Andrej Fursov
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Nové otroctvo – progres „temných“ treba vykoľajiť

V 70. rokoch sa určité segmenty priemyslu začali presúvať z jadra kapitalistického systému, predovšetkým zo Spojených štátov, do krajín vtedajšieho tretieho sveta, predovšetkým do Kórey a Taiwanu. A čoskoro sa začalo rozprávať o „východoázijských tigroch“ a tak ďalej. Presun priemyslu priniesol buržoázii „technologického jadra“ veľké zisky: pracovná sila periférie bola oveľa lacnejšia a oveľa menej organizovaná ako na Západe.


 

A predsa to nebol zisk, čo bol hlavným motívom a faktorom, ktorý určoval „presťahovanie priemyslu“. To bol začiatok nasadenia dlhodobého sociálno-ekonomického, geohistorického programu deindustrializácie Západu. Vychádzal z triedneho záujmu svetovej kapitalistickej elity: ďalší rast priemyslu v jadre, rozvoj vedy a techniky viedol k zvyšovaniu veľkosti robotníckej triedy a strednej vrstvy a následne k posilňovaniu ich sociálneho postavenia, k demokratizácii buržoáznej spoločnosti. A to už priamo ohrozovalo záujmy elity, čo sa prejavilo v správe „Kríza demokracie“ napísanej v roku 1975 na príkaz Trilaterálnej komisie.

 

Táto správa sa stala ideologickým zdôvodnením „dedemokratizácie“ a nepriamo aj deindustrializácie Západu. Bolo však nebezpečné a zároveň nemožné tieto plány plne zrealizovať, kým Sovietsky zväz existoval ako konkurent Západu, a tak sa zničenie ZSSR stalo nevyhnutnou podmienkou a integrálnou súčasťou celého programu. Jeho ďalšími prvkami boli prichádzajúce vyľudňovanie sveta a deracionalizácia vedomia a správania, ktoré sa pridali k vonkajšej deracionalizácii, chaosu ekonomiky v rámci neoliberálnej (kontra)revolúcie.

 

Tá druhá je (kontra)revolúcia Chaosu, ktorá má zastaviť chod dejín a potom ho vrátiť späť, aby si súčasná elita po demontáži kapitalizmu sama zachovala moc a privilégiá v novej spoločnosti. Navyše, táto nová spoločnosť by podľa plánov jej dizajnérov nemala byť „svetlou budúcnosťou“, ale pochmúrnou (pre väčšinu populácie) minulosťou. V skutočnosti hovoríme o demontáži nielen kapitalizmu, ale celej európskej civilizácie, európskosti, o návrate k predcivilizácii, k futuristickému archaizmu a neobarbarstvu s kriminálno-kmeňovým odérom.

 

Moc v budúcom „neminulom“ svete by mala byť založená na kontrole zdrojov (samozrejme nekapitalistická a dokonca netrhová „globálna distributívna ekonomika“ J. Attaliho), informácií (k tomu sa dnes ničí vzdelanie) a vedomia (psychosféra). Sociálne zdvihy pre väčšinu obyvateľstva sa prakticky nepočítajú a súčasná situácia nerovnosti, ktorá sa v priebehu rokov 1980 až 2000 prudko zvýšila, je zachovaná.

 

V podstate hovoríme o vytvorení spoločnosti, ktorá spája znaky feudálno-stredovekých, otrokárskych a kastových spoločností, ktorých vrchol, majúc monopolizované racionálne poznanie (nekňazi), pôsobí ako nositeľ magickej sily; mágia by mala nahradiť náboženstvo aj vedu (preto dnešný súčasný útok na vedu aj kresťanstvo).

 

Niekto povie: čo počítače, IT technológie a konvergencia NBIC? Nie sú alternatívou? Nestojí „neokňazstvo“ v ceste personifikátorom tejto socio-produktívnej stratégie? Nestojí. Nie alternatíva.

 

Odklon od deindustrializácie nastal súčasne s prelomom vo vývoji informačných a počítačových technológií: po prvé, boli náročné na znalosti a nevyžadovali významnú robotnícku triedu; po druhé, ich úspechy sľubovali kontrolu nad informačnou a vzdelávacou sférou a psychosférou.

 

„Vyspelé informačné“ technológie sú teda integrálnym prvkom kastovo-kňazského („temného veku“) projektu, navyše, ako ukázali vzťahy medzi aristokraciou a buržoáziou v ére New Age, kompromisom je hlavná forma vzťahov v rámci elity, Eloi, najmä tvárou v tvár morlokovým hrozbám. Navyše „IT peniaze“ sú „mladé peniaze“ a práve tie „starí ľudia“ zničia. Niektorí „mladí“ (Gates, Buffett) to už pochopili a venujú peniaze do „spoločnej kasy“. Nehovorím o tom, že kňazi sú fasádou, niekto predsa musí za „závojom temnoty“ magickej moci rozvíjať enklávy racionálneho poznania.

 

Program „tri-D“ (nezamieňať s 3D tlačiarňami!): deindustrializácia, depopulácia, deracionalizácia – je spustený; kurzom je temnoveková neokastovo-kňazsko-otrocká spoločnosť. Za týmto kurzom sú najmocnejšie sily a prostriedky. Toto je ich pokrok, ktorý znamená regresiu pre 80-90% ľudstva. Je ich úspech naprogramovaný? Nie, nie je naprogramovaný. Budúcnosť sa rodí v boji.

 

 

Nemám rád takzvaných „zrelých Strugackých“ (chápem spoločenský význam ich „tvorivosti“), napriek tomu v nimi usporiadanej „Krajine vody“, v Akutagawovej podobe „Slimáka na svahu“ existuje epizóda, ktorá sa mi veľmi páči. Hlavná postava Candide, tvárou v tvár krutému, neľudskému priebehu udalostí prezentovaných ako pokrok, do nich nezapadá, ale po upevnení do pozície „toto nie je môj pokrok“ berie skalpel a ide do lesa, sľubujúc, že ​​sa stane tým kamienkom, o ktorý tento pokrok zakopne. Postup „temných“ treba vykoľajiť.

Andrej Fursov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov