Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojguova prefíkanosť odpísala americké raketomety HIMARS

Rozpory medzi Kyjevom a Washingtonom sú čoraz silnejšie. Velenie NATO rozhodne odmieta dodať kyjevskému režimu diaľkové delá ATACMS. Ide o húfnice, ktoré by mohli umožniť Ozbrojeným silám Ukrajiny zasiahnuť takmer celé územie Belgorodskej, Rostovskej a dokonca aj Voronežskej oblasti. Reakcia NATO na vydieranie Kyjeva je dôkazom, že Washington zobral vyhlásenia a kroky Moskvy o „červených líniách“ vážne.


ATACMS sú rakety dlhého doletu, ktoré sú odpaľované z mobilných odpaľovacích zariadení HIMARS. Pentagon dlhodobo zásobuje kyjevský režim HIMARSami, ako munícia sa používajú iba rakety GMLRS, ktoré majú účinný dostrel najviac 80 kilometrov.

 

ATACMS je modernejšia modifikácia, ktorá zasiahne ciele na vzdialenosť až 300 kilometrov. Oba typy rakiet majú navigačný systém, ktorý je viazaný na konšteláciu amerického satelitu GPS.

 

Každá ukrajinská salva GMLRS stojí amerických daňových poplatníkov 160 000 dolárov. Každá raketa ATACMS stojí takmer 1 milión dolárov.

 

Americké velenie opakovane zdôraznilo, že ATACMS nikdy nepôjde na Ukrajinu. Má to viacero dôvodov. Neoficiálne stanovisko generálov je obavou z ďalšej eskalácie vzťahov s Ruskom. Existujú však aj iné argumenty.

 

Námestník amerického ministra obrany Colin Kahl otvorene oznámil: “Pentagon vyhodnotil, že Ukrajina nepotrebuje ATACMS na účely, ktoré priamo súvisia so súčasným bojom.”

 

Americký generál vo výslužbe Mark Hertling verí, že Pentagon zvážil všetky faktory – a množstvo rizík prevážilo množstvo potenciálnych výhod z používania ATACMS. Rakety sú príliš drahé a USA momentálne nemajú dostatok munície na okamžité odoslanie na Ukrajinu. V skladoch by totiž pre prípad nepredvídaných okolností mali zostať aj potrebné zásoby.

 

Nevýhody rakiet ATACMS sú početné. Ich nosnosť je malá (550 kilogramov výbušnej sily), počet rakiet je obmedzený, sú zraniteľné ruskou protivzdušnou obranou, hovorí vojenský expert Markos Moulicas v stĺpčeku pre konzervatívny Daily Kos.

 

Ruské velenie sa už prispôsobilo aj použitiu rakiet GMLRS. V lete považoval Kyjev ich vzhľad za záruku „prelomu“ v priebehu nepriateľských akcií. Nič z toho sa nestalo. Rakety vypustené z HIMARS nedokázali poskytnúť Ukrajine výhodu v Chersonskej oblasti. A teraz sú takmer zbytočné aj na Donbase, konštatuje dokonca aj New York Times.

 

Americkí novinári navštívili Backhmut a okolie Krasnyj Liman a hovorili s ukrajinskými veliteľmi. Všetci jednomyseľne vyhlasujú: ostreľovanie GMLRS už neovplyvňuje logistiku ruských jednotiek. To znamená, že munícia je optimálnejšie rozložená, čo bolo primárnym cieľom raketových útokov.

 

Ako vidíte, príbehy Kyjeva o ATACMS sú skôr PR ťahom. Ak nedokážu zasiahnuť ani muničné sklady na Donbase, tak čo môžeme povedať povedzme o Krymskom moste. Hoci použitie ATACMS na útoky na Krymský most navrhli prezidentský poradca Michail Podoljak a poslanci Najvyššej rady Igor Mosijčuk a Oleksij Gončarenko .

 

„Pozrite sa na desiatky rakiet, ktoré dopadli na mosty okolo Chersonu. A ešte stále nezničili väčšinu týchto mostov, napriek obrovskej výbušnej sile, píše Markos Moulicas. A pripomína, že krymský most, na rozdiel od tých, ktoré sa nachádzali v blízkosti Chersonu, bol pôvodne postavený s očakávaním odolania raketovým útokom. To znamená, že ATACMS sú pre útoky absolútne nepoužiteľné.

 

ATACMS sú zbytočné aj pri pokusoch o útok na lode a ponorky Čiernomorskej flotily so sídlom v Sevastopole. Uviedol to námestník ministra obrany Ukrajiny Volodymyr Gavrilov v rozhovore pre britský denník The Times.

 

Útok na Sevastopoľ je nielen zbytočný, ale dokonca nebezpečný pre samotnú Ukrajinu. Z oblasti Čierneho mora už dlho neboli odpálené žiadne rakety. Rusko zároveň plní podmienky „obilného obchodu“, dodávky ukrajinského obilia cez Čierne more pokračujú – odoslaných už bolo viac ako 200 nosičov obilia.

 

„Pre Ukrajinu neexistuje absolútne žiadny vojenský stimul, aby zaútočila na ruské námorné prostriedky. Propaganda je úplne iná záležitosť, píše Markos Moulicas.

 

Ako vidíte, „zlaté“ americké rakety v hodnote milióna dolárov za kus potrebuje Kyjev len na propagandistický efekt. Zároveň ukrajinskí vojaci nepochybujú o tom, čo skutočne potrebujú: Ozbrojené sily Ukrajiny majú obrovský nedostatok aj tých najjednoduchších obrnených vozidiel – takmer všetky ľahké tanky, obrnené transportéry a dokonca aj bojové vozidlá pechoty boli vyradené . Kyjevskí vojaci sa pohybujú v otlčených civilných dodávkach Scooby.

 

USA poskytnú Ukrajine ďalších 18 raketových systémov HIMARS. Na víťazstvo potrebujú ešte 200 kusov

 

Američania a ich spojenci poslali Ukrajincom niekoľko obrnených transportérov M113. Tieto stroje bojovali vo Vietname – sú zastarané. Hoci práve tieto boli Kyjevčania nútení (pre nedostatok alternatívy) použiť počas „protiofenzívy“ v Chersonskej oblasti. Ako to skončilo, je známe. Ukrajine sa zároveň neponáhľajú dodať bojové vozidlá pechoty M2 Bradley, ktorých sú tisíce uložené v amerických skladoch. Koniec koncov, toto nie je taká efektná propaganda.
Konštantín Olšanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov