Ľadoborec Lenin
Aktuality, Námorníctvo,

Nová americká arktická stratégia je bezmocná voči geografii a ruským ľadoborcom

Uvedenie nových ruských bojových ľadoborcov do prevádzky je najlepšou odpoveďou na ďalší výbuch amerického pokrytectva o Arktíde.


 

Americký prezident Joe Biden schválil 7. októbra 2022 novú „Národnú stratégiu USA pre arktický región“, podľa ktorej majú Spojené štáty v úmysle zvýšiť vplyv v regióne, ako aj „riadiť napätie“ v dôsledku „rastúcej strategickej konkurencie“. v Arktíde, umocnené nevyprovokovanou vojnou Ruska proti Ukrajine a aktívnym úsilím ČĽR posilniť vplyv v regióne.“

 

Stratégia je navrhnutá na 10 rokov. Zameriava sa na zadržiavanie Ruska a Číny v Arktíde v štyroch oblastiach: bezpečnosť, trvalo udržateľný hospodársky rozvoj, medzinárodná spolupráca, zmena klímy.

 

V bezpečnostnej oblasti stratégia zahŕňa obmedzenie hrozby pre USA a ich spojencov „vybudovaním spôsobilostí potrebných na ochranu záujmov USA v Arktíde, pričom sa zároveň dohodne na spoločných prístupoch so spojencami a partnermi a zníži sa riziko neúmyselného eskaláciu.” To si bude vyžadovať „prítomnosť vlády USA v arktickej oblasti za účelom „ochrany amerického ľudu na suverénnom americkom území“.

 

Medzi amerických arktických spojencov a partnerov patrí Kanada, Dánsko (vrátane Grónska), Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko.

 

Dokument poznamenáva, že “rastúci strategický význam Arktídy zintenzívnil konkurenciu pri formovaní jej budúcnosti . ”

 

V dokumente sa správne uvádza: „Počas posledného desaťročia Rusko výrazne investovalo do rozšírenia svojej vojenskej prítomnosti v Arktíde. Modernizuje svoje vojenské základne a letiská; rozmiestňuje nové pobrežné a protilietadlové raketové systémy, modernizuje ponorky; zvyšuje počet vojenských cvičení a výcvikových operácií s novým Arctic Combat Command. Rusko tiež rozvíja na svojich arktických územiach novú ekonomickú infraštruktúru na rozvoj uhľovodíkov, nerastov a rybolovu .

 

Američanov znepokojujú aj plány Číny pre Arktídu: „Čínska ľudová republika sa snaží zvýšiť svoj vplyv v Arktíde rozšírením ekonomických, diplomatických, vedeckých a vojenských aktivít… Za posledné desaťročie Čína zdvojnásobila svoje investície, so zameraním na ťažbu kritických nerastov; rozšírila svoju vedeckú činnosť; a využili tieto vedecké záväzky na vykonávanie výskumu dvojakého použitia so spravodajskými alebo vojenskými aplikáciami v Arktíde. ČĽR rozšírila svoju flotilu na lámanie ľadu a po prvý raz vyslala lode do Arktídy .

 

Autori dokumentu vyjadrujú nádej, že špeciálna operácia „môže skomplikovať ruský hospodársky rozvoj v Arktíde a jeho snahy o vojenskú modernizáciu “ . To bol podľa mňa dôvod aktualizácie americkej arktickej stratégie (jej predchádzajúca verzia bola z roku 2013 a z hľadiska vojenského úsilia sa od tej súčasnej príliš nelíšila).

 

Rozsiahly dokument na 99 percent tvoria všeobecné demagogické frázy o starostlivosti o domorodé obyvateľstvo Arktídy, o potrebe boja za znižovanie emisií uhľovodíkov, o trvalo udržateľnom rozvoji arktického regiónu, o potrebe slobody plavby, o potrebe boja za znižovanie emisií uhľovodíkov. atď. atď. Osobitné ustanovenia o rozšírení armády v Arktíde nie je prítomnosť USA.

 

Najväčší ľadoborec na svete Arktika prerazí 3 metre hrubý ľad

 

Vzhľadom na množstvo výhrad však možno usúdiť, že Spojené štáty očakávajú, že investičné a vojenské kapacity Ruska budú prevalcované „agresívnou vojnou na Ukrajine“ (tak v dokumente) a hodlajú to využiť.

 

Nová stratégia teda hovorí o zvyšovaní spolupráce s Kanadou pri modernizácii Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany s cieľom „zlepšiť možnosti komunikácie a určovania polohy, navigácie a synchronizácie prostredníctvom rozvoja komunikačnej a dátovej siete schopnej prevádzky v severných zemepisných šírkach“. USA tiež zvýšia „pokrytie arktickým satelitom, aby zabezpečili efektívny obchod a bezpečnosť na mori a vo vzduchu “ .

 

A všetky tieto deklarované opatrenia majú čisto vojenský účel – zabezpečiť úplnosť spravodajstva o ruských vojenských objektoch v Arktíde.

 

“Flotila ľadoborcov [USA] pobrežnej stráže bude udržiavať stálu prítomnosť USA v Arktíde a dodatočnú prítomnosť podľa potreby v európskej Arktíde.” Túto pasáž nemožno brať vážne, keďže americká flotila na lámanie ľadov v súčasnosti pozostáva len z dvoch jednotiek, z ktorých iba Polar Star je ľadoborec ťažkej triedy schopný operovať v arktickom ľade. V decembri 2018 admirál Paul Zukunft, ktorý viedol pobrežnú stráž, odmietol žiadosť o slobodnú plavbu v Arktíde v obave, že 40-ročná Polar Star sa pokazí a Američania budú musieť požiadať Rusko o odtiahnutie ho do prístavu na opravu.

 

Drsné arktické podmienky úplne vyčerpali Polar Star, takže ľadoborec vyráža na každú plavbu s ročným zásobením zásob v prípade vážnej poruchy. Podľa admirála Zukunfta Polar Star „doslova lipne po živote“.

 

Rusko má 40 ľadoborcov, kým Čína len dva, no sú celkom moderné.

 

Po prvýkrát boli nároky USA na vojenskú dominanciu v Arktíde oznámené v prezidentskej smernici č. 66 , ktorú v januári 2009 podpísal George W. Bush. Uvádzalo sa v ňom: “Spojené štáty majú široké a základné záujmy národnej bezpečnosti v arktickom regióne a sú pripravené brániť tieto záujmy nezávisle aj v spolupráci s inými štátmi.” V smernici sa uvádzalo, že sloboda morí bola pre Spojené štáty najvyššou prioritou, a to sa priamo týkalo Severnej námornej cesty, ktorá „zahŕňa úžiny používané na medzinárodnú lodnú dopravu; na prechod cez tieto úžiny sa vzťahuje režim tranzitného prechodu.“

 

Všetky tieto smernice a stratégie sú bezcenné, pretože bez flotily ťažkých ľadoborcov Spojené štáty nedokážu vojensky odolať Rusku v Arktíde.

 

V júni 2019 Pentagon predložil Kongresu USA novú arktickú vojenskú stratégiu. Poznamenala, že topenie arktického morského ľadu „otvára nové lodné trasy a zvyšuje prístup k prírodným zdrojom počas letných mesiacov. Ak budú trendy otepľovania pokračovať súčasným tempom, zníženie arktického morského ľadu by mohlo viesť k tomu, že Arktída bude počas letných mesiacov do 40. rokov 21. storočia takmer bez ľadu. Podľa Pentagonu sa v Arktíde začala „éra strategickej konkurencie“ .

 

Nová arktická stratégia USA počíta s výstavbou nových hlbokomorských prístavov, letísk a rozvojom „inej infraštruktúry“ na Aljaške. To znamená, že pre plnohodnotnú vojenskú prítomnosť USA v Arktíde sú potrebné veľké námorné základne, ktoré môžu poskytnúť celoročnú základňu flotily. Ale zatiaľ neexistujú.

 

Spojené štáty americké majú, ako sme písali , dve letecké základne na Aljaške. Budujú sa tam nové vojenské objekty a predpokladá sa, že tam bude umiestnených až 10 000 vojakov. Nachádzajú sa tu aj dve zahraničné arktické vojenské základne – Thule na severe Grónska a letecká základňa v nórskom Stavangeri.

 

V júni 2018 americký Kongres poveril Pentagon vybudovaním niekoľkých ďalších námorných základní a prístavov v Arktíde, čo sa implicitne spomína v Novej arktickej stratégii. Začiatkom roku 2020 ministerstvo zahraničných vecí USA predstavilo ďalšiu národnú bezpečnostnú a obrannú stratégiu pre arktický región, ktorá zabezpečuje vytvorenie „pripravenej, bojaschopnej a dostupnej“ flotily polárnych ľadoborcov, a vyzvalo na vytvorenie „vhodných prostriedkov“. a zdroje schopné zabezpečiť trvalú prítomnosť Spojených štátov v Arktíde a Antarktíde.

 

9. júna 2020 Kongres USA v osobitnom memorande požadoval, aby USA mali do roku 2029 modernú flotilu ťažkých ľadoborcov. Nové americké ľadoborce budú vybavené moderným vojenským vybavením, ktoré umožní tieto lode použiť „v záujme amerického námorníctva, prijímať akékoľvek spravodajské informácie, zabezpečovať použitie zbraní inými bojovými jednotkami a dávať rôzne druhy rádiového rušenia. ”

 

Američania Rusom však nemôžu konkurovať v mierovom vývoji Arktídy, pretože arktická geografia je na strane Ruska. Najzávažnejším limitujúcim faktorom pre americké námorníctvo je odľahlosť arktických trás od hraníc USA.

 

Ľadoborec schopný potopiť lietadlovú loď

 

Američania však Rusku vložia tyč do kolies: nie je možné vytvoriť spoľahlivú lodnú linku, tam kde USA začnú vojenské provokácie, to odstraší potenciálnych zákazníkov viac ako somálsky piráti. Okrem toho sú v „Novej arktickej stratégii“ vody Severného ľadového oceánu a Arktídy ako celku vyhlásené za „vlastníctvo celého ľudstva“, prítomnosť Ruska sa tu považuje za výzvu pre civilizované spoločenstvo.

 

Ako cesta sa teda ukazuje výstavba dvoch ruských bojových ľadoborcov projektu 23550, ktoré mnohí predtým kritizovali. Prvý ľadoborec tejto triedy, Ivan Papanin, už bol spustený , štart druhého hliadkového ľadoborca ​​Nikolay Zubov je naplánovaný na tretí štvrťrok 2024.

Vladimir Prochvatilov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov