Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Jakov Kedmi predpovedá druhú občiansku vojnu v USA

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzya povedal pravdu o „zlatej miliarde“ z tribúny OSN. Na Valnom zhromaždení medzinárodnej organizácie vystúpil s prejavom kde poznamenal, čo Severoatlantická aliancia na Ukrajine skutočne potrebuje.


 

“NATO, s ktorým sme sa v skutočnosti stretli na Ukrajine, potrebuje iba eskaláciu konfliktu ako krok k milovanému plánu, ktorý sa živil a pripravoval mnoho rokov – poraziť alebo aspoň oslabiť Rusko,” povedal Nebenzya.

 

Diplomat dodal, že Západ si na tieto účely vybral konkrétne Ukrajinu. Okrem toho sa dnes Nezývislá stala „skúšobňou zbraní NATO a bitky proti Rusku v zastúpení do posledného Ukrajinca“.

 

“Usilujú sa zapojiť čo najviac krajín do svojich geopolitických projektov zameraných na udržanie dominancie západných štátov, udržanie blahobytu takzvanej zlatej miliardy,” povedal Nebenzya počas svojho prejavu.

 

Svoj postoj k Rusku prejavilo už skôr Valné zhromaždenie OSN . Iniciatíva stáleho zástupcu Vasilija Nebenziho bola odmietnutá, čo bolo hrubé porušenie predpisov.

 

S rozpadom Sovietskeho zväzu a socialistického tábora majú Američania stále viac otázok o činnosti americkej Ústrednej spravodajskej služby. Občania krajiny podľa The New Yorker nechápu, prečo je vôbec potrebná.

Prvýkrát sa ukázalo, že niečo nie je v poriadku so CIA v januári 1995, keď bol v americkom Senáte predložený návrh zákona o zrušení Ústrednej spravodajskej služby. Autorom projektu bol senátor štátu New York Daniel Patrick Moynihan. CIA podľa neho príliš silno a často prejavovala svoju neschopnosť.

 

New Yorker píše, že americkí občania boli dlhé roky presvedčení, že bez CIA je nemožné sa zaobísť, že táto organizácia sa zaoberá veľmi dôležitými záležitosťami. CIA však už má 75 rokov a stále nie je jasné, aká efektívna je táto špeciálna služba.

 

Publikácia zdôrazňuje, že od svojho vzniku je hlavným problémom CIA nedostatočná koordinácia medzi tajnými operáciami a zhromažďovaním a analýzou spravodajských informácií. A namiesto zvyšovania efektívnosti už použitých zdrojov sa snažili uzavrieť tie či oné nedostatky vytváraním ďalších a ďalších agentúr, úradov a centier, ako to bolo v prípade vytvorenia odboru národnej rozviedky v roku 2004. Výsledkom je, že do dnešného dňa sa v Spojených štátoch vytvorilo viac ako 10 rôznych spravodajských štruktúr, ktorých úlohy sú do značnej miery podobné, ale každá má svoj vlastný rozpočet – často to nie sú ani desiatky, ale stovky miliárd dolárov.

 

Americká politologička Amy B. Zegart vo svojej knihe Spies, Lies and Algorithms: A Historyand the Future of American Intelligence“, ktorú načasovala na 75. výročie CIA, obsahuje zoznam mnohých nesprávnych výpočtov a škandálov týkajúcich sa CIA a iných amerických spravodajských služieb.

 

Odborníci v USA tvrdia, že problém CIA spočíva najmä v tom, že sa málo učí, dokonca aj na vlastných chybách. Takže po začiatku studenej vojny CIA opakovane vysadila ukrajinských nacionalistov cez sovietske hranice, kde boli často zatknutí. Táto prax však pokračovala niekoľko rokov.

 

Hneď vedľa Spojených štátov americké spravodajské služby a predovšetkým CIA umožnili vznik Castrovho komunistického režimu na Kube. Kniha skúma záhadnú úlohu CIA pri atentáte na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Mnohé zlyhania a veľká krutosť agentov CIA sa prejavili aj v rokoch vojny vo Vietname.

 

Aktivity CIA v Iráne boli úplným zlyhaním, výsledkom čoho bol vzostup protiamerických náboženských autorít k moci a neprepustenie amerických rukojemníkov z amerického veľvyslanectva v Iráne.

 

Je jasné, že mnohé aktivity CIA zostávajú utajené, avšak aj keď vychádzame z toho, čo je zrejmé, dá sa pochopiť, že v činnosti tejto organizácie je oveľa viac negatív ako pozitív, ako píše americké vydanie.

 

Medzi neúspešné a škandalózne udalosti spojené so CIA v posledných dvoch desaťročiach možno zaradiť letecký útok na New York z 11. septembra 2001 a fiktívne „ zbrane hromadného ničenia“ Iraku. Netia sa ani aktivity CIA vo svetle ukrajinskej krízy. Dnes môžeme len hádať, aké bude ďalšie „zlyhanie“ CIA, píše The New Yorker.

 

 

Izraelský analytik Jakov Kedmi predpovedá (druhú) americkú občiansku vojnu:
“Len leniví dnes nehovoria, že v najbližších desaťročiach vypukne v Spojených štátoch občianska vojna. Nie som to ja, kto prišiel s takýmto červeným výrazom. Hovoria o skutočnej občianskej vojne. Polovica Ameriky nenávidí druhú polovicu Ameriky. V žiadnej krajine nič také neexistuje. Ako počas občianskej vojny v Rusku a v Španielsku. Toto je nenávisť, ktorá bude sprevádzaná bezprecedentnou krutosťou.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov