Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Stovky mŕtvych ukrajinských vojakov každý deň. Ofenzíva na Cherson sa zastavila

V noci ruské jednotky zaútočili na hromadenie kyjevských jednotiek a techniky v Kyjevom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti. Predtým sa opakovane objavovali správy, že ukrajinské jednotky zvyšujú koncentráciu síl a prostriedkov s jasným zreteľom na možnosť úderu na juhu – s prielomom na Melitopol a Berďansk. Po výbuchu na krymskom moste sa táto pravdepodobnosť výrazne zvýšila, pretože pre kyjevský režim je mimoriadne dôležité pokúsiť sa v kontexte určitých problémov s dopravou na tomto infraštruktúrnom zariadení preťať koridor pozemnej dopravy na Krym.


 

V noci sa útočilo aj na ciele priamo v meste Záporožie. V dôsledku jedného z útokov vypadla elektrina minimálne v jednej zo štvrtí mesta Záporožie. Medzitým prichádzajú správy o zajatí dvoch dôstojníkov Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny v Chersonskom smere ruskými jednotkami. Podľa niektorých správ sa tak stalo v oblasti Andreevka, kde v poslednom čase pôsobia ukrajinské jednotky. Očakáva sa, že čoskoro bude zverejnené video z predbežného výsluchu spravodajských dôstojníkov.

 

Ukrajinským jednotkám sa nedarí rozvinúť ofenzívu na Chersonskom smere, uviedol zástupca vedúceho regionálnej správy Kirill Stremousov na svojom telegramovom kanáli.

“V Chersonskom smere nie sú žiadne zmeny. Celá tá armáda všetkých tých nacistov a iných týchto plev sa dnes opäť zadusila,” povedal. Stremousov na druhý deň povedal, že situácia na línii dotyku sa stabilizovala a vyjadril presvedčenie, že ukrajinská armáda nebude schopná dobyť Cherson .

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:

V kupjanskom smere sa Kyjev za pomoci dvoch práporov 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, posilnených zahraničnými žoldniermi, neúspešne pokúšal prelomiť obranu ruských jednotiek v smere na obce Kislovka v Charkovskej oblasti a Kuzemovka v Luhanskej ľudovej republike. Všetky útoky boli odrazené. Zničených bolo viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank a deväť obrnených transportérov.

 

Okrem toho v dôsledku palebného útoku na predsunuté zálohy 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Zagorujkovka v Charkovskej oblasti ruské jednotky zničili asi 60 ukrajinských vojakov, dva tanky a tri obrnené vozidlá.

 

V krasnolimanskom smere Ozbrojené sily Ukrajiny vykonávali prieskum prednej línie obrany ruských vojsk a nevyvíjali aktívne útočné akcie.

 

Štyri ukrajinské diverzné a prieskumné skupiny boli odhalené a zničené delostreleckou paľbou pri obciach Novovodjanoje, Karmazinovka a Makejevka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 17 militantov, dva pickupy s ťažkými guľometmi a jedno auto.

 

V luhanskom smere boli útoky odrazené pri obciach Verchnekamenka a Belogorovka v Luganskej ľudovej republike a Spornoje, Berestovoje, Jakovlevka, Soledar, Arťomovsk a Zajcevo v Doneckej ľudovej republike. Zničených bolo viac ako 120 ukrajinských vojakov, tri tanky, sedem obrnených transportérov a 11 vozidiel.

 

V záporožskom smere sa Kyjev neúspešne pokúšal zaútočiť na pozície ruských vojsk pri obciach Okťjabrskoje, Neskučnoje a Jegorovka v Doneckej ľudovej republike. Všetky útoky boli odrazené. Zničených bolo asi 100 ukrajinských vojakov, dva tanky, päť obrnených transportérov a šesť vozidiel.

 

Vysoko presné zbrane ruských vzdušných a kozmických síl zaútočili na miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek zahraničných žoldnierov na ostrove Chortica a brigády špeciálneho určenia „Bars“ Ministerstva vnútra Ukrajiny neďaleko mesta Záporožie.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere v dôsledku značných strát živej sily a techniky Kyjev rozsiahle útočné akcie nepodnikol. Podľa aktualizovaných údajov nenávratné straty personálu 96. a 98. práporu 60. pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 128. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, operujúcej v smere Krivoj Rog, presiahli 30% celkového počtu.

 

Pri obci Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti bol v dôsledku sústredených útokov ruského delostrelectva na postupujúcu kolónu 128. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zmarený pokus o koncentráciu jednotiek.

 

Taktiež bolo porazených päť kolón, živá sila, vojenská technika a delostrelectvo ukrajinských jednotiek v palebných pozíciách pri obciach Červonoje, Novovoskresenskoje a Petropavlovka v Chersonskej oblasti.

 

Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali viac ako 80 mŕtvych, dva tanky, 22 obrnených transportérov a sedem bojových vozidiel pechoty. Bola zničená poľská samohybná húfnica „Krab“, dve americké húfnice M777 a štyri vozidlá.

 

V andrejevskom smere odrazili ruské jednotky útoky dvoch motorizovaných peších rôt Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Belogorka a Davydov Brod v Chersonskej oblasti. Zničených bolo až 90 ukrajinských vojakov, jeden tank, 12 obrnených transportérov a tri vozidlá.

 

V dôsledku veľmi presného úderu ruských vzdušných a kozmických síl v obci Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti bol zničený muničný sklad 61. pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, v ktorom bolo uložených viac ako dvesto rakiet amerických systémov HIMARS, ako aj „Uragan“.

 

Len za posledný deň v smere Nikolajev-Krivoj Rog predstavovali straty Ozbrojených síl Ukrajiny viac ako 200 ukrajinských vojakov, tri tanky, 41 obrnených transportérov, tri delá a 7 vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli riadiace stanovištia 14. mechanizovanej a 81. výsadkovej brigády, ako aj 9. pluku národnej gardy Ukrajiny pri obci Redkodub v Charkovskej oblasti, Drobyševo v Doneckej ľudovej republike a Zalizničnoje v Záporožskej oblasti, ako aj 47 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 163 miestach.

 

Štyri sklady munície a raketových a delostreleckých zbraní boli zničené v obciach Novoalexandrovka v Chersonskej oblasti, Voľnoje Pole v Doneckej ľudovej republike, Zalizničnoje v Záporožskej oblasti a na východnom okraji mesta Záporožie.

 

V obciach Kirovo a Drobyševo v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve americké protibatériové radarové stanice (AN / TPQ-37).

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl pri obci Dobroje v Nikolajevskej oblasti a ukrajinský útočný vrtuľník Mi-24 pri obci Miroljubovka v Chersonskej oblasti.

 

Ruský obranný priemysel potrebuje ekonomického cára ( alebo Beriju )

 

Taktiež boli zostrelené štyri rakety amerického systému HIMARS pri meste Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti a päť rakiet systému „Uragan“ a „Oľcha“ pri obciach Oľchovatka v Charkovskej oblasti a meste Doneck.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 317 lietadiel, 159 vrtuľníkov, 2182 bezpilotných prostriedkov, 379 protilietadlových raketových systémov, 5570 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 866 raketometov, 3460 poľných diel a mínometov, ako aj 6431 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov