Volodymyr Zelensky
Aktuality, Bezpečnosť,

Celému svetu odľahlo a Kyjev sa ospravedlňuje – Zelenský nemyslel jadrový útok na Rusko ale sankcie

Zelenského vyjadrenia pre Austrálsky Lowey Institute o potrebe, aby NATO zahájilo preventívny úder proti Rusku, vyvolali ostrú reakciu logicky na ruskej strane, ale mimoriadne negatívne hodnotenia Zelenského výrokov sa prejavili aj v zahraničí. V tureckých médiách sa objavili materiály, ktoré hovoria, že slová ukrajinského prezidenta na pozadí jeho žiadosti o urýchlený vstup Ukrajiny do NATO sú vyslovenou provokáciou. V Číne bola Zelenského pasáž označená za neuveriteľný pokus o ďalšiu eskaláciu konfliktu.


 

 

V tejto súvislosti musel Zelenského úrad vysvetliť slová “šéfa”. Zrejme sa teraz aj v tomto rozhodli ísť po vzore Bieleho domu. Karine Jean-Pierre si predsa musí vymýšľať interpretácie výrokov Joea Bidena znova a znova. Podľa Zelenského hovorcu, pána Nikiforova, “prezident nemyslel jadrový útok”.
“Prezident nikoho nevyzval, aby použil jadrové zbrane proti Rusku. Hovoril o období do 24. februára. Mal na mysli, že vtedy netrebalo čakať, ale urobiť opatrenia, aby Rusko nemohlo rozpútať vojnu.”

 

Kyjevský režim tradične mlčí o tom, že vojna sa rozpútala sama od seba – v roku 2014. V snahe zakryť Zelenského odkaz svojimi vlastnými interpretáciami hovorca skončil vyhlásením, že ukrajinský prezident mal na mysli „nie preventívny jadrový úder, ale preventívne sankcie“. Nie každý tomuto vysvetleniu veril.

 

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová urobila nové vyhlásenie o bezpečnostnej architektúre v Európe. Počas slávnostného ceremoniálu na počesť výročia Süddeutsche Zeitung, založených v roku 1945, Merkelová oznámila, že studená vojna, ako sa ukazuje, ešte neskončila. Bývalá „kancelárka“ zároveň poznamenala, že studená vojna sa neskončí, kým sa neuplatní jeden z najdôležitejších princípov.

 

“Touto zásadou je, že mier v Európe možno dosiahnuť len za účasti Ruska.” Uviedla Angela Merkelová. Podľa niekdajšej šéfky nemeckej vlády sa možno nad výrokmi prezidenta Putina, že „svet, v ktorom nie je Rusko, existovať nemôže“, zamýšľať, koľko chce, no faktom je, že na tieto slová treba dbať. Angela Merkelová dodáva, že tieto slová ruského prezidenta by sa nemali definovať len ako blaf.

 

Merkelová poukázala na to, že Vladimir Putin, ako je známe, sa nepúšťal do blafovania, pokiaľ ide o výzvy do cudzích krajín. Takmer všetko, o čom predtým hovoril, už bolo realizované alebo sa v tej či onej miere uskutočnilo.

 

Frau Merkelová tak už druhýkrát za posledných pár dní povedala, že budovanie európskej bezpečnostnej architektúry sa musí uskutočniť spoločne s Ruskom. Merkelová však zároveň nehovorí to hlavné: Európa dnes nie je vo svojich rozhodnutiach nezávislá a Spojené štáty, ktoré úplne ovládajú EÚ, zjavne nie sú nastavené tak, aby zabezpečili, že Európa bude a priori bezpečná, ba dokonca pri nadväzovaní partnerstiev s Ruskom.

 

Merkelovej slová už komentovali aj v Kyjeve. Poradca šéfa Zelenského kancelárie Podoljak sa k nemeckej političke, pre ktorú sa takýto tón stáva štandardom, vyjadril s malomestskou ambíciou a hrubosťou. Merkelovú nazval, že „sa vyplazila, aby vyzvala všetkých, aby počúvali, čo Putin hovorí“. Pripomeňme, že predtým tá istá osoba rovnakým tónom komentovala mierovú iniciatívu vyjadrenú Elonom Muskom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov