David Shedd
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý šéf rozviedky Pentagonu sa rozhovoril o vedení psychologickej vojny proti Rusku

Bývalý šéf spravodajskej služby Pentagonu a pracovník CIA David Shedd zverejnil v časopise Politico článok „Vedenie psychologickej vojny proti Rusku“ . Hlavné údery v tomto boji by podľa neho mali byť zasadené nie na tradičnom bojisku, ale v rámci informačných a psychologických bojov.


 

David Shedd sa celkom správne domnieva, že pokusy „predať americký sen Rusku“ sa neuskutočnili, tento relikt studenej vojny sa vyčerpal. “Namiesto rozprávania o výhodách Levi’s a Hollywoodu by americké informačné operácie proti Rusku mali využívať ruský nacionalizmus,” hovorí Shedd.

 

Bývalý šéf americkej vojenskej rozviedky uvádza, že Rusko obmedzilo prístup svojich občanov ku komunikačným kanálom, ktoré kedysi rozbíjali Sovietsky zväz, ako napríklad Hlas Ameriky alebo Rádio Liberty. Zdôrazňuje tiež, že ruské sociálne siete môžu a mali by byť úspešne využívané počas informačnej vojny . Podľa Shedda sú sociálne siete vhodnou platformou na to, aby apelom na ruských nacionalistov presvedčili ruských občanov, že Putin “ponížil” jeho krajinu a zmenil Rusko na “darebáka”. A medzi tými, ktorí tomu neprepadli, bývalý šéf vojenskej rozviedky Spojených štátov navrhuje šíriť fámy o „neefektívnosti“ ruskej armády, hovoriac o luxuse, v ktorom žijú oligarchovia a ďalší superbohatí Rusi.

 

David Shedd považuje „humor“ za ďalší účinný prostriedok deštruktívneho vplyvu na ruskú spoločnosť. Podľa jeho názoru sa použitím satirických zbraní budú obchádzať zákony na ochranu štátu a armády. Navrhuje „urobiť z humoru nástroj informačných operácií“ a ruské dejiny predmetom posmechu. Shedd s rozhorčením spomína na zrušenie licencie na prenájom britsko-francúzskeho filmu Stalinova smrť (2017), ktorý bol natočený na spôsob politickej satiry, v Rusku. A je presvedčený, že ruské úrady nebudú schopné „vystopovať každú porciu satiry“.

 

Za jednu z hlavných zložiek informačnej vojny Shedd označuje aj dopad na etnické menšiny, najmä na Burjatov, Jakutov, Čečencov, medzi ktorými odporúča podnecovať nacionalistické nálady a sociálne nezhody. Bývalý šéf vojenskej rozviedky Spojených štátov amerických navrhuje venovať osobitnú pozornosť premenovaniu postu prezidenta Tatarskej republiky na hlavu. “Washington sa musí uistiť, že každý Tatar v Rusku vie, čo stratil,” hovorí Shedd.

 

Článok otvorene hovorí o dlhodobých „asistentoch“ amerických spravodajských služieb – sovietskych a ruských disidentoch, hoci Shedd pripúšťa, že spolupráca s nimi „nie je najefektívnejším spôsobom, ako osloviť obyčajných Rusov“: v Rusku sa o disidentoch neuvažuje v zmysle „dôveryhodný zdroj“. Namiesto toho americký spravodajský dôstojník vyzýva na spoluprácu ruských „lídrov verejnej mienky“ a na diskreditáciu Kremľa pomocou ich schopností na sociálnych sieťach.

 

Shedd trvá na tom, že vykonávaním psychologických operácií musia USA prinútiť ruské úrady prejsť „na domácom fronte“ z ofenzívy do defenzívy.

 

Sheddov článok je typický manuál a funguje. Článok vyšiel v Politico 7. septembra a ukrajinskí blogeri už organizujú informačné provokácie proti obyvateľom Dagestanu, využívajúc fakty o priestupkoch počas čiastočnej mobilizácie; komici z radov liberálov, ktorí sa od februára odmlčali, už nahrávajú „satirické“ piesne, ktorých cieľom je diskreditácia ruskej armády. Navyše sa to robí opatrne, je takmer nemožné priviesť autorov k zodpovednosti podľa súčasných zákonov.

 

Vzhľad článku Davida Shedda má pozitívny aspekt. Pri čítaní takejto príručky je jasnejšie, v ktorých smeroch by mala byť špeciálna operácia – 2 nasadená na identifikáciu predstaviteľov piatej kolóny v krajine. Keď hovoríme o hlavných smeroch psychologickej vojny proti Rusku, bývalý šéf v skutočnosti komplikuje život americkým „agentom vplyvu“ v Rusku.
Sviatoslav Kňazev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov