Prvé fotografie z havárie
Aktuality, Letectvo,

Incident so stíhačkou. Čo sa stalo na letisku v Sevastopole

Na letisku Belbek, ktoré sa nachádza v severozápadnej časti Sevastopolu neďaleko pobrežia Čierneho mora, došlo 1. októbra k mimoriadnej situácii. Niektoré podrobnosti o tom, čo sa stalo, uviedol vo svojom telegramovom kanáli guvernér mesta Michail Razvožaev.


 

 

Funkcionár asi o 18:00 hlásil, že podľa záchranárov pri pristávaní na letisku jedno lietadlo vyletelo z dráhy. Obyvateľov požiadal, aby zachovali pokoj, spresnil, že na mieste mimoriadnej udalosti zasahujú hasiči. Približne o 40 minút neskôr Razvožaev vysvetlil, že došlo k čiastočnému výbuchu munície, keď bolo lietadlo mimo pristávacej dráhy. Pilotovi sa zároveň podarilo evakuovať, požiar bol rýchlo uhasený a letisko nebolo poškodené.

 

 

Žiaľ, guvernér neuviedol ďalšie podrobnosti, takže značka lietadla nie je známa. Môžeme však s istotou povedať, že núdzová situácia sa stala lietadlu ruských leteckých síl, a to nie počas pristávania, ale počas vzletu. Na letisku je dislokovaný 38. stíhací letecký pluk vyzbrojený Su-27, Su-27SM, Su-27UB a Su-30M2, ako aj Sevastopolské letecké záchranné stredisko ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Zároveň sa pristátie stíhačiek často vykonáva z mora, pretože práve oni odháňajú otravné „vtáky“ NATO preč z Krymu. Čo sa týka pilota, ten zrejme zareagoval včas a katapultoval sa. Zároveň sa na webe objavilo niekoľko videí, ktoré údajne zaznamenávali presne tento incident.

 

V roku 2018 bola na uvedenom letisku ukončená rekonštrukcia vzletovej a pristávacej dráhy v dĺžke 3,45 km. Letisko môže prijímať všetky typy lietadiel a má dvojaký účel, takže ho využívajú civilisti aj vojaci.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov