Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Český výrobca: “Piloti F-35 dnes musia absolvovať 45-55% letovej osnovy na simulátoroch”

Spoločne s najnovším headsetom XTAL™ 3, ktorý firma Vrgineers predstavila na tohtoročnom ročníku veľtrhu CES v Las Vegas, dodáva a vyvíja táto česko-americká spoločnosť aj komplexné letecké simulátory novej generácie založené na virtuálnej a mixovanej realite. Riešenie využíva už americké letectvo, námorníctvo, anglická RAF, alebo Brazílske letectvo. V spojení s Lockheed Martin Prepar3D firma navyše nedávno predstavila nový simulátor mixovanej reality pre F-35.


 

Transformácia vo výcviku pilotov
Potreba tímového tréningu a dopyt po flexibilnom, a zároveň ekonomicky výhodnom riešení, ktoré ponúkne špičkovú úroveň simulácie, privádza americké letectvo, námorníctvo a popredné svetové spoločnosti podnikajúce v oblasti leteckého priemyslu čoraz častejšie k nákupu produktov spoločnosti Vrgineers. Firma vo svojej výrobe aj vývoji reaguje na dramatické zmeny, ktoré sa v posledných dekádach udiali v leteckom výcviku a prinášajú novú úroveň simulátorov. Ich riešenie postupne nahrádza staršie, už nedostatočné, simulátory využívajúce dataprojektory, ktoré sa radia medzi ekonomicky a prevádzkovo náročné systémy s obmedzenou flexibilitou a konektivitou.

 

„Veľkou výhodou všetkých našich simulátorov je, že sú rekonfigurovateľné na akýkoľvek typ lietadla a prepojiteľné medzi sebou. Možno tak na nich trénovať ako základný výcvik, tak pokročilé misie vrátane tankovania počas letu. V spojení s najnovším headsetom XTAL™ 3, ktorý poskytuje rozlíšenie 8K a zorné pole a výške 90 ° a šírke 180 °, sa piloti naplno ponoria do virtuálneho prostredia. Reagujú a interagujú so svojimi kolegami, ako keby sa na misii práve nachádzali,” vysvetľuje Marek Polčák, CEO a spoluzakladateľ spoločnosti Vrgineers.

 

Tréning pomocou zariadenia od Vrgineers navyše ušetrí množstvo finančných prostriedkov. Zatiaľ čo letová hodina kvalitnejšej helikoptéry alebo lietadla sa pohybuje rádovo v jednotkách až desiatok tisíc USD, simulátory od Vrgineers sa finančne navracia už za niekoľko hodín simulácie.

 

 

Mixovaná realita povyšuje pilotný tréning na novú úroveň
Verzia okuliarov XTAL™ 3 má zabudovaný modul pre mixovanú realitu, ktorá kombinuje skutočný svet s virtuálnym prostredím. Vďaka tomu, pilot vidí svoje vlastné ruky a fyzicky ovláda prístrojový panel repliky kokpitu. Pilot sa tak ocitá v úplne pohlcujúcom prostredí, ktoré mu umožňuje trénovať svalovú pamäť a ukladať správne motorické schopnosti tak, aby sa zamedzilo negatívnemu tréningu. Veľmi ľahko sa vďaka tomu naučia zvládať krízové ​​a neočakávané situácie, ktoré by ho v kokpite skutočného stíhacieho lietadla mohli stáť aj život.

 

 

Nástup 3D zobrazovacích systémov
Kvalitu tejto technológie si všimla aj americká spoločnosť Lockheed Martin, ktorá headset XTAL™ 3 integrovala pre simulátory využívajúce Prepare3D softvér, na ktorých trénujú letci najmodernejších stíhacích lietadiel vrátane platforiem F-16 a F-35. Vďaka vysokej kvalite obrazu v XTAL™ 3 získavajú piloti vierohodný pocit lietania a naplno sa tak ponoria do prebiehajúceho tréningu.

 

S príchodom nových modernejších lietadiel sa dôraz na simulačné tréningy navyše zvyšuje. Piloti kategórie lietadiel F-35 dnes už musia absolvovať 45-55% letovej osnovy na simulátoroch, čo predstavuje enormný nárast oproti času pilotov strávených na starších typoch lietadiel. „Nové simulačné technológie budú hrať kľúčovú úlohu pripravenosti našich pilotov a zaistenie bezpečnosti Európskeho vzdušného priestoru,“ dodáva Marek Polčák.

Zuzana Kašparová

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov