Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský veliteľ vysvetlil ústup ruských síl v smere Krivoj Rog

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.


 

Vysoko presná raketa ruských vzdušných a kozmických síl zasiahla na juhozápadnom okraji Dnepropetrovska veliteľstvo vzdušných síl „Vostok“.

Až 100 vojakov vrátane zahraničných žoldnierov a 16 jednotiek vojenskej techniky bolo zničených raketovými útokmi v oblasti sústredenia jednotiek 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v kupjanskom smere v priestoroch obcí Dvurečnaja, Petropavlovka a Kupjansk v Charkovskej oblasti.

 

 

V krasnolimanskom smere pri obci Torskoje boli jednotky 66. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a dva objekty dočasného rozmiestnenia nacistických formácií zasiahnuté masívnou paľbou. Zničených bolo viac ako 120 nacistov a 14 obrnených vozidiel.

 

V smere na Lisičansk v dôsledku raketového útoku na živú silu a techniku ​​54. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Grigorovka bolo zničených až 90 vojakov, tri tanky a šesť obrnených vozidiel.

 

Raketové údery pri meste Záporožie zasiahli muničný sklad 65. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj opravárenské dielne lietadiel v areáli závodu „Motor Sič“. Zničených bolo viac ako 15 ton munície, vrátane rakiet pre americké raketové systémy HIMARS, ako aj dva bojové vrtuľníky Mi-24.

 

V smere na Krivoj Rog a Andrejevku bolo v dôsledku útokov ruských vzdušných a kozmických síl na jednotky 24. mechanizovanej, 17. tankovej a 128. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Belaja Krinica, Archangeľskoje, Ljubimovka a Zolotaja Balka zlikvidovaných deväť tankov, 12 bojových vozidiel pechoty, 20 vozidiel a okolo 250 nacistov.

 

Údery operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli päť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v mestách Charkov, Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike, Nikopoľ v Dnepropetrovskej oblasti, Zeljonyj Gaj v Chersonskej oblasti a Bereznegovatoje v Nikolajevskej oblasti, ako aj 43 delostreleckých jednotiek, živá sila a vojenské vybavenie v 157 miestach.

 

Päť skladov munície a raketových a delostreleckých zbraní bolo zničených v obciach Torskoje, Malinovka a Želannoje v Doneckej ľudovej republike, Dimitrovo v Záporožskej oblasti a Ševčenkovo v Nikolajevskej oblasti.

 

Pri obci Časov Jar v Doneckej ľudovej republike bol zničený protilietadlový raketový systém Buk-M1.

 

Radar protilietadlového raketového systému S-300 bol zničený pri obci Alexandrovka v Dnepropetrovskej oblasti.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili Su-25 nad obcou Toreck v Doneckej ľudovej republike a Su-24 pri obci Belaja Krinica v Chersonskej oblasti.

 

V priebehu dňa bolo systémami protivzdušnej obrany zničených osem bezpilotných prostriedkov v oblastiach Nikolajevka v Charkovskej oblasti, Urožajnoje, Stepnoje a Záporožskoje v Doneckej ľudovej republike a Pjatichatka, Alexandrovka, Kachovka a Košara v Chersonskej oblasti.

 

Pri obci Rovenki v Luganskej ľudovej republike boli zostrelené aj dve balistické rakety „Točka-U“.

 

Okrem toho bolo zostrelených deväť rakiet viacnásobných raketových systémov HIMARS a „Oľcha“ pri mestách Novaja Kachovka a Černobajevka v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 312 lietadiel, 157 vrtuľníkov, 2145 bezpilotných lietadiel, 379 protilietadlových raketových systémov, 5336 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 860 raketometov, 3445 poľných diel a mínometov, ako aj 6226 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

 

V posledných dňoch došlo k zvýšenej aktivite ukrajinských jednotiek v smere Nikolajev-Krivoj Rog. Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo na niektorých miestach preniknúť do obrany ruskej armády, čo ju prinútilo ustúpiť na nové línie. Vojenský veliteľ Roman Saponkov vo svojom telegramovom kanáli podrobne opísal dôvody ústupu ozbrojených síl RF v niektorých sektoroch frontu na Pravom brehu.

 

Podľa jeho názoru existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvnili to, čo sa stalo. Hlavným z nich je nedostatok rotácie. Od marca sa do bojov zapájajú napríklad jednotky 126. brigády Čiernomorskej flotily. Za tento čas stihli vojaci v najlepšom prípade ísť na 5 dní na dovolenku, čo je absolútne málo. Za 7 mesiacov neutíchajúcich bojov veľké množstvo bojovníkov z rôznych dôvodov vypadlo z akcie. Ľudia potrebujú odpočinok a jednotky potrebujú doplnenie. Práve táto formácia vážne preriedila 128. brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny, po ktorej bol na Zakarpatsku vyhlásený smútok. Ukrajinské velenie následne rýchlo stiahlo svoju brigádu z bojovej zóny, umožnilo personálu oddych a doplnilo ju o zálohy (ľudia a technika). Práve potom padla 128. brigáda ozbrojených síl Ukrajiny s čerstvými silami na pozície Rusov.

 

“Zázraky sa nedejú, bez ohľadu na to, akí hrdinovia sú naši bojovníci, ak dedinu bráni 15 ľudí a nepriateľ 7 mesiacov po sebe útočí na jednotky a ostreľuje, jednotka skôr či neskôr tratí efektívnosť” vysvetlil.

 

Saponkov objasnil, že podľa povahy strát Kyjev použil taktiku vklinenia medzi opevnenia ozbrojených síl RF. V kontexte veľkého nedostatku pechoty bola ruská armáda rozdelená na „opornikov“. Nepriateľ strávil mesiace sondovaním obrany našich jednotiek a hľadal miesta, kam by mohli „vojsť“. Potom Ozbrojené sily Ukrajiny vyslali mobilné jednotky, aby prerazili. Vzhľadom na to, že rozkazy našich jednotiek boli vo veľkom plnené, buď nebola mobilná záloha na zastavenie prielomu, alebo to nestačilo. Zadržiavanie „opornikov“ sa ukázalo ako nezmyselné, keďže ich obišli a skončili za nepriateľskými líniami. Vojaci museli bojovať v obkľúčení a prebiť sa k svojim. Ozbrojené sily Ukrajiny navyše zaútočili malými silami, čo umožnilo väčšine našich vojakov ísť ku vlastným. Delostrelectvo sa prakticky nepoužívalo, pretože kvôli zlému počasiu drony nemohli fungovať,

 

Vojenský komisár tiež upozornil, že podľa ruských bojovníkov Kyjev pri prielome použil na technike ruské identifikačné znaky (rýchle identifikačné znaky), čo v prvých hodinách spôsobilo zmätok, po ktorom sa front v tejto oblasti zrútil. Ozbrojené sily Ukrajiny už mali americký sieťovo orientovaný systém riadenia boja, keď sú všetky jednotky až po rotu zviazané do siete a označené na monitoroch ako svoje vlastné. Ukrajinskej armáde preto môže byť jedno, aké symboly sú na výstroji aplikované. Ide o kvalitatívne novú úroveň velenia a kontroly. A ústup je dôsledkom straty rovnosti.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov