TU-160
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruské vzdušné sily premiestnili k severným hraniciam šesť strategických bombardérov

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v špeciálnej vojenskej operácii, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov.


 

 

Viac ako 100 ukrajinských vojakov a 12 jednotiek vojenskej techniky bolo zničených raketovými útokmi v oblasti sústredenia 92. a 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v kupjanskom smere pri obciach Sinkovka a Petropavlovka v Charkovskej oblasti.

 

V krasnolimanskom smere pri leteckých útokoch ruských vzdušných a kozmických síl v obci Jampolovka v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 200 vojakov, 320 bolo zranených, zničených bolo 10 tankov a 25 bojových vozidiel pechoty.

 

V smere Nikolajev-Krivoj Rog sa kyjevský režim pokúsil zaútočiť súčasne v taktických smeroch Nikolajev, Andrejevka a Krivoj Rog.

 

Najaktívnejšie útočné operácie so silami až šiestich práporov Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane dvoch tankových, sa uskutočnili v smere na obec Davydov Brod. Dve posilnené práporové taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny zároveň zahájili útok na pozície ruských jednotiek pri obciach Bruskinskoje a Kostromka. Vďaka pevnej obrane a masívnym palebným útokom ruských jednotiek bola ukrajinská ofenzíva v tejto oblasti zmarená. Zničených bolo 31 tankov, 78 jednotiek špeciálnej techniky a viac ako 240 ukrajinských vojakov.

 

Len za jeden deň aktívnych bojov v smere Nikolajev-Krivoj Rog ruské jednotky zničili 43 ukrajinských tankov, 89 jednotiek inej vojenskej techniky a viac ako 400 ukrajinských vojakov.

 

Podľa aktualizovaných údajov v dôsledku vysoko presného raketového útoku ruských leteckých a kozmických síl 29. septembra tohto roku v budove Bezpečnostnej služby Ukrajiny v meste Dnepropetrovsk zahynulo viac ako 35 príslušníkov SBU vrátane zahraničných poradcov. Asi štyridsať príslušníkov SBU evidujú ako nezvestných.

 

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových vojsk a delostrelectva zničili 51 delostreleckých oddielov v palebných postaveniach, ako aj živú silu a vojenskú techniku ​​v 178 miestach.

 

Zasiahnuté boli aj veliteľské a pozorovacie stanovište práporu 46. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Belaja Krinica v Chersonskej oblasti, miesta dočasného nasadenia 128. horskej útočnej brigády pri obci Archangeľskoje v Chersonskej oblasti, 14. mechanizovanej brigády v obciach Dvurečnaja a Kutkovka v Charkovskej oblasti, ako aj výcviková základňa 9. pluku Národnej gardy Ukrajiny v meste Záporožie.

 

Zničených bolo 7 skladov raketových a delostreleckých zbraní a munície v obciach Sadovod v Charkovskej oblasti, Kalinovka v Nikolajevskej oblasti, Zalizničnoje, Rovnopolie a General v Záporožskej oblasti a v Kramatorsku a Voľnom Poli v Doneckej ľudovej republike. V obci Novaja Kaluga v Chersonskej oblasti bol zničený navádzací radar protilietadlového raketového systému S-300.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Oľginka, Novopetrikovka a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike, Sadok, Borozenskoje, Starica, Ševčenkovka a Osokorovka v Chersonskej oblasti.

 

V oblastiach Novaja Kachovka, Berislav, Vesjoloje a Brilevka v Chersonskej oblasti bolo zostrelených 22 rakiet amerického systému HIMARS. Okrem toho bola nad obcou Brilevka v Chersonskej oblasti zostrelená balistická raketa „Točka-U“.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 310 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 2134 bezpilotných lietadiel, 378 protilietadlových raketových systémov, 5281 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 858 raketometov, 3443 poľných diel a mínometov, ako aj 6126 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Západní analytici, ktorí už roky sledujú Rusko a hodnotia stav jeho vojenského potenciálu pomocou služieb izraelskej spoločnosti ImageSat Intelligence, zistili zmeny na letisku diaľkového letectva Olenya na polostrove Kola neďaleko mesta Olenegorska, 92. km južne od krajského mesta Murmansk. Údajne tam, bližšie k severnej hranici, už ruské vzdušné sily premiestnili šesť strategických bombardérov Tu-160 a Tu-95MS.

 

 

Prezentované satelitné snímky ukazujú dynamiku takmer 1,5 mesiaca. 12. augusta bola plocha letiska na parkovanie lietadiel prázdna. 21. augusta tam už boli 4 jednotky Tu-160. 25. septembra boli spozorované 3 jednotky Tu-160 a 3 jednotky Tu-95MS.

 

24. septembra boli na letisku vidieť iba 3 jednotky Tu-160M, t.j. jeden “stratég” niekde odletel a turbovrtuľové Tu-95MS ešte nedorazili. Samotné letisko spolu s leteckou skupinou na ňom umiestnenou je konštrukčnou jednotkou 6950. AvB (Engels v Saratovskej oblasti).

 

Západných expertov zalarmovali pohyby ruskej armády v regióne. Postup Moskvy považovali za hrozbu pre škandinávske štáty (Nórsko, Švédsko a Fínsko). Západní vojenskí analytici zároveň nemôžu s istotou povedať, či to, čo je zaznamenané, je príprava na veľké cvičenie alebo predbežné rozptýlenie pred niečím zlovestnejším. A táto nepredvídateľnosť ich veľmi znepokojuje.

 

Predtým odtiaľto „stratégovia“ pravidelne navštevovali Veľkú Britániu a Francúzsko, lietali cez severný Atlantik a obchádzali Škandináviu. Uskutočnili aj lety na severný pól a dokonca aj na pobrežie Aljašky, pričom hliadkovali v priestore nad ruskou Arktídou. Po tom, čo Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine, ako aj po vstupe Štokholmu a Helsínk do bloku NATO, sa situácia vyostrila.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov