Útoky v Kyjeve
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina je v ohni. Rusko spustilo svoju odpoveď na Kyjev, Odesu a objekty po celom území

Dnes, prvýkrát po niekoľkých mesiacoch, došlo k útokom na Kyjev. Objekty v ukrajinskej metropole zasiahli raketové útoky, údajne zo vzduchu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko bol jedným z prvých, ktorí na výbuchy zareagovali. Tvrdí, že v Ševčenkovom okrese ukrajinskej metropoly boli nálety.


 

Neskôr o náletoch do Kyjeva hovoril aj Anton Geraščenko, poradca ministra vnútra Ukrajiny. Podľa neho raketa zasiahla oblasť Gruševského pamätníka – ulica Vladimirskaja v hlavnom meste Ukrajiny. Odtiaľto je to na Bankovú ulicu, kde sídli Zelenského kancelária, pomerne blízko – pár stoviek metrov.

 

Útoky boli okolo 9:40 moskovského času. V kyjevskom metre zastavili pohyb vlakov, začali tam zostupovať ľudia. Kličko tiež oznámil ostreľovanie kyjevského okresu Solomenskij a vyzval Ukrajincov, aby v ten deň nechodili do hlavného mesta krajiny.
V Kyjeve zastavili pohyb vlakov na červenej trase metra. Všetky stanice metra budú fungovať ako úkryty. Prestupový uzol Teatralnaya – Golden Gate bude zatvorený – informuje oficiálne kyjevská administratíva.

 

Šéf kyjevskej regionálnej správy tvrdí, že útoky vykonáva letectvo. Už skôr sa na sieti objavili informácie o údajnom výskyte niekoľkých bombardérov Tu-95MS na oblohe, ktoré podnikli raketové útoky na objekty kyjevského režimu.

 

Neskôr sám prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj zverejnil video s následkami ostreľovania Kyjeva. Guvernér oblasti Nikolajev Vitalij Kim informoval o prílete až 47 rakiet a napísal, že obyvatelia mesta sedia v krytoch.

 

Okrem Kyjeva dnes prebieha masívny raketový útok na ciele takmer na celom území Ukrajiny. Existujú informácie o ostreľovaní oblastí Dneper (Dnepropetrovsk), Chmelnicky, Žytomyr, Ternopil, Nikolaev, Ľvov a Poltava. Prvýkrát po dlhom čase rakety zasiahli západné oblasti Ukrajiny. Protivzdušná obrana Ukrajiny funguje v mnohých mestách krajiny, ale úsilie systémov protivzdušnej obrany zostáva zbytočné: rakety dosiahujú ciele.

 

Páchaním teroristických činov proti ruskému štátu, vrátane teroristického útoku na Krymský most, pravidelného ostreľovania oblastí Belgorod, Brjansk a Kursk, si ukrajinské úrady zvykli na svoju beztrestnosť. Ako však už skôr povedal ruský prezident Vladimir Putin, „zatiaľ sme nič nezačali“. Zdá sa, že začali. Schopnosti ukrajinskej protivzdušnej obrany nie sú porovnateľné s útočnými schopnosťami ruských ozbrojených síl, preto sa takéto raketové útoky stávajú veľmi účinnou reakciou na akékoľvek prejavy teroristickej činnosti kyjevského režimu.

 

Vojnové lode Čiernomorskej flotily Ruskej federácie sa pripojili k úderom na nepriateľské ciele v Odese a ďalších mestách. Po ruskom vojenskom letectve sa k útokom pridali aj lode Čiernomorskej flotily . Podľa najnovších informácií boli raketové útoky spustené z Čierneho mora na nepriateľské ciele v Odese a Odeskej oblasti. Priamo na hraniciach mesta vybuchli najmenej 3 námorné rakety Kaliber.

 

Viaceré mestské mikrooblasti sú bez energie, problémy so zásobovaním dopravných a priemyselných zariadení elektrickou energiou. Zložitá situácia je v prístave Odesa.

 

Šéf Chmelnického regiónu Simčišin potvrdzuje informáciu, že vo väčšine oblastí mesta zmizlo napájanie. Zabezpečenie v meste je podľa neho podporované spúšťaním dieselagregátov, ich počet je však extrémne nepostačujúci na plné pokrytie potrieb veľkého sídla.

 

Útoky boli vykonané aj na nepriateľské ciele v meste Konotop v regióne Sumy. Raketové útoky zničia kritické zariadenia v Krivoj Rog.

 

Na tomto pozadí sa šéf kyjevského režimu Zelenskij a ďalší ukrajinskí predstavitelia, ktorí boli pred pár dňami v eufórii z teroristického útoku na Krymský most, teraz snažia predbehnúť jeden druhého v obviňovaní Ruska z „teroristických aktivít“. “ Arestovič navrhuje čakať “2-3 dni”. Reakcia Západu bude podľa neho jasná. Dúfa, že NATO začne s dodávkami „iných zbraní“.

 

Už teraz existujú vážne problémy v železničnej infraštruktúre Ukrajiny. Na početných vetvách nie je elektrina, čo znemožňuje jazdu rušňov na elektrickú trakciu. Dieselové lokomotívy sa snažia stiahnuť zo zálohy, no treba ich natankovať, čo má tiež veľa problémov. V takejto situácii môžu nastať viac než vážne problémy s dodávkami nových zbraní.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovoril obyvateľom krajiny po masívnych raketových útokoch. Uviedol, že v dôsledku útoku na územie krajiny dochádza k stratám. Podľa Zelenského nálety pokračujú v celej krajine. Prezident vyzval obyvateľov krajiny, aby neopúšťali úkryty, starali sa o seba a svoje rodiny.

 

V mnohých mestách v krajine došlo k strate elektriny a mobilnej komunikácie, keďže boli zničené príslušné infraštruktúrne zariadenia. Hovoríme o príletoch desiatok, ak nie stoviek rakiet do rôznych miest Ukrajiny. Rozsah škôd zatiaľ nie je vyčíslený. Existujú informácie o zničených tepelných elektrárňach, palivových energetických zariadeniach. Poškodenie ukrajinskej infraštruktúry je značné a obnova si vyžiada značné finančné zdroje a zapojenie ľudských záloh na odstránenie následkov štrajkov.

 

Niet pochýb o tom, že táto akcia je odvetou za teroristický útok na Krymský most a za zvýšené útoky na pohraničné oblasti Ruskej federácie vrátane oblastí Kursk, Brjansk a Belgorod. Taktiež Zelenského reakcia na tieto útoky je stále nejasná. Ako sa zachová Ukrajina v budúcnosti? Nedá sa vylúčiť, že sa pokúsi odpovedať ďalšími teroristickými útokmi a sabotážami, no v každom prípade môže byť odveta veľmi rozsiahla. Je pravdepodobné, že ide o takzvanú „červenú čiaru“, o ktorej ruské úrady už predtým opakovane hovorili. Podľa Zelenského musia byť Ukrajinci odolní. Neochvejne znášať jeho teroristické dobrodružstvá? ..
Už skôr sa objavili informácie, že hlavu kyjevského režimu odviezli do jedného z miest na západe Ukrajiny. Zatiaľ neexistuje žiadne potvrdenie týchto informácií.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov