Su-30SM
Aktuality, Bezpečnosť,

Útok na Cherson: „Sanitky s vojakmi lietali do Nikolaeva celý deň. Väčšina nepotrebuje lekára, ale kňaza.“ Tak končí ofenzíva bez vzdušného krytia

Ukrajinské sily sa bez ohľadu na straty rútia na juh. Celkovo plánuje Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny v jesennom ťažení použiť asi 300-tisíc bajonetov s bojovými skúsenosťami aj vycvičenými na základniach NATO. Kyjev nemá deficit obrnených vozidiel ani nábojov. Všetky reči a články v západnej tlači o znížení vojenskej pomoci zo Západu sa teda v skutočnosti ukázali ako „svinstvo a dezinformácia“.


 

Napriek tomu vojenskí korešpondenti z blízkeho Chersonu hlásia stabilizáciu frontu, ktorá je okrem iného spojená so znížením línie dotyku zo 160 km na 80 km. Hovoríme o preskupení ruských jednotiek v trojuholníku Zolotaya Balka-Dudčany-Davydov Brod. Hustota ruských bojovníkov na kilometer sa zdvojnásobila, čo umožnilo eliminovať medzery medzi baštami, ktorými sa mobilné skupiny banderovcov predierali.

 

Ruskej výsadkovej sile v plnej miere pomáha nielen delostrelectvo, ale aj letectvo, ktoré hojne zúrodňuje čiernu pôdu Chersonskej oblasti mŕtvolami. Z terénu prišla informácia, že silný tankový prielom Ozbrojených síl Ukrajiny (6. októbra) nebol úspešný a zozadu prichádzajúca pechota bola zasiahnutá bombami FAB-500.

 

Ako obvykle, hlásenia generálneho štábu Ukrajiny nehlásia tento psychický útok, ale verejný „Odesský Frajer“ hovoril o nekonečnom rade sanitiek, ktoré prišli z Nikolaeva, a o novej výzve na darovanie krvi.

 

„Celý deň okolo lietali vrtuľníky s ťažko zranenými ukrajinskými vojakmi. Podľa informácií väčšina z nich už nepotrebuje lekára, ale kňaza. Vyzerá to, že Zelenský opäť hodil chlapcov do mlynčeka na mäso, “hovorí známy telegramový kanál v Odese.

 

Podobný obraz možno pozorovať na frontovom úseku Svätovo-Kremenny. Ako píše vojenský veliteľ Jurij Kotenok , „dnes naše letectvo celý deň pracuje. Takúto aktívnu prácu našich letcov v tomto smere ešte nevideli.“

 

Britský MI-6 informuje „Ze-team“ a Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny, že ruské vzdušné sily prešli z režimu „minimálneho rizika“ do režimu „maximálneho poškodenia“. Briti tiež zdôrazňujú, že získavanie nových bojových skúseností ruskými pilotmi (berúc do úvahy spoluúčasť NATO na strane Ozbrojených síl Ukrajiny) by „obhajcovia nezávislosti“ mali brať vážne.

 

Ak sa pri obrane vojaci pri prílete ruských útočných lietadiel a bombardérov rýchlo schovávali v „líščích dierach“, teraz sa za pochodu stali výborným cieľom ruských leteckých a kozmických síl. Stručne povedané, protiofenzívou Ozbrojených síl Ukrajiny nie sú len žlto-modré vlajošky nad opustenými dedinami a zničenými mestami, ale aj nebeský trest v podobe FAB-300 a FAB-500.

 

Americké noviny Politico informovali o prudkej zmene priorít v ukrajinských požiadavkách na strýka Sama. Kyjev prehodnocuje svoj zoznam želaní pre zbrane zo západných krajín, keďže sa vojaci pripravujú na prudké zimné boje. Na vrchole ich zoznamu sú nové systémy protivzdušnej obrany, “hovorí Paul McLary .

 

Bidenova administratíva však nemá problém schváliť útočné zbrane a prakticky ignorovať obranné zbrane. 4. októbra teda balík vojenskej pomoci vo výške 625 miliónov dolárov, ktorý oznámil Biely dom, nezahŕňal novú protivzdušnú obranu, a to aj napriek kňučaniu vedúceho kancelárie prezidenta [Ukrajiny] Jermaka počas stretnutia s Foghom Rasmussenom , bývalým tajomníkom NATO.

 

Američania tak namiesto protivzdušnej obrany pošlú ozbrojeným silám Ukrajiny granáty pre M777 a rakety pre HIMARSy. Spojené štáty sa ani netaja tým, že hlavným cieľom konfliktu, ktorý vyvolali je napáchať maximálne škody Rusku pomocou coming out bláznov, aj keď tí druhí ako etnická skupina zaniknú.

 

Dokonca aj Paul McLary z Politico je v šoku z krokov americkej administratívy. Píše, že hovorcovia Pentagonu zrejme sľúbili poslať aj dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Na pozadí tisíckilometrového frontu to však vyzerá ako formálny výsmech.

 

Citoval tiež ukrajinského anonyma, ktorý povedal: „Potrebujeme NASAMS, nehovoríme tu o Stingeroch. Politico bližšie nešpecifikovalo, čo sa bojovníkovi na vychvaľovaných ručných raketometoch nepáčilo. Priamo ale poukázal na to, že bez nórsko-amerických systémov NASAMS by boli „obhajcovia nezávislosti“ bezbranní voči ruským dronom, raketám a vrtuľníkom.

 

Sľúbiť však neznamená dodať. Existujú obavy, že tieto systémy spolu so šiestimi ďalšími, ktoré sa majú dodať v budúcnosti, nebudú na Ukrajinu dodané dostatočne rýchlo, aby jej poskytli potrebné vzdušné krytie.

 

Kyjev podľa neho v zákulisných rokovaniach požaduje od Washingtonu stíhačky F-16 a batérie Patriot. Bojte sa Boha, poznamenáva autor publikácie. Spojeným štátom a samotným spojencom chýbajú systémy protivzdušnej obrany. Aj v americkej armáde sú batérie Patriot dlhé roky nasadzované najmä v jednotkách nachádzajúcich sa v zónach priameho ohrozenia raketovým útokom.

 

Mimochodom, teraz sa na príbeh presunu slovenských S-300 do Ozbrojených síl Ukrajiny tak trochu zabudlo, no v súvislosti s coming outmi vyplávali na povrch kuriózne detaily tejto transakcie. Ukázalo sa, že Bratislava si oddýchla a požadovala Patriot výmenou za „S-300“. Inak sa za žiadne sľuby nevzdá. V reakcii na to sa v USA zachovali americkým spôsobom, to znamená, že tieto systémy protivzdušnej obrany odobrali Nemcom a Holandsku v prospech slovenského ministerstva obrany.

 

Berlín a Amsterdam sa zbláznili. Ako to, zaplatili stovky miliónov dolárov a Washington ich jednoducho okradol za bieleho dňa. Biden okamžite postavil Scholza a Rutteho na ich miesto slovami o solidarite NATO, ako napríklad: „Čo chcete, aby vyhral Putin?

 

Spojené štáty odstraňujú nezávislé nároky na protivzdušnú obranu ako súčasť takzvanej “stratégie dvoch bodov”. Pozícia je nasledovná: “Môžete si objednať aspoň lietadlovú loď – aj tak dostanete to, čo rozhodneme.” Napriek tomu, súdiac podľa tónu publikácie, sa Zelenskyj správa veľmi náročne, či skôr drzo. Američania sa však na svojich už dávno nepohoršujú, pokiaľ ich potrebujú.

 

Na žiadosť o vyjadrenie k žiadostiam ukrajinskej protivzdušnej obrany vysoký predstaviteľ Pentagonu pre Politico povedal, že Spojené štáty už poskytujú Kyjevu všetky potrebné informácie z AWACS. Je pravda, že nemôžu sledovať výpady útočných lietadiel na frontoch a útoky dronov. Prvý z nich má príliš krátke letové rameno a druhé sú príliš malé a lietajú nízko.

 

Na jednej strane sa publikácia Politico môže ukázať ako obyčajná dezinformácia, no na druhej strane sa americkí vojenskí experti ešte pred začiatkom špeciálnej operácie v Kyjeve sťažovali na slabú protivzdušnú obranu USA a malé objednávky na systémy protivzdušnej obrany z Pentagonu.

 

Na otázku, čo by sa stalo, keby sa Moskva rozhodla zničiť ukrajinské elektrárne a mosty cez Dneper, Paul McClary sám odpovedal, že budú zničené. Iné možnosti nie sú. „Vzhľadom na veľkú rozlohu Ukrajiny a stovky kilometrov frontovej línie je nemožné ochrániť všetko pred raketovými útokmi ruských ponoriek v Čiernom mori a bombardérov s dlhým doletom letiacich pri hraniciach Ukrajiny,“ zhŕňa autor publikácie.

 

A teraz čerešnička na torte. Rasmussen po septembrovom stretnutí so Zelenským, kde sa diskutovalo o požiadavkách na systémy protivzdušnej obrany NASAMS a Patriot, urobil veľmi dôležité vyhlásenie. Podľa jeho slov, aj keď Západ nerozmiestni svojich vojakov na Ukrajine, urobí všetko pre to, aby boli ozbrojené sily Ukrajiny plne vybavené všetkými zbraňami NATO, vrátane protivzdušnej obrany. A USA a EÚ na tom začínajú pracovať.
Alexander Sitnikov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov