USS Ronald Reagan pri pobreží Južnej Kórey
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Aj americká lietadlová loď ide do Japonského mora demonštrovať silu po odpálení severokórejskej rakety

USS Ronald Reagan, lietadlová loď s jadrovým pohonom, vplávala do Japonského mora po tom, čo Severná Kórea odpálila raketu stredného doletu ponad Japonsko. Vojnová loď sa bude nachádzať východne od Južnej Kórey , uviedla agentúra Yonhap s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.


 

Návrat lietadlovej lode do Japonského mora bude odpoveďou na severokórejské odpálenie balistickej strely. Predtým sa “Ronald Reagan” zúčastnil spoločných námorných cvičení Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey. Koncom septembra, niekoľko dní po tom, čo lietadlová loď dorazila do priestoru cvičenia, Severná Kórea odpálila balistickú strelu smerom k Japonskému moru.

 

V noci z pondelka na utorok Severná Kórea odpálila raketu stredného doletu, ktorá preletela ponad japonské územie a spadla do oceánu. Japonská vláda vydala varovanie, v ktorom odporúča obyvateľom v severných oblastiach, aby sa ukryli v protileteckých krytoch alebo pevných budovách. Varovanie bolo vydané aj pre leteckú dopravu po celej krajine. Od začiatku roka Severná Kórea odpálila 23 rakiet, posledný štart bol pred tromi dňami. Je to už siedmykrát, čo raketa preletela nad japonským územím.

 

Včera sa Južná Kórea pokúsila demonštrovať plnú silu zbraní v reakcii na testy severokórejských rakiet. Skončilo to takmer tragédiou, keď jedna z rakiet zem-zem vypustených juhokórejskou armádou spadla na územie vojenskej základne. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na ministerstvo obrany republiky.

 

 

Spojené štáty a Južná Kórea sa rozhodli odpáliť balistické strely v reakcii na prebiehajúce raketové testy Severnej Kórey. Celkovo boli v rámci cvičení smerom k Východnému moru odpálené štyri rakety zem-zem, čo malo Pchjongjangu demonštrovať odhodlanie Soulu a Washingtonu spoločne brániť suverenitu Južnej Kórey. Cvičenia však neprebiehali celkom podľa schváleného plánu. Počas odpaľovania rakiet sa jedna z nich namiesto toho, aby išla k určenému cieľu, vrátila na základňu Gangneung na pobreží Japonského mora, kde sídli 18. krídlo juhokórejských vzdušných síl, výsledkom čoho bola veľká explózia. Očití svedkovia hlásili žiaru viditeľnú z veľkej diaľky, bolo počuť výbuchy z detonácie munície a hlásená bola aj aktivácia protivzdušnej obrany, keďže na oblohe boli viditeľné stopy po letiacich granátoch. Niektorí očití svedkovia incidentu dokonca vyjadrili názor, že leteckú základňu napadli severokórejské jednotky.

 

 

 

Kim si zavtipoval s Japoncami. Trajektória štartu severokórejskej balistickej strely

 

 

Zároveň samotná juhokórejská armáda potvrdzuje skutočnosť, že raketa spadla, ale hovoria, že raketa nevybuchla, ale jednoducho vyhorela bez detonácie, a preto vypukol požiar, ktorý bol okamžite uhasený. A hukot, ktorý domáci počuli, vyvolala pri páde raketa.

 

Dráha letu neidentifikovanej balistickej strely, odhadovanej na Hwasong-15 alebo Hwasong-17, ktorú dnes odolný Severokórejčan Kim odpálil smerom k americkému atolu Midway. Podľa odborníkov raketa za letu dosiahla výšku 1 000 km a prekonala vzdialenosť asi 4 600 km. Ide o piatu Kimovu raketovú streľbu v reakcii na spoločné americko-juhokórejsko-japonské námorné cvičenie pri jeho brehoch a vôbec najvzdialenejšie odpálenie severokórejskej rakety

 

Podľa agentúry Yonhap, ktorá sa odvoláva na armádu, dopadla na základňu balistická strela Hyunmoo-2. Obete vraj neboli, nič sa nehovorí o škodách. Severokórejská armáda je pravdepodobne stále šokovaná takouto „silnou“ reakciou na raketové testy.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov