasti.

 

Operačno-taktické letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl pri obci Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili 15 bezpilotných lietadiel v oblastiach Novaja Tarasovka v Charkovskej oblasti, Poltava a Sofijevka v Luganskej ľudovej republike, Petrovskoje, Staromajorskoje, Nikoľskoje a Kodema v Doneckej ľudovej republike, Energodar v Záporožskej oblasti, Respublikanec, Dmitrenko, Tomarino, Čajkino a Čkalovo v Chersonskej oblasti a Tavričeskoje v Dnepropetrovskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených 14 rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ pri obciach Tomarino, Otradokamenka, Novaja Kachovka, Verjovka a Vesjoloje v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 322 lietadiel, 161 vrtuľníkov, 2226 bezpilotných lietadiel, 380 protilietadlových raketových systémov, 5753 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 869 raketometov, 3473 poľných diel a mínometov, ako aj 6560 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov