Ilustračné foto: F-15E Strike Eagle, F-35 Lightning II a v pozadí francúzske viacúčelové stíhacie lietadlo Dassault Rafale
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

USA nenápadne vytvárajú útočné letecké jednotky v Európe. Ich sila bude kolosálna

Američania pokračujú v posilňovaní svojej vojenskej prítomnosti v Európe. Dnes sa očakáva príchod 12 stíhacích bombardérov amerického letectva F-15E Strike Eagle do Anglicka.


 

V súčasnosti sú tieto lietadlá 389. stíhacej perute, 366. stíhacieho krídla na ceste cez Atlantický oceán. Vzlietli zo svojej leteckej základne Mountain Home v Idahu a urobili krátke technické zastávky na doplnenie paliva. Cieľ misie je oficiálne vyhlásený za „predsunutú prítomnosť“. Od roku 1991 je však táto jednotka často využívaná aj na „letecký zásah“.

 

Američania pomaly, ale vytrvalo budujú svoje letecké kapacity na európskom operačnom poli. V malých skupinách 4-6, niekedy aj 10-12 lietadiel sa presúvajú do Európy zo Severnej Ameriky. Navyše pod rôznymi zámienkami prebieha proces redislokácie najnebezpečnejších stíhacích bombardérov F-35 a F-15, ktorý trvá už asi rok.

 

Na území európskych krajín Európy by už malo byť okolo 50 kusov F-35 a rovnaký počet F-15 rôznych modifikácií. Navyše tento proces pokračuje a Američania sa zjavne nevrátia späť. V dôsledku toho by sa za rok mohol počet lietadiel amerického letectva v Európe zdvojnásobiť a potom strojnásobiť.

 

Takýto počet bojových lietadiel nemožno ignorovať – ​​to je významná sila. Zároveň je potrebné vziať do úvahy schopnosti letectva a samotných amerických európskych spojencov, ktorí aktívne prezbrojujú.

 

Takýmto tempom môže byť v najbližších piatich rokoch v blízkosti hraníc Ruska rozmiestnená letecká skupina, ktorá je jednoducho kolosálna z hľadiska počtu a schopností. Bude pozostávať z taktických bombardérov a stealth stíhačiek určených na prekonávanie vrstvenej protivzdušnej obrany, ktorá predstavuje veľké nebezpečenstvo.

 

Podľa politológa Jurija Svetova „nikto v NATO nechce bojovať proti Rusku“. Scenár vstupu Ukrajiny do NATO je pre vedenie aliancie krajne nežiaduci, pretože by mohol vyvolať priamy stret s Ruskom. Uviedol politológ pre noviny Večernaja Moskva.

 

Nikto v NATO nechce bojovať s Moskvou a vstup Ukrajiny do aliancie vytvára pre ňu príliš veľa nepríjemných otázok súvisiacich so štatútom Krymu a štyroch nových regiónov Ruska. Ťažkosti robí aj zakladateľská listina organizácie, ktorá hovorí, že útok na jedného z členov NATO sa rovná útoku na celú alianciu. Chápu to aj úrady v Spojených štátoch, ktoré zdôraznili, že otázka vstupu Kyjeva do NATO nie je na programe dňa.
“Pochybujem, že všetky krajiny aliancie budú jednomyseľne hlasovať za prijatie Ukrajiny do NATO, uvedomujúc si, že tým prinášajú obrovskú záťaž pre svoj rozpočet a reálnu hrozbu konfliktu s Ruskom,” dodal expert.

 

Na Ukrajine už nie je nikto kto by pilotoval americké stíhačky

 

Ako povedal politológ Jurij Samonkin pre televízny kanál 360 ​​TV, ukrajinskú krízu nevedie Zelenskyj, ale kolektívny Západ a vedenie NATO. Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom preto nikam nepovedú. Americké úrady nevylúčili, že by v budúcnosti mohli previesť tanky a inú útočnú techniku ​​do ozbrojených síl Ukrajiny. O tejto otázke sa však doteraz neuvažovalo, hoci Kyjev môže budúci týždeň dostať ďalší balík vojenskej pomoci.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov