Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavné zisky Rusov na nových územiach

Rusko s pripojením LĽR, DĽR, Chersonskej a Záporožskej oblasti získalo nielen nových občanov, ale aj nové produkčné kapacity, hovorí ruský ekonóm Ivan Lizan.


 

Hlavným ziskom sú ľudia
„V podmienkach sankcií a upadajúceho obchodu s EÚ osobitný význam získava nielen obrat na Východ – čo bude trvať dobré desaťročie – ale predovšetkým vnútorný trh. Nominálne na nových územiach teraz žije 6,15 miliónov občanov,“ cituje Lizana Ukrajina.ru.
„Veľká časť obyvateľstva býva v DĽR – 2,23 milióna ľudí (pri predvojnovom počte 4,1 milióna ľudí). Potom nasleduje LĽR s 2,12 miliónovým obyvateľstvom, Chersonská oblasť s 1 miliónom ľudí a Záporožská oblasť s 800 tisíc obyvateľmi, ktorá má spolu s mestom Záporožie 1,65 milióna ľudí,“ tvrdí expert.

 

Výhodou nových území pre Rusko, oproti prínosom z migrantov, je, že tieto územia obývajú domáci obyvatelia, ktorí na nich pracujú, zarábajú tu peniaze a tie tu aj míňajú. „O čo je vnútorný trh objemnejší, o to viac výrobkov sa dá produkovať za nižšiu jednotkovú cenu. To, logicky, uľahčuje aj prístup na vonkajšie trhy s vyššou konkurencieschopnosťou,“ hovorí.
Druhým ziskom je územie

 

„Plocha nových území je 108,8 tisíc km2. Pre Ukrajinu to znamená stratu 20 % územia. Táto pôda sa nachádza vo veľmi vhodnom pásme pre poľnohospodárstvo, plocha ornej pôdy presahuje 5,6 miliónov ha, čo sa dá rovnať so Severokaukazským federálnym okruhom,“ vysvetľuje Lizan a dodáva, že z toho 320 tisíc ha má vlastné zavlažovanie, ktoré stabilne zaručuje vysoké úrody a istí plodiny pred suchami. „Nové územia znamenajú ročný prínos takmer 10 miliónov ton obilnín, 3,3 milióna ton slnečníc, 1,9 milióna ton zeleniny a obrovské množstvá ovocia.“

 

„Rusko získava pôdu s neuveriteľným poľnohospodárskym potenciálom, hoci tiež so silne degradovanou živočíšnou výrobou a bikultúrnym charakterom rastlinnej výroby (olejovo – obilnej). Pri dostatočných investíciách na obnovu parku poľnohospodárskej techniky, do infraštruktúry a pri plnohodnotnom prístupe k ruskému trhu, poľnohospodárstvo nových území vnesie svoj vklad tak do zabezpečenia potravinovej suverenity Ruska, ako aj do exportu potravín pre priateľské štáty cez námorné prístavy,“ hovorí Lizan.

 

Plná farba sú doterajšie územné zisky Ruska, o šrafované časti sa ešte bojuje. Všimnite si rozdiel v mape, ktorú doteraz prinášali Správy RTVS a touto mapou. Odkiaľ RTVS berie, že Ukrajinci majú stále prístup k Azovskému moru, to vie len dajaký prorok

 

Priemysel
Pri ňom je situácia komplikovanejšia. Pri nazeraní na jeho potenciál treba vychádzať z existujúcich výrobných kapacít a zásob nerastných surovín, a nie podľa meniacej sa výšky HDP, hovorí expert. „Vďaka novým územiam získavame prístup k vodným zdrojom pre Krym, 13,5 GW elektriny, vrátane 6 GW z najväčšej európskej atómovej elektrárne v Európe – Záporožskej atómovky. Taktiež získame jedinú želatínovú fabriku v Rusku, sklárne a Jasinovatský strojársky podnik. Okrem toho nám pribudnú chemické kombináty Azot a Stirol, vyrábajúce amoniak, močovinu a dusičnan amónny, sedem najväčších metalurgických a koksárenských závodov a na obnovu plánovaný Iľjičov Mariupoľský strojársky závod, ako aj kapacity na výrobu rúr a oceľových lán,“

 

„V zozname ziskov je aj Stachanovská vagónka, Azovmaš a cukrárenské výrobne o celkovej kapacite 117 tisíc ton produkcie za rok. Dostávame tiež možnosť rozpracovať už potvrdené náleziská 10 mld. ton uhlia, vrátane 6 mld. ton koksovateľného uhlia, vyše 1 mld. ton antracitu a aj 1 mld. ton zásob železných rúd a Dneprorudný železnorudný kombinát,“ pokračuje ekonóm.

 

Je tu aj prístup k Mariupoľskému prístavu, ktorý umožní výrazne navýšiť dodávky uhlia do štátov Afriky a Južnej Ameriky.
Treba však vidieť nielen aktíva, ale aj pasíva, upozorňuje ekonóm Lizan a dodáva, že všetko spomenuté si vyžiada značné investície, pričom už v najbližšom čase.

 

„V auguste Chersonská oblasť dostala 6 mld. rubľov investícií z federálneho ústredia. A ak táto suma ostane v rovnakej hladine, tak jej ročný rozpočet bude porovnateľný s rozpočtom Rjazanskej oblasti. Analogické je to aj so Záporožskom oblasťou. Jednoducho povedané, ročné financovanie bude približne okolo 111 mld. rubľov.“

 

Po Nikolajevskej oblasti príde na rad Odeská oblasť. Kraj, ktorý Rusi získali pri Kataríne II. Veľkej. Odtiaľ je to už rukou podať na americkú raketovú základňu v Rumunsku, čo má aj strategický význam

 

Na porovnanie
„Ročný rozpočet DĽR je podľa nového predsedu vlády Vitalija Chocenka v rozmedzí 100-150 mld. rubľov. Výdaje LĽR nikto verejne nehodnotil, no dá sa predpokladať, že horná hranica výdajov sa nachádza na úrovni 100 mld. kvôli menšiemu počtu obyvateľov,“ pokračuje Lizan.

 

Podľa stupňa integrácie, vytvorenia daňového systému a nového odštartovania hospodárstva, bude sa musieť objem dotácií znížiť, no na nulu nepoklesne, tvrdí expert. „Vyplýva z toho, že bude treba prijať federálny cieľový program na obnovu nových regiónov. Pri kalkuláciách treba vychádzať z nákladov na 1 milión obyvateľov. Je už známe, že obnova LĽR a DĽR sa federálnym ústredím oceňuje na 3,5 bilióna rubľov na dva roky,“ hovorí ekonóm.

 

Osobitný pohľad
Samostatne sa Lizan pozerá na Chersonskú a Záporožskú oblasť. Podľa jeho prepočtov na Chersonskú bude treba 51,9 mld. rubľov a na Záporožskú 41,5 mld. v súčasných hraniciach a 85,6 mld. rubľov v prípade oslobodenia celého územia oblasti.
„Výdaje sú to veľké, no Rusko si ich môže dovoliť už aj preto, že zisk Gazpromu za prvý polrok tohto roka dosiahol 2,5 bilión rubľov,“ dodal Ivan Lizan.

Málokto dnes prizná, že boj o Donbas bol pre režim v Kyjeve hlavne ekonomickou kategóriou. Veď dve neskôr vzniknuté republiky (DĽR a LĽR) napĺňali ročný kyjevský režim pred rokom 2014 až 30-timi percentami prostriedkov. O čo všetko Kyjev príde keď k Rusku prešli ďalšie dve oblasti?
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov